RADIO TV OLTENITA
Social

ION LUCA CARAGIALE-OMAGIAT AZI LA LIC. TEHN. ION GHICA din OLTENITA !

NENEA IANCU E PRINTRE NOI…

Românii aniversează, pe 1 februarie, nașterea celui mai mare dramaturg român, Ion Luca Caragiale, în anul 1852, cel care a satirizat, cu un talent umoristic neegalat în literatura română, racilele societății românești aflate în pragul modernizării și al descoperirii democrației spre sfârșitul secolului al XIX-lea, când și-a scris operele.
În cinstea acestui eveniment, Liceul Tehnologic ”Ion Ghica” Oltenița a găzduit, pe 31 ianuarie 2018, o activitate la care au avut amabilitatea de a fi prezenți o parte dintre membrii cenaclului literar Radio-Tv Oltenița, condus de domnii Nicolae Mavrodin și Dumitru Dragon. Au mai participat domnul prof. George Mavrodin, d-na bibliotecară Tincuța Nedu, domnul prof. Paul Niculiță (consilier educativ), organizatorul activității, și circa 30 de elevi și eleve de la cinci clase ale școlii, de la a IX-a până la a XII-a.
Întâlnirea a avut două părți. În prima parte a fost omagiată personalitatea lui Caragiale și s-au făcut referiri la opera acestuia, cu citate din savuroasele sale piese de teatru, cu trimiteri către unele informații de culise din viața marelui dramaturg, mai puțin cunoscute cititorului de rând, inclusiv despre iubirile acestuia. Au fost făcute comparații între epoca satirizată de Caragiale și cea pe care o trăim astăzi, fiind identificate multe analogii, ceea ce l-a făcut pe dl. prof. Nicolae Mavrodin să afirme că ”Nenea Iancu e încă printre noi”.
Domnul prof. Mircea Sofian le-a vorbit tinerilor prezenți în sală despre momentele mai puțin plăcute din viața lui Caragiale, când a fost acuzat de plagiat pentru ”Năpasta”, acuzație îndepărtată în urma unui proces câștigat și despre plecarea dramaturgului la Berlin, unde a și murit, în iunie 1912.
Au mai luat cuvântul d-na bibliotecară Tincuța Nedu și dl. prof. George Mavrodin, care a constatat, și dânsul, că marele ”Caragiale încă nu a murit”.
A doua parte a activității a fost dedicată prezentării, de către domnul profesor Nicolae Mavrodin a ultimului volum publicat de dumnealui în colaborare cu Silviu Hristache, intitulat ”100 Quintisme”, un volum de epigrame, dedicat lui Mircea Ionescu Quintus, marele politician și literat liberal contemporan, pe care l-a cunoscut personal.
”Am găzduit la școala noastră o activitate extrem de interesantă, în care vorbitorii au știut să-și adapteze discursul la vârsta adolescentină a elevilor și să reliefeze caracterul încă puternic actual al operelor oferite nouă de Caragiale. Elevii au fost captivați de cele ascultate și, unii dintre ei, au simțit nevoia să-și exprime mulțumirea pentru că au putut participa la o activitate culturală de înalt nivel”, ne-a declarat domnul prof. Paul Niculiță.

Infomații: Violeta Olaru
Foto: prof. Paul Niculiță