Cultural

GAZETA DE BUDESTI-Interviu fără mască -un deputat acuză-Dumitru Coarna ! !!!

O dată cu interviul de astăzi, Gazeta de Budești dorește să confirme faptul că este o publicație neutră și imparțială din punct de vedere politic, care dorește să fie pe placul tuturor cititorilor ei, fără nicio discriminare politică sau de alt gen. Și dacă în numele precedente, printre invitații la această rubrica am avut  doi politicieni liberali cărora le mulțumesc pentru onoarea pe care ne-a prilejuit-o, în acest nr. 5 al Gazetei de Budești avem aceeași onoare de a-l avea că invitat pe deputatul PSD de Călărași, domnul Dumitru Coarnă.

1)Iorgu Dumitru: Domnule deputat,  faceți un mare serviciu Gazetei de Budești prin faptul că accepati să ne acordați acest interviu și vă mulțumesc pentru că ați acceptat să fiți oaspetele nostru !

De la început mă simt obligat să vă  spun că fie în calitate de simplu cetățean, fie  în calitate de biet aspirant la titlu de ziarist, am criticat de multe ori PSD-ul pentru greșelile pe care le-a făcut de-a lungul timpului, fără să omit însă să spun și să recunosc meritele Guvernului Adrian Năstase, poate cel mai bun guvern post-decembrist, care a reușit, printre multe alte lucruri, încheierea negocierilor de aderare la NATO și UE, înființarea PNA (actualul DNA) și construirea a 400 de săli de sport în toată țara.

Revenind la marile greșeli ale PSD din ultima vreme, printre cele mai grave, în accepțiunea mea, sunt cele trei guverne PSD dărâmate în perioada 2016-2019, fie că ela au survenit prin două moțiuni de cenzură (o moțiune PSD și una liberală), fie printr-o demisie (cazul Tudose). Toate acestea întâmplându-se în condițiile în care PSD era majoritar în Parlament.

Mă interesează poziția dumneavoastră față de aceste greșeli  ale PSD-ului, dacă le considerați greșeli sau nu și dacă puteți să argumentați de ce sunt sau de ce nu sunt greșeli, aceste întâmplări unice în istoria politică românească, cred . Vă adresez această întrebare și  pe cele care vor urma, conștient fiind că sunteți la primul mandat de parlamentar, deci nou sosit în politica românească și în consecință, fără nicio vină pentru cele întâmplate. Însă știu că ați fost un frecvent comentator al vieții politice românești, în calitate de invitat al multor emisiuni televizate, din poziția dumneavoastră de lider de sindicat național și nu numai.

 

Dumitru Coarnă: Căderea guvernului Grindeanu și demisia premierului Tudose au survenit în urma unor conflicte  în interiorul PSD. Aceste două  schimbări de guvern, coroborate cu conflictele interne care au continuat și după aceea, au dus la slăbirea partidului, lucru concretizat prin rezultatele slabe de la alegerile europarlamentare din anul 2019 și la căderea celui de-al treilea guvern PSD, respectiv Guvernul Dancila, de data aceasta printr-o moțiune de cenzură inițiată de PNL, dar susținută pe față, de unii mebrii PSD.Domnul Tudose pe care îl apreciez foarte mult, are calități care i-au determinat pe mulți alegători pesediști să-l voteze la europarlamentare, chiar dacă dânsul a fost nevoit să candideze din partea altui partid. Acesta este unul din motivele sau o cauză a rezultatului slab al PSD-ului la europarlamentare.

2) Iorgu Dumitru: Fără să fiu un simpatizant cu orice preț și neapărat al doamnei Codruța Koveși, susțin că este un fapt onorant pentru România că dansa ocupă funcția de Procuror Șef al EPPO. Dansa a reușit să obțină această funcție pe timpul guvernării PSD care s-a opus cu toate puterile acestei numiri. Am impresia că tocmai opoziția fermă a PSD-ului, care a transformat-o în victima și eroina pe Codruța Kovesi în ochii Europei, a făcut că aceasta să obțină înalta funcție, deși candidatul francez poate era mai indicat. De ce s-a opus partidul dumneavoastră acestei numiri ? Ce avantaje și ce dezavantaje are România prin faptul că doamna Codruța Kovesi ocupă înalta funcție europeană ?

