Social

La Gălbinași, eveniment în cadrul campaniei de creștere a conștientizării pe teme antidiscriminare derulate în cadrul proiectului Servicii integrate pentru incluziunea romilor

Campania de creștere a conștientizării pe teme antidiscriminare desfășurată în cadrul proiectului Servicii integrate pentru incluziunea romilor a continuat la Gălbinași (județul Călărași) cu o vânătoare de comori, a doua, după cea de la Medgidia. Evenimentul a fost organizat de echipa Asociației pentru Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS), cu sprijinul cadrelor didactice ale Școlii Gimnaziale nr. 1 din Gălbinaşi. Grupați în echipe, 44 de copii din ciclul primar și gimnazial s-au întrecut în a răspunde corect ghicitorilor plasate strategic pe un traseu din centrul comunei.
„Participarea a fost deschisă oricărui doritor.Toate echipele au câștigat, indiferent de răspunsurile date. Premiile au constat în pachețele cu dulciuri și în dovleci și dovlecei, pe care copiii au fost invitați să-i sculpteze și să-i decoreze, după gustul și imaginația fiecăruia. La rândul lor, mămicile și bunicile micilor participanți au gătit prăjituri pentru copiii victorioși. Principalul instrument folosit pentru a încuraja acceptarea reciprocă în rândul copiilor a fost lucrul în echipă. Nimeni nu a stat deoparte, iar zâmbetul a fost la el acasă”, a detaliat Luciana Lăzărescu, director executiv ASIS:
„Prin derularea acestei campanii urmărim să oferim etnicilor romi oportunitatea de a se implica în viața comunității și de a descoperi modalități accesibile de a petrece timp de calitate, în compania familiei, colegilor, vecinilor. Concret, în perioada următoare, echipele noastre de la Medgidia și Gălbinași pregătesc, pe lângă evenimente de acest tip, o serie de acțiuni de voluntariat realizate împreună cu membri ai populației majoritare. Cele mai relevante imagini de la aceste evenimente, dar și scene din viața etnicilor romi (obiceiuri, meșteșuguri) vor fi incluse în patru expoziții de fotografie, câte două în fiecare localitate în care intervenim. Ne dorim astfel să contribuim la diminuarea prejudecăților și stereotipurilor legate de etnicii romi și la îmbunătățirea relațiilor acestora cu populația majoritară”, a declarat Nicolae Dobrescu, director executiv HAO şi managerul proiectului amintit.
Proiectul Servicii integrate pentru incluziunea romilor este implementat în perioada februarie 2022 – ianuarie 2024 de Fundația Health Action Overseas România (HAO), în calitate de Promotor de Proiect, în parteneriat cu Asociația Curcubeul Cunoașterii (Medgidia), Asociația Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS) şi Primăria Gălbinași. La buna derulare a acestuia colaborează, de asemenea, Primăria Municipiului Medgidia şi Şcoala Gimnazială nr. 1 din Gălbinaşi.
Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 822.018 euro oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală şi vizează creşterea gradului de incluziune al populaţiei de etnie romă din Barăci – Medgidia şi comuna Gălbinaşi prin măsuri integrate, activităţi de abilitare şi prin acţiuni de combatere a discriminării.
De serviciile oferite de echipa noastră populaţiei de etnie romă din comunităţile amintite vor beneficia, în principal, 800 de persoane şi familii aflate în situaţii de vulnerabilitate, risc şi care se confruntă cu diverse forme de excluziune socială, 220 de persoane (adulţi, tineri, copii), în special femei şi tinere cu niveluri scăzute de conştientizare a drepturilor pe care le au, precum şi 80 de experţi şi lideri de etnie romă.
Informaţii suplimentare despre Granturile SEE şi despre Programul Dezvoltare locală se pot obţine accesând: www.eeagrants.ro și www.frds.ro.
Biroul de Presă