Cultural

GAZETA DE BUDESTI-TEXTE MICI de Iorgu Dumitru !

TEXTE MICI

de Iorgu Dumitru

 

 

-Bătrânul și marea

Când vezi un om de 67 de ani, pensionar, cu patru copii și trei nepoți și care e cât un munte și mai știi că la viața lui a frământat fierul, precum brutarii aluatul din cocă, nu îți vine să crezi că acest om, cândva, a fost copil.

În anul 1964, când Romania era condusă de un electrician și se pregătea să-i ia locul un cizmar și în ziua când patria fierbea măcinicii, pe 9 martie, s-a născut cel mai frumos membru al familiei Gălan, în persoana lui Lucian Dumitrache. “Măi maică, era așa de frumos, încât toată lumea îl dădea din mână în mână, că să-l vadă!” De câte ori zicea mama chestia asta, pentru că o repeta mereu, mă rodea invidia și gelozia și mă duceam plin de speranțe în oglindă.Mă întorceam spășit,cu capul plecat și buza umflata, dând în silă, un picior într-o minge imaginară, care, chipurile îmi iese in cale, recunoscând cu greu că mama mea și mătușa lui, Tita, cum o striga. avea dreptate.Nici de ăsta, frumosul familiei, Lucică Gălan, nu îmi vine să cred că a fost un bebeluș cu suzetă în gură și tichiuță cu dantelă albastră pe cap, când știu că are peste suta de kilograme și conducea la un moment dat, ditamai tirul prin Europa.Dar dacă spunea mama, din respect pentru oamenii bătrâni, o credeam pe cuvânt.Fiind așa de frumos, când micuțul Lucian încăpea pe mâna sorei mele mai mare, Mărioara, care pe-atunci avea cam 10 anișori, alta care-a fost copil, îl confisca, transformându-l în păpușa ei de ocazie.Dar norocul nu-i prea surâdea prea mult, pentru că Costel Gălan, fratele lui Lucică cel Frumos, care avea 11 ani atunci, ros de invidie, când află că băiatu’ nu e in pătuțul lui cu dantelă și clopoței, venea imediat după el,să-l recupereze.Se înfățișa la mama la poartă și striga: “Titoo!”/ “Ce-ai făcut, mă?”/”M-a trimis mama să ne dai băiatu’,că ne trebuie!!!”

La 8-9 ani după ce a recuperat băiatu’, posesivul frate,Costel Gălan, a plecat la oaste, îngroșând rândurile armatei romane, care asigura liniștea și pacea în rândul țărilor membre ale Tratatului de la Varșovia,păzind blocul comunist de “invazia imperialismului occidental” al țărilor membre NATO.Adevărul era că ne aflam în plin război rece.Costel Gălan a satisfăcut cerințele pompos-patriotarde ale PCR-ului, intitulat cu atâta eleganta nevinovată “stagiul militar”, la Costinești,un fel de Copacabana mioritică.Bunicul nostru comun, Lisandru Gălan, fierar colectivist, altul care a frământat fier încins la foale, căruia eu îi spuneam tataie, iar Costel și Lucică îi mai spuneau și “tata-mare”, poate și pentru că tataia, atunci când a fost vorba de noi, nepoții lui, a jucat la dublu, fiindu-ne și tată și bunic în aceeași măsură, având un nepot care servea patria străbună, a simțit nevoia să-l viziteze la Costinești, cu traista plina de alimente și “țoale de primeneală”, probabil.Tataia, in viața lui n-a părăsit Câmpia Bărăganului decât să plece în război,la Odessa,pe Frontul de Est al celui de-al doilea război mondial și pentru el vizitarea a ceea ce mai rămăsese din Cadrilater,era ceva nou.Pentru tataia, orice întindere de apa, mai mare decât apa de sub podișca șanțului de la poartă, se intitula gârlă. El nu văzuse niciodată marea și Costel știa acest lucru și după îmbrățișările și pupăturile de rigoare, l-a dus pe “tata-mare” să vadă marea.Mare i-a fost mirarea lui Lisandru lu’ Gălan, atunci când a văzut acea nesfârșită întindere de apa, încât a avut impresia că a ajuns la capătul pământului. “-Ce gârlă-i asta, băi Costele!” / “-Marea, băi tataie!”

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

-“Bombă”, “Șoc” , “Groază” și în rest nimic…

…cam astea au mai rămas din presa locală și națională: niște titluri de tip sârmă ghimpată sau cornaci, menite să agațe intr-un mod agresiv și cu orice preț ochii cititorului de la ora 5, avid de informații senzaționale și facil de parcurs.

Am scris de câteva ori despre faptul că în Călărași nu mai avem presă locală independentă și la acest capitol poate doar domnii Marin Badea si Dumitru Dragon au dreptul să mă contrazică. Cu toate acestea, ziariștilor județeni le găsesc si circumstanțe. Arealul îngust și nivelul de trai foarte scăzut al Călărașiului care coroborate cu nivelul educational la pământ și el printre “ciulinii Bărăganului” , fac ca cititul presei să lipsească aproape cu desăvârșire din preocupările zilnice ale conjudetenilor noștri, iar ziariștii locali au și ei familii și alte greutăți care-i obligă la compromisuri. Sună foarte stângist, balcanic și desuet felul cum incerc să le iau apărarea jurnaliștilor locali, dar îl invit pe oricine care se pricepe cât de cât la limba română să facă câteva luni pe ziaristul independent în Călărași. Dacă nu se aciuiează pe lângă un partid mai acătării, indicat să fie cel sau cele de la putere și dacă nu reușește să impresioneze primarii cu ce felicitări frumoase scrie el de sărbători, nefericitul jurnalist de ocazie riscă să moară de inaniție la propriu.

Mă întreb totuși, cine îi împiedică pe ziariștii tineri în mod special să se reorienteze spre alte preocupări mai pragmatice, mai lucrative și mai demne până la urmă. Las la o parte faptul că mulți dintre ei faultează limba română sau că și atunci când construiesc osanale pentru partidele sponsor sau pentru primarii naivi, o fac…o fac așa cum o fac.

La nivel național, situația este si mai gravă. “Șoc”, “Groaznic”, “bombă”, “breaking news”, și in rest nimic. Și dacă p’ăstia de la județeana de partid cum ar veni tind să-i iert în numele banilor puțini pe care-i căstigă arătându-și limitele, p’ăstia de la centru am “boală și oftică mare” (sic!) pentru că-și dau jos pantalonii pe bani mulți și alte foarte multe avantaje, cum ar fi notorietatea, ușile larg deschise, deplasări luxoase, drept la posteritate și multe altele pe care nici nu le bănuiesc, măcar.

Asa stând lucrurile, cele scrise mai sus să fie și ele oare motivul pentru care toți gospodarii și gospodinele de pe plaiurile traco-daco-getice și cumane , începând cu cei care buchisesc pe litere abecedarul și până la cei cu diplome frumos colorate, se bălăcesc intr-un malaxor virtual de informații care mai de care mai fantasmagorice și mai agramate !? Oare aceste anomalii și infirmităti culturale i-a transformt pe tanti Maricica de la unu’, ( tare dragă mie) și pe nenea Gigi de la Afumați, în cei mai credibili furnizori de informații din Valahia străbună !?

