LANSAREA PROIECTULUI „ÎMPREUNĂ ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA CONTRABANDEI CU ŢIGARETE ŞI TUTUN”

zzz 053La data de 10 decembrie 2014, în municipiul Călăraşi, a avut loc conferinţa de lansare a proiectului „Împreună în lupta împotriva contrabandei cu ţigarete şi tutun/ Together, fighting against smuggled cigarettes and tobacco”, organizată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi

Evenimentul de astăzi a reunit reprezentanţii instituţiilor partenere, implicate în proiect, din România, Republica Moldova şi Republica Bulgaria, experţi din cadrul Departamentului pentru Luptă AntiFraudă – România, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi jurnalişti.

zzz 048Proiectul a fost depus şi a obţinut finanţare în cadrul Programului Hercule II 2007-2013 – Instruire în domeniul combaterii fraudei, implementat de Comisia Europeană.

Instituţia beneficiară este Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi. Valoarea totală a proiectului: 54.175,40 euro, din care fonduri europene nerambursabile 43.340,32 euro (80% din valoarea totală).

Parteneriatul proiectului este constituit din 5 inspectorate judeţene de poliţie, respectiv IPJ Bacău, IPJ Buzău, IPJ Dolj, IPJ Galaţi şi IPJ Ialomiţa, 2 inspectorate teritoriale ale poliţiei de frontieră, respectiv ITPF Giurgiu şi ITPF Iaşi, Biroul Vamal Călăraşi, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Călăraşi şi 2 instituţii similare (autorităţi de aplicare a legii) din plan internaţional, din Bulgaria şi Moldova.
Acesta îşi propune să reunească factorii implicaţi activ de la nivel local, regional şi internaţional (inspectorate judeţene de poliţie, inspectorate teritoriale ale poliţiei de frontieră, direcţii judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale, direcţii judeţene de finanţe publice, instituţii similare din plan internaţional, respectiv partea estică a graniţei Uniunii Europene) cu competenţe în lupta împotriva fraudei, în scopul creşterii gradului de cunoaştere a acestora cu privire la rolul important reprezentat de câinii dresaţi, ca metodă eficientă pentru combaterea activităţilor ilicite cu tutun şi ţigarete contrafăcute şi de contrabandă, la graniţa estică a U.E.

zzz 006Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea expertizei personalului din cadrul autorităţilor de aplicare a legii, implicat în prevenirea şi combaterea fraudei privind rolul utilizării câinilor dresaţi în activităţi de investigare şi depistare a tutunului şi ţigaretelor contrafăcute şi de contrabandă şi protejarea intereselor U.E.

Perioada de implementare este octombrie 2014 – mai 2015, în care vor avea loc următoarele activităţi: întâlniri ale echipei de implementare, seminar pe tema „Câini dresaţi – instrument eficient în combaterea fraudelor cu tutun şi ţigarete contrafăcute şi de contrabandă” în municipiul Braşov, şi exerciţii demonstrative comune la graniţa de Sud a ţării, în municipiul Călăraşi, şi la graniţa de Est, în municipiul Galaţi.

„Împreună în lupta împotriva contrabandei cu ţigarete şi tutun/ Together, fighting against smuggled cigarettes and tobacco”

 

Error