RADIO TV OLTENITA
Politic

DEPUTAT PSD -DUMITRU COARNA-Declaratie politica -23 iunie 2021 !

”Fostul primar al comunei Crivăț din județul Călărași, vizat de anchete penale. Acuzații grave lansate de subalterni privind fapte de corupție ale primarului. Prejudiciu în cuantum de 300.000 lei, nerecuperat. Contracte “cu dedicație” pe bani publici!”
_______________________________________
Deputatul PSD Dumitru Coarnă, prin declarația politică susținută în Parlament în 23 iunie 2021, a semnalat o serie de nereguli legate de activitatea fostului primar al comunei Crivăț din județul Călărași.
Au fost acțiuni fără precedent în Primăria comunei Crivăț, când comanda instituției a fost preluată în perioada 2012-2020 de către primarul Ion Robu. Se vorbește despre presiuni constante privind forțarea prevederilor legale și cercetări penale finalizate suspect cu soluții de clasare.
“Pe lângă aceste acuzații, există informații cu privire la faptul că primarul în cauză și-a favorizat apropiații, oameni fideli lui. După acest model, între autoritatea contractantă Primăria comunei Crivăț, reprezentată prin primar Ion Robu, în calitate de achizitor și o societate comercială a fost încheiat un contract, având ca obiect executarea de lucrări de pietruire drumuri în comuna Crivăț din județul Călărași”, a susținut deputatul.
Prețul contractului a fost stabilit la suma de aproape 100.000 lei, iar lucrările trebuiau finalizate până la data de 31.12.2013. Deși prețul a fost plătit de către achizitor, conform facturilor emise de acesta lucrările nu au fost executate nici până astăzi 23.06.2021. Primăria comunei Crivăț a efectuat plata lucrărilor ce făceau obiectul contractului fără ca executantul să presteze lucrările la care s-a obligat.
“Aceste date au ajuns și la urechile procurorilor anticorupție, care au efectuat cercetări cu privire la anumite “practici” din cadrul Primăriei Crivăț, formându-se dosarul nr. 748 /P/2017 la DNA, dosar preluat ulterior de Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași. În dosar este vorba de o cantitate de 800 tone de piatră, comandată și achitată de Primăria Crivăț, care în realitate nu a fost niciodată livrată. Sesizarea la DNA a fost făcută chiar de secretarul primăriei, dar cum primarul beneficia de tratament special, dosarul a fost uitat în sertar de unii dintre șefii IPJ Călărași”, a sintetizat deputatul PSD.
Fiind primar în comuna Crivăț te joci cu banii publici, mai ales când procurorul obligat să-ți cerceteze faptele te recompensează cu soluții de clasare. Este cazul dosarului menționat anterior, înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași, în care primarul Robu, în calitate de suspect, a fost premiat de procuror cu o soluție de clasare. În aceeași cauză, același procuror încalcă și dreptul părții vătămate de a ataca această soluție, uitând să-i comunice ordonanța de clasare.
Astfel, achizitorul Primăria Comunei Crivăț, prin primarul Ion Robu, a procedat în mod ilegal la plata facturilor emise de către executant pentru 800 tone de piatră, deși cunoștea foarte bine situația din teren privind neexecutarea culpabilă a contractului.
“Respectând același tipar, primarul Robu încheie un alt contract având ca obiect executarea de lucrări de împrejmuire și toaletare cimitir comunal, prețul contractului fiind stabilit la suma de 300.000 lei TVA inclus. De această dată, costul lucrărilor cuprinse în contract a fost supraevaluat, achizitorul plătind bani grei pentru lucrări ce în realitate valorau în jur de 100.000 lei”, a menționat deputatul.
Prin achitarea celor două contracte, în condițiile neexecutării lor și a supraevaluării lucrărilor, a fost creat un prejudiciu în cuantum de 300.000 lei în bugetul statului, buget de unde au fost decontate pretinsele lucrări.
“Raportat la cazurile semnalate am formulat denunțuri în vederea stabilirii corecte a situației de fapt, identificării persoanelor responsabile și a recuperării prejudiciului cauzat. Rezumat: primar corupt, lucrări “cu dedicație” pe bani publici! Recompensă: clasare pentru infracțiunile comise! Cu așa procurori, rentează să fii primar în comuna Crivăț!”, a susținut deputatul Dumitru Coarnă în finalul declarației sale politice.