Șoc și groază într-adevăr !

…………………………………………………………………………………………………………………………………

-Două puncte:

1-Ne aflăm în plină dictatură a negationismului care soarbe cu mare succes din ultimele picături de democratie liberală ( nicio legătură sau referire la PNL) care a făcut atât de mult bine civilizației europene, în ultimii 70 de ani.

Nefiind un om cu politică la cap, nu pot anticipa viitorul omenirii în acest context, dar observăm cu toții că, pe fondul crizelor sanitare, climatice și economice la nivel mondial, coroborate cu nivelul din ce în ce mai scăzut al educației populației, au succes foarte mare partidele antistem și ultranaționaliste care promit multe și nevrute.

Sper să nu apuc vremea când vracii vor lua locul medicilor sau când politicienii vor locul specialiștilor, însă dacă se va întâmpla asta, pentru mine cel puțin, va fi foarte “amuzant”.

2-Recent, un țambalist care cântă foarte bine la acest instrument foarte frumos, dădea sfaturi medicale pe facebook și era foarte indignat omu’ că, medici nu dau bolnavilor medicamentele x, y, z. În altă postare, o tanti de data aceasta, susținea nici mai mult nici mai puțin că, îl vrea pe Icsulescu președinte “ca să se termine domne cu hoția din țară”. Și Icsulescu tocmai ce ispășise o condamnare pentru hotie și nimic mai mult. Ar fi amuzante dacă nu ar fi tragice aceste manifestări. Sunt tragice pentru că recomandările țambalistului au ucis oameni, iar gusturile politice ale gospodinei nenorocesc o țară.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

-La un pahar cu istoria, de ziua României !

-o poveste pentru cei mici-

După războaiele cu Traian și înainte de a muri, Decebal a vrut neapărat să-mi vorbească. M-a sunat de la un telefon public, pentru că el nu accepta sa poarte telefon mobil atâta timp cât ele sunt produse de romani și am convenit să ne întâlnim la a o cârciumă in Sarmisegetuza. Ajuns in ușa restaurantului, m-am trezit cu Mihai Viteazul că se pune in fața mea.

-Stai, tinere ! Nu intra, că înăuntru e tămbălău mare.Decebal, cel cu care trebuia să te întâlnești, nu mai poate să ajungă, a pierdut trenul !

– Putea veni cu un avion!

– Nu are încredere în companiile aeriene romane !

– Și eu ce fac acum ?!

-După cum vezi, înăuntru e tămbălău mare.Trebuie să ai răbdare! Romanii sunt foarte supărați pe noi, iar noi, cei de la masa dinăuntru trebuie sa reparăm ce-a stricat Decebal !

– Cât trebuie să aștept ?

– Nu știu exact ! Cam 1000 de ani !

– Am înțeles ! Aștept, dar as putea să aștept înăuntru, că afară se anunță vreme rea și…

– Nici înăuntru nu e vremea mai bună, dar hai, intră ! Bălcescule ! ai grijă de acest tânăr și lamureste-l despre ce se întâmplă aici ! Și invata-l să aibă răbdare !

– Da Măria Ta ! Vino tinere, stai jos ! Uite… puțină mămăligă…ceva brânză…sparge si-o ceapă dacă dorești și ascultă-mă ! Cârciuma in care ne aflăm a cumparat-o turcii.

-Păi cum așa ! Când am vorbit cu Decebal mi- a spus să ne întâlnim aici! El dacă știa că nu mai este a noastră nu mai ….

– Știu ! Dar Decebal a făcut o mare greșeală, atunci când Traian a vrut să o cumpere de la el.A ținut la preț și le-a impus niște condiții prea dure, că poate prețul nu mai era o problemă până la urmă.

– Ce fel de condiții ?

– Să se aducă numai produse din Dacia, să se fumeze înăuntru și nu voia in ruptul capului casă de marcat ! Îi era teamă că vor crește taxele.

– Pai și nu avea dreptatea !?

– Avea parțial ! Creșteau taxelor,dar Traian i-a explicat că banii obținuți în plus vor fi folosiți pentru a dota cârciuma cu apă curentă și canalizare, se va repara drumul de la gara și până aici, se vor aduce tacâmuri din inox, că vezi bine astea din lemn au putrezit, etc .

– Și acum ce facem ?

– Singura soluție e o revoluție ! Dar trebuie sa avem răbdare! Îi vezi pe cei de-acolo de la masa aia mare, unde s-a așezat și bravul nostru Mihai ? Toți încearcă să cumpere cârciuma înapoi, dar fiecare are altă părere despre cum s-o facem și fiecare vrea să conducă el lupta.Ăla mai în vârstă care abia se vede, este Mircea și dorește o tactică mai prudentă.Vrea întâi să le vorbim frumos, sa-i primim cu ospitalitate…exact cum ai învățat tu la școală ! Cu cine ai făcut Limba Română ?

– Cu Eminescu !

– Aha ! Cam naționalist si rebel tipul, dar bun ! Le spunea bine ! Ăia din dreapta, care se tot ceartă între ei, sunt Vlad Tepeș și Ștefan Vodă ! Ăștia doi se ceartă mereu și la turci le convine ! Vlad e mai din topor, mai direct, nu știe diplomație, dar e un om corect ! Susține că notele de plată sunt prea încărcate și trebuie aspru pedepsiți ospătării care fac treaba asta ! Cuza, tânărul acela frumos, ăla care a ciupit o ospătăriță de fund mai devreme, e de acord cu el și vrea metrologie, șef de sală, contabili, casier, dar chestiile astea îi supără pe unii si….mă rog … după cum vezi, îi cam place și lui viața….

-Dar ăia doi din colț, care stau supărați de când am intrat ?

– Aha ! Brâncoveanu și Cantemir ! Ăștia au făcut-o cât de bună ! Până să nu apară ei, măcar ospătării, așa hărpareti și ciubucari cum erau, erau români de-ai noștri ! Dar ei au bătut palma cu turcii pentru un preț și pe ascuns au negociat cu rușii un preț mai mare.S-au prins turcii și de atunci să nu mai vadă români în fața ochilor ! Și-au adus ospătari de-ai lor din Grecia, (Galata, Fanar ) și Albania ! Niște fanarioți !

-Si cum scăpăm de ei?

– Așteptăm ! Tudor, ăla mai nervos si mai vorbăreț din dreapta, spunea că are el niște panduri și că îl ajută o organizație secretă din Grecia, dar l-au vândut niște olteni de-ai noștri, grecii s-au sucit și ei, dar ceva a obținut : Fanarioții s-au speriat și vor sa plece !