 

Dumitru Coarnă:  Doamna Koveși și domnul Codlea au dus o campanie  continuă de distrugere a capitalulului românesc, iar acea funcție la nivel european, de Procuror Șef EPPO, obținută de doamna Kovesi, a fost o sinecură din partea U.E., pentru faptul că a  favorizat în mod exculsiv capitalul străin în raport cu capitalul românesc, lucru evidențiat prin nedezvoltarea niciunei cercetări penale împotriva firmelor cu capital străin, deși s-au comis foarte multe infracțiuni pe teritoriul României , de către aceste firme cu capital majoritar din afară. În schimb au cercetat cu prioritate firme românești, distrugând capitalul țării noatre.

 

3) Iorgu Dumitru : Cât rău și cât bine a făcut domnul Liviu Dragnea, PSD-ului ?

 

Dumitru Coarnă : După părerea mea, Liviu Dragnea din poziția de  cerectat penal în dosare pe care nu le vom discuta acum, nu trebuia să acționeze în zona justiției. A încercat să modifice codul penal și s-a creat senzația că vrea să modifice codul penal în favoarea sa. Aceste fapte s-au răsfrânt bineînțeles în sens negativ asupra PSD care a decontat cu vârf și îndesat. Domnul Liviu Dragnea și în calitate de lider de partid și în calitate de președinte de Camera trebuia să stea cât mai departe de aceste probleme din justiție, și era indicat să se implice mai mult în zona politico- economică și în cea administrativă, unde avea destulă experiență .

 

4) Iorgu Dumitru: PSD este cel mai mare partid din România și cu toate acestea, în toată existența sa nu a reușit să dea țării decât un singur Președinte al României ! Care-i cauza ? A fost doamna Viorica Dancila candidatul cel mai potrivit din partea PSD, pentru ultimile alegeri prezidențiale ?

 

Dumitru Coarnă: Da ! Singurul Președinte al României din partea PSD-ului a fost domnul Ion Iliescu. Dacă ne referim la  ultimile alegeri prezidențiale din anul 2019, cred că nu s-a desemnat omul potrivit pentru a candida și a câstiga prezidențialele.După părerea mea doamna Dancila nu era persoana cea mai potrivită pentru a candida la funcția de Președinte al României și cred că s-a lucrat intenționat în acest sens, dânsa fiind introdusă în mod special în aceaasta ecuație, pentru a-l  favoriza pe domnul Johannis. Eu m-am întâlnit de câteva ori cu doamna Viorica Dancila, o apreciez ca om, o respect, dar după părerea mea, repet, nu era persoană potrivită pentru a candida din partea PSD la cea mai înalta funcție în stat. Drept dovadă și rezultatul acelor algeri.

 

5) Iorgu Dumitru : Ca o continuare a întrebării precedente, din anul 2004 organizația locală PSD-Budești nu a mai reușit să impună din rândurile sale, un primar pentru orașul Budești. Care credeți că sunt cauzele și cum puteți îndrepta dumneavoastră acest lucru?

Dumitru Coarnă: Cunosc bine situația de acolo și chiar am să mă implic personal în zona aceasta, pentru că la alegerile din 2024, să avem la Budești un primar PSD. Am găsit câțiva oameni de mare calitate în Budești împreună cu care în mod sigur vom schimba lucrurile în bine. Avem un sediu de partid nou, chiar în centru orașului, unde putem să fim mai aproape de alegători și am găsit în prietenul meu de-o viață, Sorin Mihai, un om cu multe calități, un sprijin de nădejde. Cu ajutorul lui, organizația PSD-Budești va avea o altă față, cu siguranță.

