RADIO TV OLTENITA
Social

Eroare la Evaluarea Nationala: raspuns gresit la subiectul I de la Limba Romana

Subiectul I de la proba de Limba Romana la Evaluarea Nationala contine un raspuns considerat gresit, desi acum cativa ani, la acelasi examen, era considerat corect. Concret, eleviii au trebuit sa explice modul de formare a unui cuvant obtinut prin derivare, iar termenul “luminos”, prevazut in baremul Evaluarii Nationale din 2010 ca facand parte din familia lexicala a cuvantului “lumina”, nu mai este considerat acum ca fiind un derivat al aceluiasi cuvant.

Evaluarea Nationala 2017, examenul de Limba Romana. La subiectul I, la punctul 3, elevilor li se cerea sa explice modul de formare a unui cuvant obtinut prin conversiune si a unui cuvant obtinut prin derivare din ultimele trei strofe ale poeziei “Ploaia”, de Magda Isanos.
Click aici pentru subiectele si rezolvarile de la proba de Limba Romana pentru Evaluarea Nationala 2017
Pentru rezolvarea cerintei dupa barem, candidatii castiga 4 puncte. Daca nu, pierd 4 puncte.
Foarte multi candidati au raspuns, la cerinta privind modul de formare a unui cuvant derivat prin termenul “luminos”, ceea ce specialistii ar considera gresit, intrucat vine din latinescul “luminosus” si nu ar fi derivat, motiv pentru care nu este prevazut nici in barem. sursa—https://www.portalinvatamant.ro/articole/limba-romana-59/eroare-la-evaluarea-nationala-raspuns-gresit-la-subiectul-i-de-la-limba-romana-7189.html?utm_source=legislatiamuncii-21062017&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter&uid=580067