– Când veneam încoace am mai văzut o cârciumă, dar mai elegantă ! Era cu etaj și la intrare avea o firmă mare și luminoasă pe care scria Hotel Europa ! Am vrut sa intru și nu m-au lăsat ! De ce ! Noi nu suntem tot în Europa !?

– Hm ! Ești încă copil ! Tu te-ai uitat sa vezi ce lux au ăia înăuntru ! Ăia au deja apă curentă și tacâmuri de inox ! Ăia s-au dat bine cu imperiul Roman !Au știut să negocieze! Uită-te în bodega asta pe jos ! Pământ și coji de semințe ! In restaurantul acela au demult parchet și mochetă ! Și dacă ai observat, nici nu se fumează înăuntru !

-Păi și noi, când ajungem ca ei ?

– Nu știu ! Toți ăștia pe care îi vezi tu la masa aia și pe care ți-am prezentat, cu toate defectele și păcatele lor, sunt patrioți! Eu am vrut să fac o revoluție și aproape îmi ieșise! Dar ei mi-au reproșat că m-am grăbit și am luat-o înaintea istoriei! Și pe Mihai l-au acuzat de același lucru ! Cuza mi- a dat dreptate mie și lui Mihai și a reușit să-i aducă la aceiași masă pe toți încă din 1859 ! Asta e petrecerea dată de el ! Dar după cum vezi, cheltuie mult ! La masa acea din colț, stau doi domni îmbrăcați mai elegant ! Sunt Kogălniceanu și Titulescu ! Kogălniceanu spune că abia în 1877 vom reuși să începem să dregem lucrurile, dar e îngrijorat că nu îl mai asculta Cuza ! Crede că doar un prinț străin mai serios ne poate salva ! Titulescu ne da mereu exemplu, Europa !El ia mereu masa acolo și spune că se mănâncă bine și civilizat !

-Cine e domnul acela care tocmai a intrat ?

– El este prințul străin pe care îl vrem de multă vreme.E Carol I! Un neamț taciturn, care comunică greu, dar e pus pe fapte mari ! E capabil ! L-a trimis Napoleon al III-lea sa ne rezolve toate neînțelegerile de la masa mare. Cel din spatele lui e Ferdinand care i-a înțeles intențiile și v-a duce planurile până la cap !

– Și cei doi de sub masă ? Ce caută acolo ?

-Ăia doi sunt proștii neamului ! Carol al II-lea și Ceaușescu ! Micul Carol promitea multe, e fiul lui Ferdinand ! E băiat educat și cult, dar îi plac femeile mai mult decât orice ! Și se vinde ușor ! Ălalalt e un țăran din Olt cu care istoria a vrut să facă o experientă și să dea tara pe mâna celor mulți, muncitori și țărani deopotrivă și toate bunurile țării să fie ale tuturor !

– Și nu e bine ?!Nu pentru asta se tot discută la masa mare ?!

-Teoretic sună bine! Dar ți-am arătat pământul gol de pe jos, plin de coji de semințe in loc de parchet și mochetă ! Când totul e al tuturor, țara nu mai are nimic !

-Si ?! /

-Păi și aici este problema ! Cei de la masa mare, după multe lupte și discuții, au ajuns la un consens și în 1918 au reușit ce și-au propus ! Au făcut România Mare! Apoi Carol al II,unul din prostii neamului, a negociat pacea țării cu nemții ! Nici nu prea avea de ales! Influențat și de Antonescu…și am pierdut războiul ! Băiatul lui, Mihai, copil educat și cu bun simț, a încercat să repare puțin lucrurile dar a ieșit mai prost decât ne așteptam ! Ne-am trezit cu rușii pe cap! Dar nu rușii lui Petru cel Mare, pe care îi vroia Cantemir ! Ce bine era ! Ci cu rușii lui Stalin ! Experiența nereușită a istoriei, de care îți spuneam ! Și de aici au început toate problemele ! In acest nefast experiment nu se acceptau oamenii școliți și culti ! Ba mai mult, erau considerați dușmanii neamului ! Și din toată tarasenia asta ne-am trezit pe cap și în fruntea mesei, cu un electrician, Dej se numea și cu ăsta de sub masă care ține morțiș să fie la aceeasi masă cu lumea bună a istoriei ! Ceaușescu se numește ! Iliescu, ăla care dă din mâini și râde mereu, are ceva școala, se descurcă bine, dar e carierist! A observat că Ceaușescu o dă în bară și l-a dat jos de la masă, promițând că drege el busuiocul ! Dar, deși a fost plin de intenții bune, nici el nu a înțeles treaba că ce e al tuturor e al nimănui, ba mai mult, fără să vrea a instituit Legea supremă care spune că ce este al tuturor rămâne doar la “unii”și așa uite că am ajuns in 2020 și “unii” nu înțeleg că țara asta o avem în grijă pentru a o pastra pentru copiii noștri și pentru copiii copiilor noștri !

-Dar am văzut o mașină în curte plină cu parchet și mochete….

-Am văzut-o si eu! O conduce unu’ Johannis! Dar nu le are ! Si-a luat permisul de curând si nu știe să conducă ! Din cauza lui incă avem mămăliga-n geam! Hei, văd că tu ai chef de vorbă ! Vorbim peste o sută de ani, pe 1 Decembrie 2120 ! Te sun eu !Până atunci, cu bune cu rele, fii mândru de ce vezi aici ! E tot ce are România mai bun ! La mulți ani!

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

-Salutul zilei, “Trăiască nația !” îi aparține lui Mihai Eminescu și îl folosea înfiecare zi, nu numai la ocazii speciale. Când cineva i-o lua înainte cu acest salut, poetul răspundea :

“-Sus cu dânsa! ”

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Noi, românistanii din Românistan.Principală cauză a eșecului americanilor în Afganistan este hoția, perversitatea, lăcomia și idioțenia afganistanilor care atunci când s-au văzut înzestrati cu încrederea și bunăvoința SUA, au ales să le răsplătească intențiile bune ale acestora, furându-le armele, combustibilul și tot ce era de furat și comerciabil.

Astăzi aflu că de la baza americană de la Kogălniceanu s-a furat motorină în valoare de 2 milioane de dolari.

Care e diferența între ăia și noi? Niciuna! Să nu vă mai mirați de ce încă stăm pe vine în fundul curții, de ce dăm din buric pe manele, de ce ne ștergem mucii de la nas cu mâneca și pe cei din nas cu deștu. Să nu ne mirăm de ce ne ștergem grăsimea din bărbă cu dosul palmei și praful de pe pantofi cu batista. Să nu ne mirăm de grătarele cu mici și berea din cimitire. Să nu ne mai plângem de cojile de semințe din gingii și nici de mirosurile împuțite din tramvaie pe timp de vară. Să aplaudăm corupția, nesimțirea, ipocrizia și indolența din politică și incompetența și nepotismul din instituțiile statului. Trebuie să dăm pensii speciale, să votăm analfabeți și penali și mai trebuie să scădem salariu minim, să scumpim serviciile și impozitele și…și…si de o mie de ori și. De ce toate astea!? Pentru că așa merităm!

