Invazie de șoareci în ogoarele din Bărăgan din cauza tehnologiei ”no-till”. Secretarul Camerei Agricole Călărași: E prăpăd, n-am văzut așa ceva în viața mea!
foto-argument press.ro -Județul Călărași se confruntă cu cea mai mare invazie de șoareci pe terenurile agricole din ultimii zeci de ani. Cele mai afectate sunt culturile de grâu, orz, rapiță, dar și porumb sau floarea-soarelui.”Eu nu am mai văzut așa ceva! Toate terenurile sunt invadate! Avem pagube semnificative, și din păcate acum nu prea avem ce să mai facem. A fost o iarnă blândă, fără precipitații iar tehnologia de însămânțare fără arătură, ”no-till” a făcut ca populația de șoareci să explodeze efectiv. Și animalele care îi stârpeau s-au lenevit, vulpile au la dispoziție pui de fazan sau de prepeliță, nu se mai chinuie să pândească șoarecii. Acum avem berze în câmp care se hrănesc cu șoareci dar nu fac față. Sunt foarte prolifici, într-o lună apare o nouă generație din puii proaspăt fătați”, spune pentru Agrointeligența Aurelian Dobre, secretarul Camerei Agricole Călărași.
Combinele sunt în pericol să se defecteze
Tehnologia ”no-till” care prinde din ce în ce mai mult în SUA și Europa pentru că nu mai permite eroziunea solului are, după cum se vede, și momente în care nu este deloc recomandată. Fermierii din sudul țării începuseră să aplice și în România această tehnologie, în primul rând datorită costurilor reduse, pentru că permitea însămânțarea direct pe miriște.
”Singura soluție pentru că la anul să nu mai avem această problemă este să facem acum o arătură, după recoltare, și încă una în toamnă sau la primăvară. Pericolele sunt mari, pe lângă pagube, riscăm să ne stricăm header-ele de la combine din cauza movilelor care ajung și la un metru pe care le fac o specie din cele două care ne afectează culturile. Mai putem aplica și niștre tratamente cu raticide, unele sunt destul de eficiente, dar tot nu rezolvă complet problema. Nici incendierea miriștilor nu va da rezultate”, explică fermierul Aurelian Dobre.MAI MULTE AMANUNTE PUTETI CITI–AICI !