DECLARATIE POLITICA-Dumitru Coarnă, deputat PSD !
”Colegiul Medicilor Veterinari prin A.N.S.V.S.A. semnalează: animale comercializate fără documente și fără să fie supuse procedurilor de depistare a bolilor! Cauza: lipsa creditelor de angajament din bugetul alocat către A.N.S.V.S.A.. Guvernul tace și nu face! Pericolul din farfuria noastră!”
__________________________________________
În declaraţia politică susţinută în Parlament în 3 iunie 2021, deputatul PSD Dumitru Coarnă a atras atenția asupra unor probleme grave care necesită implicare imediată și luarea de măsuri urgente în vederea remedierii lor, întrucât sănătatea publică este în pericol.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, aflată în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, a semnalat două situații foarte grave, cu impact direct asupra populației: cazul medicilor veterinari lăsați fără contracte și lipsa fondurilor necesare desfășurării activității sanitar-veterinare.
În România sunt în prezent 339 de comune la nivelul cărora A.N.S.V.S.A., prin Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, respectiv a municipiului București, nu efectuează acțiunile prevăzute în HG 1156/2013, deoarece nu sunt atribuite contractele către medicii veterinari de liberă practică organizați în condițiile legii.
“Medicii veterinari sunt lăsați fără contracte! Cauza: lipsa creditelor de angajament din bugetul alocat către A.N.S.V.S.A.! Guvernul a uitat de această categorie profesională și nu a alocat fondurile necesare pentru desfășurarea activității sanitar-veterinare, lăsând județe întregi, cu teritorii imense neacoperite”, a susținut deputatul PSD.
“Consecința imediată: animalele care trebuiau să fie supuse acțiunilor de depistare a bolilor sunt comercializate fără documente și fără să se cunoască dacă sunt sau nu bolnave. Impactul nociv asupra cetățeanului: produsele obținute de la animalele netestate sunt consumate de către proprietarii animalelor și vândute ulterior către populație. Pericolul din farfuria noastră: cumpărăm și consumăm produse, fără a şti dacă acestea sunt sau nu sigure şi dacă provin de la animale sănătoase”, a subliniat deputatul.
În plus A.N.S.V.S.A nu a realizat plățile aferente lunilor februarie-aprilie 2021 către medicii veterinari de liberă practică organizați în condițiile legii, care dețin contracte de concesiune/prestări servicii pentru realizarea acțiunilor sanitar-veterinare prevăzute în Programul aprobat prin HG 1156/2013: acțiuni de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor, protecția mediului și controlul în domeniul siguranței alimentelor. Nu au fost realizate nici plățile aferente lunilor februarie-aprilie 2021 conform Legii 236/2019 pentru modificarea și completarea art. 15 din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor.
Ca urmare a neachitării plăților restante, medicii veterinari din mediul rural sunt în pragul falimentului, întrucât au de plătit impozite şi taxe lunare către stat, salarii, chirii, utilităti și credite la bănci.
“Statul are, conform legii,obligația să sprijine activitatea de apărare a sănătății animalelor, de supraveghere, prevenire și control al bolilor ce se pot transmite de la animale la om, prin asigurarea cadrului instituțional, juridic și financiar pentru desfășurarea în condiții optime a activităților din domeniul sanitar-veterinar. Dar Statul a uitat de această obligație! În zadar au fost semnalate problemele din acest domeniu. Guvernul tace și nu face!”, a declarat Dumitru Coarnă.
“Când vor fi alocate fondurile pentru efectuarea plăților aferente lunilor februarie-aprilie 2021 către medicii veterinari de liberă practică organizați în condițiile legii? Când vor fi dispuse verificări la instituțiile abilitate pentru a identifica cauzele ce determină lipsa creditelor de angajament din bugetul alocat către A.N.S.V.S.A.? Cine este responsabil pentru calitatea produselor consumate de cetățeni? Rămân doar niște întrebări retorice, la care încă așteptăm răspuns”, a susținut deputatul Dumitru Coarnă, în finalul declarației sale politice.
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi text care spune „W CAMERA DEPUTAȚILOR”