……………………………………………………………………………………………………………………………..

-Lampadaforul cu coarne

Există o teorie a lui Isac Newton cred, care spune că Dumnezeu a creat lumea si apoi a lăsat-o să se descurce fără să intervină in istoria ei. Elon Musk spune că există o civilizație superioară locuitoare pe o exoplanetă ( planetă aflată în afara Sistemului Solar) și care de acolo ne dirijează și ne influențează comportamentul și istoria ca pe un joc de calculator. Eu sunt darwinist și voi îmbrățișa evoluționismul și teoria carteziană până voi muri, asta dacă în timpul vieții mele nu apare ceva concret și palpabil care să-mi schimbe logica. Altfel sunt creștin ortodox și îmi însușesc apartenența religioasă ca o formă de cultură imperios necesară si din dragoste și respect pentru părinții mei și pentru istoria țării mele….Nu neg aici și nevoia de spiritualitate de care poporul român are mare nevoie pentru îmbinarea armonioasă a subculturilor specifice fiecărei clase sociale sau regiuni geografice în parte și care asigură ideea de unitate națională.

Am făcut această lungă introducere pentru a spune că ce se întâmplă acum in România nu are legătură cu nimic din cele menționate. Totul ce se întâmplă este fără Dumnezeu, fără Newton, fără Descartes, fără Darwin…totul este fără nicio logică. Și dacă politica românească nu are niciun Dumnezeu din 1947 încoace nu este nicio surpriză, surprinzătoare, neplăcută și periculoasă este atitudinea poporului român față de prezentul care-l domină si-l copleșește .

Accesul la informații prea mare si fără nicio selecție, libertățile greșit înțelese care parcă îl incorsetează in loc sa-i ofere libertățile dorite, lipsa de educație curiculară, lenea de a căuta adevărul la adevăr acasă, lenea de a citi un text de interes general până la capăt, înfumurarea și orgoliu tâmpit de a avea dreptate cu orice preț, ipocrizia de a critica ceea ce face și el mai rău decât cel pe care-l critică, lauda de sine, șmecheria hoțească de a împinge pe alții în față sau de a vota intenționat politicieni hoți și penali doar pentru ca el să se “descurce” mai bine, puturoșenia și lenevia, lașitatea de a invoca forțele oculte și pseudostiinta doar pentru că lui ii este frică sau lene de a se adapta la cerințele și necesitățile colective…si multe alte “calități” și cauze fac ca România să nu mai aibă nici Dumnezeu și nici o alta logică existențială!

………………………………………………………………………………………………………………………………..

Live-Până la urmă facebook-ul are și el farmecul lui. Bulevardier sau chiar burlesc poate, dar un sharm anume tot are. De exemplu, asta care circulă zilele acestea pe toate rețelele de socializare, aia cu foaia goală la extemporalele de la chimie este tare, m-a răcorit la ficați cum se spune prin mahala. Și poate până la urmă nu trebuie ca toată lumea să stea cu ochii-n “Critica rațiunii pure”, nu !? Și nu sunt ironic pentru că p’asta n-am citit-o nici eu. Viața adevarată se trăiește la firul ierbii, se joaca în direct, fără falsuri și fandoseli ieftine. De aici, de la fasolea cu murături și mămăligă rece se construiește marea filosofie a lumii. Sunt absolut necesare ambele lumi, iar eu încerc să beau din amândouă, din fiecare atât cât pot și cât mă duce capul, bineînțeles. Chichirezul acestor rânduri stă în faptul că toate categoriile și clasele sociale, cu sau fără voia lor, se topesc într-o singură lume și respiră același aer. Sau mai precis, în văzduh există un singur aer pe care-l inhalăm unii în bojoci alții în plămâni și în funcție de cum ne ștergem nasurile, mulții cu mâneca unii cu batista, și aerul intră în noi ca atare.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

-0-Avem haos politic și sanitar, inflație economică și de drepturi . Apropo de drepturi, m-am trezit că am niște drepturi de care nu știam că le am până acum și pe care nu mi le-aș fi dorit să le am niciodată. Nu le vreau! Însă le vor alții și când ii văd cine sunt, ce cer și cum le cer, mă apucă doru de o dictatură d’ aia nord-coreeană în care atunci când te duci la frizer să te întrebi: cum e legal și patriotic să te tunzi? Cu sau fără breton !? Și cel mai iubit și cel mai perfect conducător să spună:

-La zero !

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

– Uite cine pe cine ridică în picioare

Am ocupat un loc în metrou, crezând că mi se cuvine si mă așez pe gânduri, dar nu pentru mult timp. Mă trezesc că sunt bătut prietenește pe genunchi de un dovlecel de copil, simpatic foc, care cu o voce caldă și dulce imi spune: “Te rog frumos, mă lași pe mine să stau jos ?” Nici n-apuc bine să judec si sa savurez momentul că, mă trezesc în picioare, înconjurat de privirile amuzate si pline de simpatie ale celor din jur. Îndraznetul, simpaticul si adorabilul dovlecel însuflețit era însoțit de o tânăra mamă însărcinată și care mai avea un bebeluș cu suzetă, pe care îl purta intr-un marsupiu.Bineinteles că după gestul meu, s-a iscat un adevărat concurs între călătorii de genul masculin, care să ofere locurile tinerei si atat de frumoasei familii .După ce emoțiile și sentimentele de simpatie s-au risipit în grijile cotidiene ale fiecărui călător în parte, mi-am pus intrebarea dacă acești minunați copii vor reuși, ce noi de acum si de ieri nu am reusit niciodată : Să trăiască cu nobilul sentiment că, sunt născuți pentru a se ridica in picioare în fața celor care vin !!!

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

– Definiția libertății mele

Stăteam la coadă, așteptând cu cartela în mână să îmi vină rândul să iau blestematele alea de doar două pâini . Spun doar două pentru că atâta scria pe acea blestemată de cartelă : că avem dreptul eu, părinții mei și tataia, să mâncăm doar două pâini pe zi. Ei bine, in acele momente de maximă umilință, mă gândeam că libertatea și fericirea supremă este atunci când cumperi câte pâini vrei, la orice oră, fără să stai ore in șir in picioare la coadă și fără să vezi zeci de oameni in fața ta și să te-apuce frica că atunci când îți vine rândul se termină pâinea. Între timp am evoluat și cred că libertatea mea înseamnă liniștea mea și a celor din jur, înseamnă “bună ziua”, înseamnă călătorii fără aprobări, înseamnă muzica pe care o vreau, înseamnă să port cărțile în dreptul pieptului și nu ascunse sub haină, mai înseamnă să pot spune “Nu” și “Da” atunci când cred de cuviință și de ce nu, înseamnă să pot injura printre dinți un politician, un ministru și chiar pe președinte. E mult, e puțin, nu știu dar doar de aceste libertăți am eu nevoie.

