RADIO TV OLTENITA
Social

E oficial: salariile profesorilor cresc cu 4% la 1 ianuarie. Salariul brut creste cu 25%

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca Guvernul va creste salariul brut al profesorilor cu 25% din ianuarie. Intrebata care va fi, mai exact, cresterea salariului net, aceasta a spus ca va fi de 4%. De unde aceasta diferenta? Din faptul ca, exact de la 1 decembrie, contributiile vor trece in sarcina angajatilor, ceea ce duce la scaderea veniturilor minime.

Profesorii vor avea doar 4% in plus la salariu la inceputul anului viitor: “In ceea ce priveste aceasta salarizare, de la 1 ianuarie vor creste toate salariile pe brut cu 25%. In ceea ce priveste educatia si sanatatea, din martie vor mai avea cresteri, la educatie inca 20%, iar sanatatea urca direct in grila pana in 2022…. Vorbim despre brut. Pe net salariatii din educatie vor avea o crestere de 4% de la 1 ian, iar de la 1 martie vor avea o crestere, cumulata cu prima de la 1 ianuarie, de aproximativ 30% pe net”, a declarat ministrul Muncii, la Antena 3.

Aceasta mutare a contributiilor ar putea fi compensata, la privat, daca angajatorul doreste ca salariile angajatilor sa ramana la nivelul initial. Cu alte cuvinte, ramane la latitudinea angajatorului daca va vrea sa pastreze pentru sine castigul provenit din mutarea contributiilor catre angajat sau daca va fi de acord sa mareasca salariul brut al angajatului, astfel incat acesta sa ramana cu salariul net neschimbat.
“A fost si o discutie inclusiv daca vor trece contributiile pe angajat, au fost si ei de acord ca este cea mai buna varianta sa treaca aceste contributii pe angajat, pentru ca le creste pensia automat. Sunt situatii, nu e cazul la stat, dar sunt unii angajati care nu pot sa beneficieze, din pacate, de drepturi de pensie sau asigurari medicale pentru ca firmele la care sunt angajati nu platesc aceste contributii in numele lor”, a adaugat Lia Olguta-SURSA—https://www.portalinvatamant.ro/articole/legi-25/e-oficial-salariile-profesorilor-cresc-cu-4procente-la-1-ianuarie-salariul-brut-creste-cu-25procente-7356.html?utm_source=legislatiamuncii-01092017&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter&uid=580067