Social

Constanta-CAPITALA a multiculturalitatii Europene! 28 Mai 2016- „Sirtaki” de Cartea Recordurilor pregatit de Comunitatea Elena din Romania

radio tv oltenita-2016Grecii din Romania demonstreaza inca o data ca,  spiritual sunt atasati de poporul pe pamanturile caruia au hotarat sa isi intemeieze destinele.

Ce se poate spune despre greci cand sunt adaugati in contextul unei tari ca Romania?Sirtaki Constanta

 

Ca au fost inca din timpuri stravechi cei ce au pus bazele unei istorii moderne, ca au fost cei care au sprijinit o dezvoltare in toate principiile date de evolutia unei societati de-a lungul vremii, poate cu preponderenta in zona Marii Negre si este normal ,dat fiind ca putem spune ca marea face parte din AND-ul grecesc si aici amintim de anticul Tomis sau de mai apropiatele din ziua noastr, Sulina, Constanta, Galati sau Braila, dar nu putem exclude importantul fapt ca revolutia greceasca a pornit din Romania, ca sangele varsat pentru eliberarea Greciei a fost varsat deopotriva de greci si romani.

Tomis, Constanta de astazi, infiintat de colonistii greci de origine ioniana, in a doua jumatate a secolului VI i. Hr., a devenit in secolul II d. Hr., in mod oficial, capitala Pontului.

Trebuie sa subliniem faptul ca aici colonistii greci au gasit o numeroasa populatie geto-daca, cu care faceau comert, iar aceasta populatie a adus un important aport in viata economica a orasului, influentind pe noii veniti chiar si in vorbirea limbii grecesti cu elementele lingvistice locale.

Revenind in vremurile noastre vedem ca, grecii din Romania au o initiativa deosebita. Aceea de a arata ca patria de suflet, Grecia, poate fi onorata din orice tara.

In contextul actual in care Europa este confruntata cu atentate, cu o manifestare atroce asupra religiilor de orice fel, cu o ura a raselor si culturilor, iata ca, in Constanta- Romania se naste o idee de normalitate. Aceea de a uni prin dans si a dovedi lumii intregi ca normalitatea este inca prezenta.ELPIS CONSTANTA

  Anton Antoniadis, presedintele Comunitatii Elpis din Constanta si vicepresedinte al Uniunii Elene din Romania, deschide un nou capitol in sfera “pacii” prin ideea de a Anton-Antoniadisorganiza in Constanta o incercare de a dobori recordul Guiness Book pentru dansul sincron al unei melodii grecesti.

 

 

 

Este un mesaj lansat catre Europa si lumea intreaga: In Romania normalitatea nu este alterata de extremism indiferent de care …sexual, religios, etnic, politic … etc. Antoniadis isi propune sa aduca sub acelasi dans, sub acelasi zambet adus de acordurile dansului Sirtaki, orice roman, grec, turc, etc., orice nationalitate, toti politicienii dezbracati de haina politica, orice om are o religie chiar diferita pentru o strangere de mana chiar daca aceasta dureaza numai 5 minute cat dureaza dansul.

Ideea a fost preluata imediat de catre Uniunea Elena din Romania, unde Presedintele Dragos Zisopol s-a declarat foarte  entuziasmat, spune  Anton Antoniadis, dar si de catre toate comunitatile grecesti din Romania, si mai mult, de catre toate comunitatile etnice ce traiesc in special in zona Dobrogei, dar si din toata Romania.

Si-au anuntat participarea oameni din toate colturile lumii, din Japonia pana in Australia, poate ca un mesaj dat de aceasta actiune pentru pace cat si pentru frumusetea data de dansul specific si muzica greceasca.

Acestea fiind spuse s-a dat startul pentru organizare, s-au semnat actele cu Guiness Book si s-a fixat ca data a evenimentului 28 Mai 2016.

Locatia aleasa nu este intamplatoare, pe malul marii negre, pe o plaja in Constanta numita Modern, spre amintirea deopotriva a dragostei grecilor pentru mare cat si asocierea filmului Zorba Grecul.