GEORGE GEARAVELA-o viata inchinata sanatatii oamenilor !

O biografie sentimentală

George Gearavela s-a născut în anul 1940, la 5 aprilie, în comuna I.G.Duca din judeţul Dorostor, într-o familie de macedoneni.
Anul 1940 a fost fatidic pentru România, care a fost sfârtecată teritorial prin cele trei rapturi, acceptate de Uniunea Sovietică, Germania, Italia şi Ungaria.
Teritoriul din sudul Dobrogei cu cele două judeţe, Dorostor şi Caliacra, a intrat în posesia statului român în mai 1913, prin Tratatul de pace de la Bucureşti, în urma celui de-al doilea război balcanic.
Acest teritoriu a fost veşnic o dispută între România şi Bulgaria. Familia Gearavela, formată din mai mulţi membri, a trebuit să părăsească localitatea, unde a trăit o perioadă destul de mare de timp, după 5 septembrie 1940, când, în urma Tratatului de la Craiova, România restituia Cadrilaterul vecinului de la sud, Bulgaria.
Exodul populaţiei colonizate în Cadrilater, după 1913, a continuat la cote maxime, după restituirea din septembrie 1940
Familia Gearavela, având în componenţă şi pe micuţul George, de câteva luni născut, a trecut în Dobrogea românească şi s-a stabilit în comuna Ovidiu, sat Poiana, judeţul Constanţa, unde viitorul medic a cunoscut relieful pietros al acestui ţinut dintre Dunăre si Marea Negară, precum şi amalgamul de etnii existente aici. Tot aici a început şcoala primară, pe care a continuat-o în comuna Budeşti, judeţul Ilfov (actualmente Călăraşi), unde au trebuit să se stabilească pentru a treia oară. Acest lucru s-a petrecut la începutul anilor ’50.
Fraţi tatălui său, Ion Gearavela, stabiliţi în Banat după retrocedarea Cadrilaterului, au fost trimişi cu domiciliu forţat, de regimul comunist, în Bărăgan. Aceştia s-au stabilit la Grădiştea, lângă Călăraşi, unde a venit şi familia micului George.
Pentru a se apropia mai mult de Bucureşti, au ales comuna Budeşti. Această localitate, situată la 40 de kilometri de capitală şi la 23 de kilometri de oraşul dunărean Olteniţa, oferea atât tatălui Ion, cât şi mamei Evantia, condiţii de viaţă mai bune, dar şi un viitor copiilor.
Tânărul George şi-a luat destinul în propriile-i mâini, deşi acesta a fost , de cele mai multe ori, crud.
Prigoana la care a fost supus în perioada 1950-1960, datorită faptului că parinţii lui au avut pământ mai mult şi au fost refugiaţi din Cadrilater, a fost cât se poate de elocventă. A trebuit să întrerupă studiile liceale, pe care le-a urmat atât la zi cât şi la seral, până în 1959 când a terminat acest ciclu de invăţământ.
A avut profesori foarte buni la Liceul din Olteniţa, numit „Alexandru Sahia”, actualmente „Neagoe Basarab”.
Printre aceştia s-au numărat Traian Lungu, Traian Bajdechi, de etnie macedoneană, doamna Păun, dascălul de chimie, de la care a avut multe de învăţat şi pe Aureliu Stoicescu, ce l-a pregătit în tainele biologiei.
Examenul la facultatea de Medicina şi Farmacie, „Carol Davila” din Bucureşti, a arătat pregătirea riguroasă a tânărului George Gearavela, care a intrat cu o medie generală peste 9.
După absolvire a fost repartizat în judeţul Bacău, la început ca medic rezident la dispensarul din comuna Gherdana, unde a funcţionat din 1972 până în 1974. Aici s-a remarcat prin seriozitatate şi rigurozitate în domeniu, dedicându-se cu trup şi suflet meseriei de medic.
Din anul 1974, va fi medic generalist la Sascut, judeţul Bacău, unde va activa până în 1977.
Anul 1977, când s-a produs cutremurul devastator din România, a lăsat multe urme în conştiinţa tânărului medic, George Gearavela, un adevărat „doctor Poenaru”¹, care a ajutat oameni în suferinţa, aproape fără nici un onorariu.¹v. Românul „Doctorul Poenaru” -autor Paul Georgescu, Editura Eminescu, Bucureşti, 1976
Din 1977, recunoscându-i-se meritele în domeniul profesional, va fi mutat la Bucureşti, ca medic secundar de anestezie şi terapie intensivă la spitalul Brâncovenesc, care ulterior a fost demolat, ca multe altele, în „Epoca Ceauşescu”
Înainte de a veni în capitală, doctorul George Gearvela, a fost medic la spitalul Municipal din Oneşti, unde a activat o perioadă de timp.
