In noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 spre 30 octombrie-TRECEM LA ORA DE IARNA !

ceasDuminică, 30 octombrie, (în noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 spre 30 octombrie), în România se va reveni la fusul orar aflat cu două ore înaintea UTC (timpul universal coordonat), respectiv la “Timpul Legal Român”.

Ora 4.00 va deveni ora 3.00. În noaptea de sâmbătă spre duminică vom dormi cu o oră în plus. Trecerea de la ora de vară nu va fi simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar.

Trei ţări din UE (Marea Britanie, Irlanda şi Portugalia) vor reveni la ora UTC, în timp ce Spania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Olanda vor fixa ceasurile la ora UTC+1. La rândul lor, Ciprul, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia şi Lituania îşi vor fixa ceasurile la ora UTC+2.

Timpul Central European (CET) va rămâne cu 6 ore înaintea Timpului European Standard (EST). CET va fi cu o oră înaintea UTC (de la două ore decât era iniţial) şi EST va fi cu cinci ore înaintea UTC (faţă de patru ore cât era iniţial).

În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 şi până în 1940 ora de vară a fost folosită din prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie. A urmat o perioadă între 1941-1979 când s-a renunţat la această schimbare orară. Reintroducerea orei de vară s-a produs în 1979. Până în 1996 (cu mici excepţii) se trecea la ora de vară la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie, potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”. Din 1997 se foloseşte ora de vară începând cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie. În România, ora de vară are o diferenţă faţă de UTC de 3 ore.SURSA-http://www.arenamedia.ro/index.php/arena-news/social/actualitate-social/21667-romania-trece-la-ora-de-iarna

Error