DECLARATIE DE PRESA-deputat PSD CALARASI COARNA DUMITRU !
Probleme de management în cadrul Liceului Tehnologic nr. 1 Borcea din judeţul Călăraşi. Absenteismul profesorilor generează absenteismul elevilor. Cadre didactice fără modul psihopedagogic. Educaţia în derivă.
Management deficitar, lipsă de profesionalism, dezinteres total faţă de procesul de educare al tinerilor, sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă Liceul Tehnologic nr. 1 Borcea din judeţul Călăraşi!
Angajaţi din cadrul Liceului Tehnologic nr.1 Borcea susţin că în această instituţie există profesori care lipsesc de la ore constant, îşi neglijează atribuţiile, generând un absenteism ridicat în rândul elevilor şi un interes scăzut pentru studiu, iar unii dintre ei nu deţin calificările necesare pentru a preda la liceu.
Astfel, elevul fiind obişnuit că profesorul X, care predă diferite module în mai multe zile, chiuleşte cu regularitate, nu mai vine la şcoală doar pentru o singură oră, ajungând să lipsească şi de la alte discipline.
Aceştia au semnalat cazul profesorului Șerban Alexandru, încadrat în anul şcolar 2020-2021, care a primit ore pentru mai multe module: Cultivarea cerealelor pentru boabe, Cultivarea de plante oleaginoase şi Cultivarea de plante rădăcinoase, tuberculifere şi furajere. Colegii revoltaţi susţin că profesorul avea obligaţia de a preda materia în trei zile consecutive şi de a acoperi un interval de câteva ore, dar acesta nu a frecventat deloc cursurile în timpul anului şcolar. Condica de prezenţă a profesorilor, cât şi numeroasele reclamaţii ale elevilor reprezintă dovezi în acest sens.
Cadrele didactice consideră că absenţa profesorului Șerban Alexandru a generat absenteismul în rândul elevilor şi a dus la neglijarea celorlalte materii, aceştia nefiind interesaţi să mai participe la cursuri doar pentru o oră sau două pe zi.
Profesorii care nu au elevi prezenţi la ore, din cauza colegului chiulangiu, au semnalat directorului problema, însă sesizarea lor a rămas fără răspuns.
Angajaţii liceului mai susţin că în anul şcolar 2021-2022 predau persoane care nu au o facultate de specialitate, nu au un modul psihopedagogic care să satisfacă necesităţile elevilor înscrişi atât la liceu, cât şi la profesională, însă sunt încadrate cu norme întregi şi primesc salarii pe măsură. Cu titlu de exemplu o indică pe secretara şcolii, Rădoi Ioana, care a terminat Facultatea de Drept, este deja angajată cu normă întreagă de 8 ore pe zi, dar în acelaşi timp predă şi ore de Limba Latină, Consiliere şi Orientare, Logică şi Argumentare, Educaţie Antreprenorială, fără a avea modulul psihopedagogic.
Cadrele didactice l-au menţionat şi pe Dumitru Gelu, care predă module precum Cultivarea de plante rădăcinoase, tuberculifere şi furajere şi Creşterea animalelor, la fiecare modul având câte 6 ore de curs, dar şi multe ore de practică, însă nu are studii de specialitate şi nici modulul psihopedagogic. Lista continuă cu doamna Diţiu Monica, care este încadrată ca profesor, cu 21 de ore în cadrul ciclului liceal şi profesional la mai multe module, are studii universitare, dar nu deţine şi modulul psihopedagogic.
În cadrul liceului studiază în prezent 500 de elevi, număr aflat în continuă scădere, din cauza profesorilor care absentează nejustificat de la ore şi a lipsei calificărilor necesare, situaţie care duce la scăderea încrederii în calitatea actului educaţional şi la un interes redus pentru înscrierea la acest liceu.
CDEP.RO
DECLARAȚIE DE PRESĂ
Angajaţi din cadrul Liceului Tehnologic nr.1 Borcea susţin că în această instituţie există profesori care lipsesc de la ore constant, îşi neglijează atribuţiile, generând un absenteism ridicat în rândul elevilor şi un interes scăzut pentru studiu, iar unii d