Pentru a se apropia de casă, de parinţii săi, care-l aşteptau în permanenţă, a făcut numeroase demersuri, atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la Direcţia Sanitară a judeţului Bacău, pentru a i se aproba transferul în Capitală sau în judeţul Ilfov.
Aprobarea a venit după multe peripeţii, piedici întâmpinate şi multă invidie profesională.
A reuşit să devină medic anestezist la spitalul din oraşul Olteniţa, unde a funcţionat până în 2005 , an în care a ieşit la pensie.
Doctorul George Gearavela nu este numai un bun practician, dar este şi un om deosebit, cu o inimă caritabilă, ce pune mai presus de problema pecuniară, viaţa şi sănătatea omului.
Ca medic anestezist şi de terapie intensivă, George Gearavela a aflat multe lucruri privind anumiţi centri energetici, care pot fi acţionaţi, nu numai chirurgical, ci şi prin alte metode.
A îmbrăţişat tehnica pe care chinezii o cunosteau încă din antichitate, tehnica acupuncturii
A urmat cursuri de iniţiere în acupunctură la Centrul de Perfecţionare al Medicilor, în trei cicluri, între 1965 şi 1972
În cadrul spitalului din Municipiul Olteniţa, doctorul George Gearavela, a fost între anii 1992- 2005 şeful secţiei de terapie intensivă.
În anul 1991 a reuşit să treacă examenul, pentru a deveni medic primar.
În calitatea ce a avut-o, de şef de secţie al secţiei de anestezie şi terapie intensivă, a mărit numărul de paturi de la cinci la douăzeci, transformând un compartiment într-o secţie modernă.
Îmbrăţisând şi această tehnică terapeutică, care pune în mişcare zonele energetice ale corpului, acupunctura, doctorul George Gearavela s-a iniţiat în acest domeniu, obţinând în 1983 atestatul de practicare a acesteia.
A activat şi pe linie publicistică, fiind unul dintre fondatorii „Revistei Române de Acupunctură”.Din 1992 şi până în 2006 a îndeplinit funcţia de secretar al „Societaţii Române de Acupunctură”, iar din 2006 până în prezent este vicepreşedinte al acesteia.
În 1994 a fost desemnat lector pentru formarea specialiştilor în acupunctură, iar din 1998 practică acest lucru.
Pentru merite deosebite în practicarea acestei tehnici terapeutice, doctorul George Gearavela a fost răsplătit cu diferite distincţii, precum „Diploma de maestru în acupunctură”. În 2002 i s-a acordat „Diploma de excelenţă” oferită de Asociaţia “Societatea Română de Acupunctură”.
În prezent, are un cabinet pentru practicarea acupuncturii în Bucureşti şi participă de câte ori este invitat la reuniuni interne şi internaţionale în domeniul acupuncturii.
De câte ori este invitat la manifestări culturale-artistice sau la comemorări, doctorul George Gearavela raspunde prezent, ca un elev conştiincios şi cu spirit civic.
A fost la unele acţiuni, în Olteniţa, unde şi-a petrecut 24 de ani din viaţă, în cadrul Spitalului Municipal, ca medic anestezist.
Una dintre ele a fost cu caracter duhovnicesc, sfinţirea bisericii din lemn, aflată în parcul de lângă spital. Ceremonia a fost desfăşurată în prezenţa Episcopului Sloboziei şi Călăraşilor, Prea Sfinţitul Damaschin. Doctorul George Gearavela s-a simţit mândru că a fost prezent şi că a aparţinut acestui oraş dunărean, unde s-a consacrat în slujba vieţii şi sănătăţii oamenilor.
În ziua de 24 septembrie 2010, a fost prezent şi la Curcani, localitate aflată la 13 kilometri de Olteniţa, unde a participat la sărbătorirea celor 132 de ani de la atestarea documentară a comunei.
unCu acest prilej a asistat la o frumoasă competitie sportivă, organizată de domnul Mihai Matei, purtător de cuvânt al Federaţiei Române de Oină, în relaţiile cu presa şi de către forumul de profil. Este vorba de finala Campionatului Republican de Oină. A fost prezent şi la decernarea diplomelor de „Cetăţean de onoare al comunei Curcani” şi „De Excelenţă” acordate unor personalităţi care s-au născut aici şi au ridicat prestigiul acestei vetre de locuire.
Doctorul George Gearavela a fost prezent şi la Călăraşi, alături de fostul preşedinte al României, profesorul universitar Emil Constantinescu, pentru a participa la festivităţile dedicate aniversarii acestui municipiu. Acolo a putut să se întreţină cu mulţi oameni de cultură şi cu oficialitaţile călărăşene. De fiecare dată, a fost vesel, jovial, cu inima deschisă, atunci când a participat la acţiuni. VA URMA ! -extrase literare din vol scris de prof. N.MAVRODIN !

Error