 

6) Iorgu Dumitru : Ce credeți că trebuie schimbat și ce  trebuie să rămână, ca PSD-ul să-și recapete încrederea de altă dată ?

 

Dumitru Coarnă: Eu cred că PSD a început să-și recapete încrederea de altă dată și însăși intrarea mea în PSD poate fi socotita unul  dintre elementele acestui  început de încredere al PSD. Altfel, cu mult înainte de a face acest pas către politică și în speță către PSD, am stat, am analizat ce se întâmplă și am considerat că nu pot sta deoparte când văd că se întâmplă unele lucruri și mai ales că mă simt capabil să îndrept multe  lucruri atât la nivel de partid, cât și la nivel parlamentar și legislativ.Deși sunt nou în politică, experiență mea de lider de sindicat care implică cu precădere acțiuni de ordin social, cred că mă va ajută în nouă mea calitate de om politic, în cadrul unui partid social-democrat. Altfel, este normal ca în viața oricărui partid să existe și perioade mai puțin faste și este clar că trebuie făcute unele schimbări. Unele schimbări și reforme  s-au făcut deja, dovadă fiind rezultatul bun de la utimele alegeri și locale și parlamentare din 27 septembrie 2020 și respectiv 06 decembrie 2020. PSD are și multe lucruri pozitive care trebuie să rămână. În primul rând, PSD a fost întotdeauna aproape de oameni și a acționat mereu pentru cetățean. Acest lucru nu  trebuie să se schimbe. Suntem un partid social-democrat nu numai cu numele, ci și cu faptele.

 

7) Iorgu Dumitru : Deși au trecut 30 de ani de la revoluție, Budestiul nu a reușit să țînă pasul cu vremurile. Ne-am trezit că suntem în sec. XXI și noi, budestenii și ceilalți locuitori din satele care aparțin de orașul nostru, respectiv  locuitorii din Aprozi, Gruiu și Buciumeni, nu avem gaze, nu avem toți acces la apă curentă și canalizare, nu avem străzi asfaltate. În calitatea dumneavoastră de deputat de Călărași, cum puteți influența în bine această situație, în așa fel încât Budestiul să elimine aceste neajunsuri ? Veți ține cont în acțiunile dumneavoastră de a ajută Budestiul, de faptul că actualul primar al orașului nostru, nu este membru PSD ?

Dumitru Coarnă: Am fost în Budești și ce-am văzut acolo nu mi-a venit să cred. Au trecut 30 de ani de la revoluție și încă mai văd sobe cu coșul ieșit pe fereastră. Așa ceva nu se poate în anul 2021. Îmi aduc aminte că prin anii 80, mai există așa ceva. Nu s-a găsit nimeni să facă proiecte pentru gaze și pentru alte numeroarse lucruri necesare acestui oraș!? N-au fost bani !? Eu cred că au fost bani și nu trebuie să ne ferim de adevăr, acei bani au fost furați. Altfel nu se explică ! Bineînțeles că mă voi implică în calitatea mea de deputat de Calararsi în a găși soluții pentru rezolvarea multor probleme ale orașului Budești și ale tuturor localităților din județ. Pe mine mă preocupă în mod special interesele  generale al cetățenilor, înaintea orcarui alt interes, indiferent de ce natură este.Atunci când este vorba de rezolvarea unor probleme ce țin de îmbunătățirea vieții  oamenilor, nu mai țin cont de culoarea politică a celor cu care fac echipa, în acest sens. Voi fi la dispoziția tuturor primarilor din Călărași, indiferent din ce partid fac parte dânșii, pentru găsirea de soluții concrete pentru dezvoltarea localităților calarasene și îmbunătățirea condițiilor de trăi ale cetățenilor din județ .

