LA LICEUL „ION GHICA” SE NAŞTE UN ZIAR FINANCIAR ŞCOLAR. INTERVIU CU DOAMNA ADRIANA RAFTU, DIRECTOR AL REIFFEISEN BANK OLTENIŢA

În cadrul Liceului Tehnologic „Ion Ghica” Olteniţa  a fost realizat un ziar pentru  educaţia financiară a tinerilor. El se încadrează în proiectul derulat la nivel naţional de organizaţia Junior Achievment Romania (JAR), numit „Junior Money – ziarul financiar al clasei”  care se va încheia cu un concurs de ziare şcolare de acest tip. Ziarul, conform regulamentului, prevede, de fapt, redactarea unei foi volante de patru pagini, cu mai multe rubrici, în paralel cu desfăşurarea unor activităţi de informare a elevilor pe probleme din domeniul financiar şi cu crearea unor competenţe de lucru jurnalistic.
Ziarul realizat de către elevele clasei a XI-a D poartă numele „Junior Money (Banii tinerilor)” şi, în vederea realizării rubricii „Interviu cu un bancher”, un grup de trei eleve (Marina Checiu, Mariana Năstase şi Ana-Maria Duroiu), au solicitat un interviu doamnei Adriana Raftu, director al Raiffeisen Bank, Agenţia Olteniţa. Cu multă amabilitate şi deschidere către colaborările cu tinerii din care aceştia să aibă lucruri pozitive de învăţat, doamna Adriana Raftu le-a transmis o mulţime de idei demne de luat în seamă, dintre care expunem mai joc câteva.
Întrebare: Cât de obişnuiţi credeţi că sunt  elevii cu utilizarea serviciilor bancare?
AR: Elevii sunt o parte dintre clienţii noştri fideli. Dintre servicile oferite de noi, ei folosesc în special cardurile bancare pe care le sunt livrate alocaţiile de stat, bursele, ajutoare sociale etc. Întrebarea este foarte bună deoarece priveşte viitorul, iar voi elevii sunteţi viitorul. Am observat că cei tineri sunt mult mai ataşaţi de serviciile bancare decât vârstnicii, mai ales de cele virtuale. Există acum o nouă generaţie de servicii bancare şi este bine să vă pregătiţi din timp pentru a le înţelege rolul şi rostul şi să le folosiţi în folosul vostru.
Întrebare: Credeţi că ar fi utilă o disciplină de educaţie financiară  care să fie predată în şcoală?
AR: Societatea s-a schimbat şi au apărut noi nevoi. Cred că este foarte important ca şi învăţământul să dea un refresh în ceea ce priveşte obiectele de studiu. Dar voi, tinerii, trebuie să vă doriţi să cunoaşteţi aceste lucruri noi. A DORI să înveţi ceva cred că este mult mai important decât a TREBUI să înveţi acel ceva.
Întrebare: Ce părere aveţi despre înfiinţarea unui ziar de educaţie financiară pentru tineri?
AR: Cred că este un lucru bun. Pe cei interesaţi de aceste lucruri i-ar ajuta, iar pe cei neinteresaţi i-ar sprijini totuşi atunci când trebuie să ia nişte decizii.
(Prof. Paul Niculiţă)

Error