RADIO TV OLTENITA
Social

LUPTĂM ÎMPOTRIVA VIOLENȚEI ÎN FAMILIE

 

”Săptămâna prevenirii criminalității” se încheie cu ziua dedicată luptei împotriva violenței în familie.

 

În acest sens, luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au adus în prim plan femeile, acestea reprezentând majoritatea victimelor violenței domestice.

 

Duri, dar cu zâmbetul pe buze au împărțit doamnelor și domnișoarelor flori și flyere prin intermediul cărora au fost încurajate să facă uz de drepturile legale în măsura în care se află într-o situație victimală.

 

Pe această cale, dorim să aducem în vedere următoarele:

 

Violența domestică nu este reprezentată doar de manifestări/acte strict fizice, ci se poate manifesta și sub una dintre următoarele forme:

  • violența verbală  adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, amenințări, cuvinte și expresii degradante sau umilitoare.
  • Violența psihologică  impunerea voinței sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune și de suferință psihică în orice mod și prin orice mijloace, violență demonstrativă asupra obiectelor și animalelor, prin amenințări verbale, controlul vieții personale, acte de gelozie, constrângeri de orice fel.
  • violența sexuală  agresiune sexuală, impunere de acte degradante, hârțuire, intimidare, manipulare, brutalitate în vederea întreținerii unor relații sexuale forțate, viol conjugal.

violența economică  interzicerea activității profesionale, privare de mijloace economice, inclusiv lipsire de mijloace de existență primară, cum ar fi hrană, medicamente, obiecte de primă necesitate, acțiunea de sustragere intenționată a bunurilor persoanei, interzicerea dreptului de a poseda, folosi și dispune de bunurile comune, control inechitabil asupra bunurilor și resurselor comune, refuzul de a susține familia, impunerea de munci grele și nocive în detrimentul sănătății, inclusiv unui membru de familie minor, precum și alte