Intelectualii au nevoie de mult mai multe libertăți. Ei trebuie lăsați să își scrie sau să își compună operele conform inspirației lor creatoare, trebuie lăsați își aleagă în ce fel de laborator sau în ce fel de studiou să muncească, doar ei trebuie să decidă dacă vor sau nu să facă politică și dacă da, ce fel de politică și în ce partid, etc. Însă, toate aceste libertăți au valoare și consistentă numai dacă sunt respectate niște reguli, dacă se încadrează în niște norme agreeate de toată lumea si cel mai important lucru, dacă NU îngrădesc alte libertăți și alte drepturi ale altor oameni.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

Am înnebunit, sau împăratul chiar e gol !?

Nu știu dacă o să scăpăm de teoria conspirațiilor privitoare la vaccin, nu știu sigur dacă conspirationisti s-au lămurit cu antenele 5G, însă a apărut altă dracovenie legată de energia electrică care cică, timp de 14 zile, zic unii, alții 14 ani, n-o vom mai avea. Mai este și chestia aia simpatică cu ăia care-l așteaptă pe Kennedy a lu’ Monroe ca să preia ștafeta de Președinte de la…Trump și revenind acasă, panică mare cu centralele modulare americane. Părerea mea despre chestia asta am comentat-o la un prieten virtual pe pagină și suna cam așa: ” Întotdeauna, țărilor mici, să nu le zic proaste, le revin sarcinile astea…cum să le zic, care n-au carne pe ele. Noi trebuie să respectăm embargoul cu rușii, ca un exemplu, și nemții negociază cu ei fel de fel de afaceri fără să se mai ferească, măcar. Ca să n-o mai lungesc, eu vreau centralele alea, cum am vrut și Deveselu și Kogălniceanu și NATO, etc. Trebuie să înțelegem odată pentru totdeauna că țara asta a noastră, nu are nici menirea și nici talentul de a salva lumea. Dacă va fi să vină un sfârșit, România moare prima sau printre primele, să nu ne facem iluzii. Deci, părerea mea este că trebuie să montam dracoveniile alea americane cât mai repede, pentru că eu prefer să mor dezamăgit de visul american, decât să trăiesc sătul până la greață de aroganța rușilor”.

Și mai adaug că, visul american măcar a fost unul frumos!

……………………………………………………………………………………………………………………………………

-Călingeorgescului

Bă, sincer, nu știu de unde ai apărut și nici nu-mi dau seama care mama mă-sii dintre națiunile unite te-a înregimentat în organizația ei, dar știu un lucru, ești mai vadisim decât Alcibiade de la Butimanu, mai ipocrit și mai oportunist ca politicianul român, dar in ciuda la toate “calitățile” groase pe care le etalezi cu dezinvoltură asimptomatică nemaivăzută nici la parlamentarii de “a.u.r.” din Valahia, zic totuși că ești smecher, tată! Ai o șmecherie d’aia de ferentarist, vânzător de stergătoare de parbrize, cu program intermitent. Si cu șmecheria asta din tine, ai reușit și tu, ca mulți alții ca tine, să ne cucerești poporul ăsta al nostru, care înghite ipocriziile tale mai abitir cacafeaua (sic!) automată băută înainte de prima pișare, sportul național al valahului modern, dimineața.

Bag seamă că, în halul in care te prezinți, ai mari șanse să candidezi la prezidențialele din două’ ș’ patru și să mor dacă nu te-oi vota, dacă ai norocul să mă prinzi in duminica orbului intr-o stare de miserupism ca acum și ca în toate ultimele vreo sasesutesaizecișiceva de zile’ n coa’ ! Mă gândesc că, dacă valahii mei i-au desemnat cândva pe Dolănescu din Perșinari și pe tanti Irina a lu’ Rasdaq să le fredoneze legi compuse de Vadim, de ce să n-am și eu dreptul să aleg un șmecher care să joace doar golf . Asta așa, ca să se-aleagă prafu’ și pulberea de toată emergența daco-getică care nu va să vină nici în secolu’ ăsta! Amin!

………………………………………………………………………………………………………………………………..

Când săracu-i și al dracu’

Se întâmpla anul trecut pe vremea asta, când niște neanderthalieni au încercat să-mi adreseze niște cuvinte urâte, crezând ei că așa sunt mai creștini decât mine. Acele cuvinte nu m-au atins unde doreau ei, ci doar mi-au provocat o oarecare lehamite. Eu în situații din acestea nu dau prilej prostiei si mizeriei umane să mai triumfe si prin faptele mele, ci caut sa-mi stăpânesc pornirile instinctuale si să reflectez asupra situației.

Situația de anul trecut nu este izolată, din pacate. Sunt un om care în fiecare zi dau piept cu lumea reală si cu cea virtuală si văd neanderthalieni la fiecare pas, în ambele spații. Asta mă face sa-mi aduc aminte de spusele lui Neagu Djuvara care preconiza un nou Ev Mediu întunecat pentru România și pentru lumea întreagă .Si motivele pe care le invoca el atunci erau, printre multe altele, ruperea de tradițiile vechi, lipsa de educatie, diletantismul, corupția si minciuna ridicate la nivel de politică de stat s.a.m.d. Și a mai menționat ceva.Spunea despre amestecul valorii cu nonvaloarea, din acest amestec rezultând un sistem de evaluare fals, gri si tulbure care permite diletantilor si fripturistilor să acceadă la funcții de conducere ale societății, fabricând haos. Pentru cine nu stie, Djuvara nu a apucat pandemia. Și mai spunea ceva Djuvara , care m-a surprins atunci, acum nu.Spunea el că până la urmă asta poate fi soluția.Numai într-o situație de criză majoră, susținea marele istoric, putem forța meritocrația să iasă în față.Situatiile de nici așa nici altminteri, nici cald nici rece, nici bine nici rău, cum a fost până acum, fac rău omenirii. Îi intimidează pe profesioniștii si îi încurajează pe proști, îi adoarme pe oamenii cinstiti si îi încurajează pe hoți. Și iată-ne într-o situație de criză majoră, care se află doar la începutul ei. Criza sanitară va trece si cu voia si fără voia noastră. Dar vor ramâne sechele economice, politice și sociale foarte mari. Și dacă o țară occidentală cu o istorie doldora de fapte mărețe va sări cumva pârleazuj, mă întreb ce va face România cu această societatea divizată, ruptă-n cur, dar sfatoasă nevoie mare!? Există un proverb vechi care spune că “săracu-i si al dracu” ! Cam așa suntem noi. Exact când avem mai mare nevoie să ne raportăm la valori europene si la cei care le promovează, noi ne scărpinăm în nas si râgâim parizer cu usturoi si pe gură si pe nas si pe toate părțile, în numele drepturilor omului care…mare atenție! cât de curând se vor găta. Așteptați să treacă aceste alegeri pline de venin si de toate relele pământului si răul va începe. Va fi debutul acelui rău major prognozat de bătrânul Djuvara.

Va mai fi atunci societatea românească atât de darnică cu proștii si îi va pune în funcții publice!? Având foamea în gât și frigul în oase, vom mai fi în stare să suportam râgâiala si mugetul neanderthalienilor din jurul nostru !?

