RADIO TV OLTENITA
Social

INALTAREA DOMNULUI -SARBATORITA SI IN COMUNA CHIRNOGI,jud. CALARASI !Reportaj video realizat de RADIO TV OLTENITA !

Inaltarea Domnului este praznuita la 40 de zile dupa Inviere, in Joia din saptamana a VI-a, dupa Pasti. Anul acesta o sarbatorim pe 17 mai. Este cunoscuta in popor si sub denumirea de Ispas. In aceasta zi crestinii se saluta cu “Hristos S-a inaltat!” si “Adevarat S-a inaltat!”.Inaltarea Domnului cade totdeauna in Joia saptamanii a sasea dupa Pasti, adica la 40 de zile dupa Inviere. Inaltarea Domnului este una dintre cele mai vechi sarbatori crestine, despre care amintesc Constitutiile Apostolice. In Biserica Ortodoxa Romana, sarbatoarea Inaltarii Domnului este si ziua dedicata pomenirii Eroilor neamului. In toate bisericile, manastirile si catedralele ortodoxe din tara si strainatate se face pomenirea tuturor Eroilor romani cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului.SURSA-https://www.crestinortodox.ro/sarbatori/inaltarea-domnului/

In anul Centenar 2018  Eroii Neamului Romanesc au fost cinstiti asa cum exista o buna traditie legiferata si de catre parlamentul Romaniei-Ziua Eroilor-sarbatoare nationala bisericesca.

In fiecare an comunitatea locala Chirnogi in frunte cu autoritatile locale (consiliul local, primar, viceprimar, executiv) alaturi de preotii celor doua parohii din Chirnogi au deschis intr-un fel in mod solemn anul centenar , an in care sarbatorim 100 de ani de Romania, doar tot odata ne cinstim si pomenim fauritorii Romaniei moderne, Eroii Neamului. Festivitatile prilejuite de Inaltarea Domnului s-au desfasurat in spatiul consacrat pe care il putem numim sacru, format din cele 3 monumente ale eroilor. Dupa slujba de Te Deum, a urmat slujba de pomenire a eroilor, apoi domnul ing. primar Irinel Roman si domnul viceprimar Stefan Ion au depus coroane de flori la monumentul eroilor din centrul civic al localitatii. A urmat un deosebit program artistic oferit de catre elevii celor doua scoli din localitate, apoi domnul primar a premiat elevii cu rezultate deosebite la invatatura prin oferirea de carti. Manifestarea s-a incheiat intr-o atmosfera de pioasa aducere aminte fata de jertfa eroilor chirnogeni din toate timpurile istoriei. Cele trei monumente ale eroilor din Chirnogi v-or fi restaurate, chiar de Ziua Romaniei se v-or prezenta in fata locuitorulor intr-o haina noua ce va prezenta respectul comunitatii locale fata de eroii nationali ai Romaniei.
A consemnat
Ing. Relu Cotoban