 

8) Iorgu Dumitru : În viața politică călărășeană din ultima vreme s-au întâmplat niște lucruri care nu prea au fost văzute cu ochii buni, nici de cetățenii din județul nostru și nici de presă locală.Astfel, domnul Vasile Iliuță fost președinte PNL-Călărași este acum președinte PSD-Călărași, domnul Iacomi, fost președinte PSD-Călărași este acum membru PNL, doamna Paturca, fost senator PSD este acum la PNL, etc. La vremea respectivă am criticat și eu aceste lucruri.Ce se întâmplă cu acest schimb între partide. A secat baza de selecție de resursă umană a ambelor partide, la nivel de județ și la nivel național? În atari condițîi, este posibil că doctrinele și ideologiile politice din România să se fi uniformizat sau se fi aplatizat ?

Dumitru Coarnă : Dincolo de ideologii și doctrine, până la venirea domnului Vasile Iliuță la conducerea PSD-ului, mulți membri din conducerea PSD Călărași a fost vânduți către domnii Iulian Dumitresu și  Răducu Fiipescu, care au făcut ce-au vrut cu acest partid, în special afaceri. Credeți că domnul Iulian Dumitrescu a auzit de ideologie de partid !? Nu cred ! Dansul știe să facă numai afaceri. Afacerile sunt bune numai dacă se fac cu respectarea legii și ele oricum nu au ce caută în politică.

Iar faptul că domnul Iacomi și doamna Paturca au plecat din PSD către PNL este un  lucru foarte bun pentru PSD. Este foarte bine că s-a întâmplat așa. Parcă a fost o mișcare strategică făcută de Dumnezeu, ca să spun așa! Aceste personaje erau toxice pentru PSD ! Venirea domnului Vasile Iliuță în PSD este foarte bine venită pentru partid. Dansul a revigorat organizația PSD Călărași, și pot să spun că dânsul a avut un rol important în hotărârea mea de a intră în PSD.

 

9) Iorgu Dumitru: Credeți în ideologia de partid și în sinceritatea în politică, țînând cont de cele menționate în întrebarea nr.8 ?

 

Dumitru Coarnă : Eu cred în primul rând în oameni și apoi în ideologii politice. Politică mea este omul și în acest sens în toată activitatea mea politică viitoare, în atenția mea interesele cetățeanului vor fi pe primul loc și înaintea oricărui interes politic sau ideologic. Cred în aceste principii dintr-un motiv simplu : cetetenii prin votul lor te fac om politic și nu ideologia de partid care se poate încalcă oricând.

11) Iorgu Dumitru :Credeți în vaccinarea anticovid ? Dacă da, v-ați vaccinat sau urmează să va vaccinați ?

Dumitru Coarnă : Am avut covid și urmează să fac niște investigațîi pentru că am ași alte probleme medicale și trebuie să mă consult cu medicii și să hotărăsc împreună cu dânșii dacă mă voi vaccina sau nu. Dar eu cred în vaccinare, bineînțeles.

 

12) Iorgu Dumitru : Domnule deputat Dumitru Coarnă va mulțumesc în numele meu și al cititorilor Gazetei de Budești pentru amabilitatea și promptitudinea cu care ne-ați răspuns și aș vrea să va rog să închideți dumneavoastră acest interviu cu un mesaj adresat către cetățenii din Budești, Gruiu, Buciumeni și Aprozi, mulți dintre ei fiind pesediști convinși.

 

Dumitru Coarnă: îi asigur pe toți cetățenii din Budești, Aprozi, Gruiu și Buciumeni că voi fi alături de ei pentru rezolvarea tuturor problemelor de interes general, care privesc localitățile lor și în mod direct și interesele lor. Trebuie să lucrăm mai mult acolo, împreună cu Primăria, pentru dezvoltarea Budestiului, pentru că este dezolant ce-am văzut acolo. Vreau că în  viitorul cel mai apropiat să nu mai existe acele imagini cu coșuri scoase pe geam, ce ne trimit în urmă cu un secol.