……………………………………………………………………………………………………………………………………

-Stimate analfabet funcțional :

Mă simt coleg de suferință cu tine, știu ce înseamnă să nu cunoști multe lucruri, pentru că și eu sunt unul dintre cei care nu prea știu multe și sufăr pentru asta. În aceste condiții și ținând cont de faptul că prin prostiile pe care le scriem sau le distribuim, putem ucide oameni la propriu ( a ucide înseamnă a omorî și “la propriu” înseamnă a reda exact intelesul cuvântului) cred că a venit timpul să ne oprim în a mai fi prosti la vedere, pentru că în aceste vremuri de pandemie agresivă a fi prost poate fi sinonim cu a fi criminal. Noi, prostii planetei, de ani de zile tot scriem prostii pe facebook și o facem prost și agramat. Ce este mai grav este că facem pe deștepții și distribuim texte pe care de multe ori nu le citim, iar dacă intr-un final reușim să citim cu chiu cu vai un text până la capăt, nu-l înțelegem . Și dacă până acum aceste fapte ale noastre au fost inofensive și cel mai grav lucru a fost faptul că prin părerile noastre am transformat în parlamentari pe banii noștri, niște oameni mai prosti ca noi, ei bine, vremurile de-acum nu ne mai permit să fim distribuitori de prostie și cretinism. Este prea mult și faptul că suntem lăsați să ne hrănim și să respirăm același aer cu cei care, chiar sunt necesari omenirii…Repet: în aceste vremuri, prostia noastră poate ucide oameni ! Așa că haideți să stam dracului în banca noastră că dă dracii în el de facebook, în mama lui și în cel care l-a inventat!

…………………………………………………………………………………………………………………………………

-An-tan-te ! Di-ze-ma-ne-pe !

Antivaccinistii au de rezolvat următoarea problemă:

-Maricica de la unu’ are 10 mere și îi dăruiește doamnei T de la parter, 5 mere . Cu câte mere a mai rămas Maricica?

Rezolvarea antivaccinistilor:

“-De ce i-a dat cotoroanței atâtea mere!? Nu trebuia ! Ea, Maricica, nu știe că doamna T este securistă!?”

………………………………………………………………………………………………………………………………………

-Istorie din buric –În aceste vremuri urâte și pe alocuri chiar caraghioase, se poartă naționalismul sau patriotismul de cartier, acel patriotism de colțul străzi, discutat și diputat stând cu curul pe marginea șanțului și spărgând semințe. Protagoniștii sunt bine intenționați, nu zic nu, ei judecând faptele după cum ne-am fi dori cu toții să se fi întâmplat, netinând însă seama de adevărul istoric care deja s-a consumat și s-a consemnat, din păcate.

Sincer, nu știu ce citesc dânșii sau dacă citesc ceva legat de istorie, dar aroganța cu care înfruntă adevărul și pe cei care au bunul simț să susțină acest adevăr mă face să mă întreb dacă la mijloc este intr-adevăr dragostea de țară sau mai degrabă îi încearcă o mare, neconsolată si…necontrolată frustrare că nu s-au născut într-o altă țară, cu o altă istorie si în consecință, încearcă să s-o pocească și s-o mutileze pe asta cu care s-au procposit, riscând, cu sau fără voia dânșilor, s-o transforme într-o manea focoasă, numa bună de dansat si de dat din buric pe ritmurile ei, cu arma in mână și grenada la purtător. Bagă…!

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….- Lumea lu’ tanti Maricica

Dincolo de tot ce se întâmplă acum in toată lumea și se întâmplă, nu glumă, mă uimește faptul că toată lumea din toată lumea știe medicină și… informați secrete. Și dacă cu medicina am “rezolvat-o” așa de bine încât nici nu mai avem nevoie de spitalele cărora le dăm foc, iar pe medici îi dăm afară din țară, pentru că, nu-i așa, e de ajuns să nu te vaccinezi și nu mai mori niciodată, rămâne problema cu informațiile! Ei, bine, aici e problemă, ce vorbești !? Eu nu înțeleg de ce mai există SRI, MOSSAD, CIA sau KGB !? Aceste servicii au devenit inutile, pentru că, personajul meu preferat, tanti Maricica de la unu’,. nu știu cum face că, află tot ce se întâmplă pe pământ și sub pământ, înaintea acestor servicii de prisos. Ea l-a deconspirat pe Bill Gates și afacerea aia lui cu viruși contrafăcuti aduși din China fără taxe vamale, tot tanti Maricica i-a dat în gât și p’ăstia de la Pfizer care bagă cip-uri în vaccinuri și alea vai mama lor, ruginite și expirarate. Tanti Maricica a descoperit și Oculta care, dacă n-o descoperea ea la timp, eram morți cu toții.

Astăzi, cine altcineva decât tanti Maricica a postat și distribuit aia cu generalul ăla Străin(u) care le zice ăsta nene, nu glumă. Dacă nu le zicea ăsta, nu știu ce se alegea de țara asta.

Am întrebat-o pe tanti Maricica care-i treaba cu vaccinarea și cu partidele astea care sug sangele poporului. Cu șorț numai dantelă pus peste un capot de casă mirosind a salată de vinete și ardei copt, cu capul numai bigudiuri peste care avea un batic de mătase naturală adus de fi-su Giani din Belgia, sorbind zgomotos din cafeaua fierbinte și trăgând tacticoasă și cu poftă dintr-o țigară scoasă dintr-un pachet netimbrat, tanti Maricica îmi explică cu foarte multe gesturi și cu cuvinte puține că:

-Americanii ăia din Africa și cu chinezii aia din Rusia și-au propus să ne omoare. Și au dat bani mulți la partidele astea care le fac jocurile ca să ne vaccineze. Numai că in România este una a lu’ Șoșoacă mânca-i-aș ia ei de patrioata lu’ mămica că mor de focu ei. Asta, n-a mai dat și n-a mai luat și le-a zis-o , de-au plecat strainii cu coada între picioare și uite așa a rămas România întreagă și nevaccinată. A, și îmi mai place de unu Călin Georgescu , care a fost și pe la “Onu’ ăla sau cum ii mal zice la…știi tu…bărbat bine și are cuvinte, n-am nicio nevoie

-Păi, zic eu, Danemarca, Israelul, Portugalia și toate țările astea care s-au vaccinat, ce se va întâmpla cu ele, bre!?

-Dă-i în p…a mea de prosti ! Tu n-ai citit biblia în care se spune că România este gradina Maicii Domnului!? A spus și Nostradamus treaba asta. Acum e momentul. Ăștia cu occidentul lor cu tot vor murii și noi vom conduce lumea.

-Da bre, tanti Maricico, dar noi cu partidele astea, nu prea am condus bine nici țărișoara asta a noastră. Cum o să conducem noi toată planeta !?

-Taci, nu fi prost ! Se vor desființa partidele, nu mai plătim taxe și impozite, dăm strainii afară din țară, curentul și gazele vor fi gratuite, ratele la bancă și amenzile se anulează, vom merge la lucru doar în zilele de post, salariile se dublează, pensiile alea mici devin toate pensii speciale, ce mai, e timpul nostru…

-Bre…bre tanti…se arde ceapa aia!

……………………………………………………………………………………………………………………………………

 

-Ospătar! O vorbă bună, te rog! D’aia, știi tu…!

Există cretini și proști făcuți în serie , în toate taberele, fie că vorbim de opțiunile sanitare-vaccin/ antivaccin- fie că vorbim de opțiunile politice-stânga/ dreapta. Totuși, există o tabără, cea politică, care le depășește pe acestea cu vârf și îndesat, în materie de cretinism și prostie .Și ca să nu vă faceți iluzii deșarte, da, în politică există doar o singură tabără, un singur mecanism care-și așează și își mută piesele, mereu aceleași piese, in funcție de contextul vremurilor pe care le păstorește:

Circula o legendă înainte de 89, in vremea când nu se găsea nici hârtie igienică, cum că, cârciumile și “bombele” de-atunci erau aprovizionate cu un singur fel de vin, iar ospătarii aveau etichete la purtător, cu denumiri și prețuri diferite, in funcție de “calitatea” vinului pe care-l reprezenta eticheta respectivă.

– Ospătar! Un Cotnari, te rog !

– Gore ! Lipește repede una de Cotnari, c-avem unu’ pretențios.

-Șefu’ nu mai avem cu Cotnari. Ăștia de la tipografie n-au de trei zile curent și…!?

Cine nu este analfabet funcțional, poate citi mai departe ….

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

-Nește vise

În fiecare zi, de câte 3-4 sau chiar de câte 5-6 ori, până târziu în noapte, halim și ne burdușim burțile hămesite și mereu lacome cu tot ce ne vinde magazinul din colț sau supermarketul din centru, pe post de alimente. Băgăm în noi salam, parizer, cârnați și alte mezeluri din prafuri colorate unde doar sarea din abundență este naturală. Ne înecăm viscerele cu carbogazoase care înainte de a inunda gâturile noastre mereu uscate, curg lin prin laboratoarele groazei, a mașinilor de făcut bani, intitulate Coca-cola și Pepsi. Fumăm tacticoși și cu gesturi pline de satisfacție inconștientă , ‘nșpe mii de țigări pe zi, înainte, între și după, după un ritual parcă inspirat de la ghanezii voodoo, in ciuda avertizărilor scrise pe pachetele ce conțin respectivele țigări. Preparăm felurite rețete de mâncare din care musai nu trebuie să lipsească sosul din cur de pisică neagră fătată dimineața, obligatoriu să punem maioneză din coadă de șobolan afumat și dacă nu punem și un pic, după gust, de zeamă de urină de crocodil obosit, cina devine un dezastru. Băgăm în noi hălci de prăjală și frigidere întregi de dulciuri, până râgâim zgomotos, de trezim tot cartierul și apoi ne culcăm cu burțile în sus, dar, cum e și logic, nu ne ia somnul, sau dormim greu și ne trezim obosiți și cu dureri de cap. Fugim direct la sertarul cu medicamente, umplem gura cu un pumn de “hapuri d’alea bune, aduse din Anglea (sic! ) de vărul Giani” fără nicio rețetă medicală, doar la indicația lui tanti Maricica de la unu’ și parcă ne ia “cacumâna” ! Și dacă le luăm și cu o gură de alcool este chiar sănătate curată. Intr-un final dormim . Dormim greu și zgomotos, cu gura larg deschisă și cu mâinile pe burțile pline ochii și visăm urât, despre un vaccin și efectele lui adverse.

………………………………………………………………………………………………………………………………

-Broasca “Mo

Intrand in casă, m-am trezit întâmplător cu Răzvan Vasilescu, unul dintre actorii mei preferați, care din spatele ecranului facea pe profesorul universitar, cumpăra o sticlă de vin și împreună cu două studente urca în apartamentul lui din centrul vechi. Am derulat filmul de la început și am constatat că după mult timp, am avut răbdare să văd un film cap-coadă.

Filmul, deși scurt și sec, atinge multe aspecte ale societății românești actuale, dar in primul rând vorbește despre egoismul privit din două perspective:

-despre egoismul omului care aflat într-un anumit punct al carierei și al vieții, s-a trezit singur pe o treaptă superioară și constatată că pe treptele inferioare încă sunt lucruri din care el nu s-a înfruptat;

-a două perspectiva este cea a ochilor de broască, prin care cele două studente încearcă să îndeplinească pe repede-înainte visurile părinților, dar in același timp, vor să muște cu poftă dintr-o bucată cât mai mare din tinerețea lor pe care încă n-o înțeleg, dar le place.

 

Filmul se încheie cu o constatare a mea personală : conflictul dintre generații și mai ales conflictul dintre clase trebuie să existe, altfel n-ar mai exista perspective și orizontul ne-ar orbi.

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

-Neamuri proaste peste tot, dar…

Observ că tenisul este la modă și în fotbal și cum fotbalul românesc nu prea mai spune nimic, prefer tenisul. Prefer tenisul de dragul Simonei, de dragul Biancăi și mai nou și de dragul Emmei. Da, știu, Bianca este canadiancă, Emma este chinezoaică cu buletin de Londra și Simona este o machidoanca pe cont propriu. Ce nu știu cei care nu știu să se bucure de aceste trei minunate fete este faptul că, România, de-a lungul istoriei ei, a asimilat multe personalități prin ale căror vene nu curgea nicio picătură de sânge valah. Ciudat și ridicol este că ținem cont de picogramajul genealogic al al acestor mari sportive de nivel planetar, dar ne mândrim nevoie mare cu nume ca Davila, Cantacuzino, Ghica, Caragiu, Caramitru, Anton Pann, Nichita, Barbilian, Acterian, Xenopol, Ion Mincu, Caragiale, Dukadam, Patzaichin și mulți alții. Aceștia fiind, intr-adevar, mai români ca românii, au statui în toată țara, multe instituții le poartă numele și toate acestea pe merit, bineinteles.

Și atunci, dacă recunoașteți în Nicolae Iorga una dintre personalitățile cele mai importante ale culturii și istoriei românești, și habar n-aveți că la origini nu este român, lăsați dracului ifosele și bucurați-va de tenisul jucat de Simona, Emma și Bianca ! Și încă ceva :

-Cică face mamaia Emmei o tocăniță de te lingi pe degete….Sclifositilor !!!

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

-Furând merele lu’ Ion a lu’ Cucu

Simt o arzătoare nevoie de a mă ascunde de vremurile pe care le trăiesc .Mă simt incorsetat și înlănțuit intr-o lume care parcă mă strânge.

Și cred că de ceva vreme nu există zi de la Dumnezeu să nu încerc să sar gardul și să evadez pur și simplu în necunoscut, intr-un hău chiar, unde să fiu doar eu și cu mine. Ideal ar fi, nu numai pentru mine, ci pentru toată lumea, să dau timpul înapoi și să mai fiu acel copil de maidan, stând pe vine in fața porții și mușcând cu poftă dintr-un codru de pâine goală, așteptând-o pe mama să vină cu ceva bun de la piață.

Îmi doresc așa de mult evadarea asta în timp încât ieri n-am mai rezistat și mi s-a pus pata pe merele lu’ Ion a lu’ Cucu pe care pur și simplu le-am furat. Are ăsta o bunăciune de măr care jumătate stă aplecat în bătătura mea, parcă rugându-mă să-i iau greutatea de multe mere care aproape ii rupe crengile.

Mi-am umplut lacom poala cu mere și în loc să mă bucur, am început să plâng. Nu mai e nimic din ce-a fost. Bucurie, copilăriè și aventură nevoie mare era când țipa tanti Lidia lu’ Hârleață să las merele să se coacă. Și mai e și Ea care nu mai e .Îi placea și Ei să mănânce pe ascuns poame verzi. Dar le vomita imediat și începea să plângă….Acum mi-au rămas doar lacrimile pe care le vărs doar eu . Merele sunt acre, lacrimile sunt sărate și viața este amară.

Evadarea are circumstanțe.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

-Manele- Titlul este inspirat de o manea care-mi bate agresiv în geam, de-mi îngenunchează urechile și mai multe nu.

Imi aduc aminte de copilăria mea petrecută în prăfuitul, dar atât de îndrăgitul meu Inari. În tot peisajul ăla atât de patriarhal-sărăcăcios și de prozaic, muzica de mahala de atunci părea, și poate chiar era, o artă, față de ritmurile tribale de acum.

Lăutarii de atunci veneau decent îmbrăcați, iar muzica lor facea masaj cu finalizare fiziologică urechilor, in cel mai pur înțeles al cuvântului. Praful ce se ridica de sub tălpile crapate ale mahalagioaicelor noastre ce transpirau mândre pe ritmurile atât blânde și atât de dulci ale lui Ionică, Bibescu, Fundament, et. comp., se transforma parcă în note muzicale in lumina arzătoare a soarelui, ale cărui raze se transformau și ele într-un portativ.

Acum…offf mamă, când văd manelisti în pantaloni scurți, maieu, cu burțile pe-afară, plini de tatuaje cu “y love Gigica” si cu papuci verzi cu “dește” in picioare…… Si chestia e “căcântă” (sic!) mult de tot! Trage de-o manea tribală și o lungește până sunt siguri că cheflii naivi nu mai scot niciun ban din buzunar.

Și cum spuneam…Manele!

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

-Nitam-nisam

Eu cred că trebuie să ne temem sau nu, de fiecare om in sine. Altfel, că ortodocși sunt mai nu știu cum față de catolici, sau evrei mai buni sau mai răi față de musulmani, sunt discuții ridicole, pentru că fiecare nație de pe acest pământ are și bune și rele în adn-ul său.

Legat de o discuție de pe facebook, da, catolicii au o istorie mai bogată decât ortodocșii. Au bibliotecă, au Renașterea, filosofia și artele în general, au democrația liberală, au belle epoque, și au mai toate marile realizări ale lumii contemporane. Dar tot ei au cruciadele, inchiziția, “Noaptea Sfântului Bartolomeu” și multe alte crime istorice care îi vor urmări pe tot parcursul istoriei.

Deci…ce vorbim!?

Și un sfat: Feriți-vă să catalogați oamenii după criterii colective. Luați-i pe fiecare in parte și judecați-i după faptele fiecăruia dintre ei !

……………………………………………………………………………………………………………………………………

Cronica navetistului de ieri, reincalzită.

Mă aflam în autobuzul care trebuia să mă ducă acasă. Si la prima stație, o scenă din filmul “Acțiunea autobuzul”, tocmai ce începu să toarne a nu știu câta dublă….Reluăm ! Acțiune!

Nu, nu e un țambal, ci o vioară, iar ea e gravidă.Copiii sunt puțini, frumosi și foarte gălăgioși.Mă salvează bordul mașinii, din care ies sunete plăcute, cu Nicu Alifantis, care cică stă în Piața Romană ! Și dacă stătea în Vitan, colț cu Piața Traian, sau in Popa Nan, nu mă supăram.

Când sufletul meu era deschis, Alifantis și Mircea Vintilă, au locuit acolo, de multe ori, măcar cu flotant !

………………………………………………………………………………………………………………………………..

In spatiul public este la moda, zilele acestea, Constantin Brancoveanusi si simt nevoia sa lamuresc un lucru:

Cazul Brancoveanu a fost mai degraba rezovarea unui caz de coruptie si de inalta tradare, pe care turcii au inteles sa-l rezolve intr-un mod, cel mai urat cu putinta, decapitand niste tinerii nevinovati.

Altfel, C.Brancoveanu a fost unul dintre cei mai corupti domnitori din istoria Romaniei si unul dintre cei mai duplicitari, fiind adeptul jocurilor de culise si al sforarilor. Si daca prin absurd, a preferat uciderea copiilor, ca sa nu renunte la ortodoxie n-a fost un martir, ci un mare criminal. Cum sa-ti ucizi proprii copii, pentru o religie, fie ea si ortodoxia !?!?

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

-Doar o vorbă. Ultima.

In ultimul text, intitulat “Revista presei…”, spuneam că Gazeta de Budești susține vaccinarea prin motto-ul “Budesteni! Covid-19 ucide! Vaccinați-vă! ” si vin cu câteva lamuriri:

Sunt conștient că printre cei care susțin financiar această gazetă sunt și cititori care nu cred in vaccin sau in existența virusului în sine. De asemenea sunt cititori și donatori care au diferite opțiuni politice, religioase sau de altă natură. Astfel că, cu scuzele și miile de mulțumiri sincere pentru sprijinul pe care mi-l acordați, am uriașa rugăminte la dumneavoastră să nu imi cereți să fiu altfel de cum sunt acum. Sunt un om liber, care întotdeauna am spus ce-am vrut și ce-am simțit, in fața oricui m-am aflat, inclusiv in fata “șefului mare ” atunci când a fost cazul și colegii din Primărie știu ce am tras eu in anul 2015, pentru convingerile mele de atunci.

Acum! Eu cred în vaccinare și nu vreau să mint niște oameni de dragul unor avantaje, fie ele și materiale. Prefer să pierd bani sau susținere, dar nu mă obligați să mint, sau să susțin ceva in care nu cred. Cum tot așa de bine, nu mă obligați să susțin un partid sau altul, în detrimentul unui partid sau altul, s.a.m.d.

Încheiere: Când Gazeta de Budești va fi obligată să mintă, să bârfească, să calomnieze, să facă o politică sau alta, sau să fie ipocrită…atenție! O VOI INCHIDE!

Vă mulțumesc tuturor care susțineti Gazeta de Budești, indiferent de opțiunile dumneavoastră politice, religioase, legate de vaccin, sau altele!