Social

Concursul Național de Dans „ALIZE” și-a desemnat câștigătorii!

 cl.copiilor

 

 

S2570063Olteniţa a fost, saptămâna aceasta, pentru două zile, capitala dansului, pus în scenă de copii talentati din mai multe judeţe ale ţării, în cadrul celei de-a VII-a ediţii a prestigiosului Concurs National de Dans “ALIZE”  organizat de Clubul Copiilor din Olteniţa în parteneriat cu Primăria  Municipiuluia Olteniţa.

A fost integrat activităţilor desfăşurate în perioada 13-17 aprilie 2016 , dedicate acţiunii: Zilele Municipiului Olteniţa – 501 ani de atestare documentară.

Pot spune încă de la început că această ediție a stabilit recorduri de participare, deoarece au fost înscrise un număr de 100 de formații cu un număr total de 1200 de participanți din:  CARACAL-OLT, DEVA-HUNEDOARA, TG. MUREŞ-MUREŞ, TG. JIU-GORJ, PITEŞTI-ARGEŞ, ARICEŞTI-RAHŢIVANI,  BĂICOI-PRAHOVA, BRĂILA, SLOBOZIA, URZICENI-IALOMIŢA,GĂEŞTI-DÎMBOVIŢA, COMUNA 1 DECEMBRIE-ILFOV, GIURGIU, RM. SĂRAT-BUZĂU, BUCUREŞTI, CĂLĂRAŞI, SPANŢOV, LUICA, NANA, ŞOLDANU, OLTENIŢA-CĂLĂRAŞI, însumând un număr de 44 de instituţii care, împreună au prezentat  157 de dansuri pe parcursul a două zile încărcate de o mare frumuseţe a dansului şi costumelor  şi de mari emoţii ale copiilor.

Consemnez cu plăcere această continuitate, dorindu-ne să avem și pe viitor același optimism și să încercăm prin aceste concursuri „să transformăm lumea”! La această a VII-a ediție echipajele au fost peste așteptări. Fiecare echipaj a interpretat câte 2 dansuri, iar juriul a avut mult de lucru pentru a afla cine a fost cel mai bun. Organizatorii au oferit ca premii diploma, trofee și medalii.

A fost sărbătoare la Olteniţa fiindcă tinerii au adus primăvara nu numai pe scena în aer liber  dar și în sufletele participanților  și au dovedit că se pot crea lucruri frumoase pe aripile dansului, se poate lupta ca între prieteni pentru un loc pe podium şi cred că toată lumea a fost mulțumită atât cu nivelul competiției cât și cu atmosfera creată de acești fenomenali dansatori.

Mulțumim organizatorilor, Ministerului Educației Naționale şi Cercetării Ştiinţifice, Inspectoratului Școlar al Județului Călăraşi  şi în mod deosebit Consiliului Local al Municipiului Olteniţa, pentru sprijin şi încredere și mai mult – copiilor, profesorilor și părinților pentru participare şi sprijin.

Mulţumim şi celor doua prezentatoare: Alexandra şi Ramona, eleve în clasa a IX-a la Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” Olteniţa, care au fost alături de noi.. Acestea au  început prin a prezenta juriul care a fost format din: Profesoară de coregrafie – maestră  de balet  Gabriela  Voica- Bucureşti ,  Maestru coregraf – Nicolae Ene-Găeşti, Inspector Şcolar pentru educatie permanent Tuţă  Magdalena  Nicoleta , Inspector Școlar pentru management instituțional Munteanu  Cristina  Laura, Director  “Liceul Tehnologic Nicolae Bãlcescu” Olteniţa, prof. Elena Becheru, Director Şcoala Gimnazialã  Nr. 3 Chirnogi, prof. Monica Vasile, Profesor Învãtãmânt Primar-Şcoala Gimnazialã Spiru Haret Olteniţa,Gina Apostol.

În continuare, am urmărit concurenții care au trecut prin fața noastră, în pas de defilare, aducând câte ceva nou, ceva aparte, impresionanți prin diversitatea de costumații, și mai ales coloritul acestora.

Deschiderea a fost făcută de Ansamblul Folcloric “SÂNZIENELE” din Găeşti Dâmboviţa, pregătite de Ene Nicolae şi Ene Filofteia, căreia juriul i-a conferit Premiul de Excelență.  Fiind înfiinţat în luna cireşar, Ansamblul Folcloric “Sanzienele” al Casei de Cultura “Dumitru Stanciu” din Găeşti a participat la numeroase Festivaluri si Concursuri Naţionale si Internaţionale, fiind apreciat repertoriul de jocuri şi cântece populare din zona de Sud a judeţului Damboviţa, care exprimă milenara noastră existenţă, dragostea de frumos, obiceiurile noastre folclorice, varietatea portului popular românesc şi vigoarea dansului nostru cu semnificatii majore în viaţa culturală şi spirituală a poporului român, căruia juriul i-a acordat premiul de excelenţă.

Toate trupele au intrat pe scenă, în concurs, cu zâmbetul pe buze, cu bucuria participării la această gală, parcă impulsionați de vechiul îndemn olimpic conform căruia „Important e să participi”, impresionând juriul şi audienţa prin prestările de înaltă ţinută artistică.

Concursul, s-a desfășurat având concurenții împărțiti pe 13 sectiuni,  5 tipuri de formatii si 4 categorii de vârstã, astfel:

Sectiuni:

Dans popular;

Dans popular stilizat;

Dans de caracter;

Dans tematic;

Dans modern(disco,free- style,hip-hop,etc);

Fantezie coregraficã ;

Gimnasticã ritmicã;

Gimnasticã artistica;

Gimnastica aerobica;

Majorete;

Dans sportiv  standard (vals vienez, vals lent, tango, slow-fox, quick-step)

Dans  latino (samba, cha-cha, jive, passo-doble, rumba);

Dans contemporan;

Tipuri de formatii:

Individual

Duet

Grup

Formatie

Ansamblu

Categorii de vârstã

Între  3 – 6 ani

Între  7 – 10 ani

Între  11 – 14 ani

Între  15 – 19  ani

Premiile au ținut cont de corectitudinea în execuții, tehnica demonstrată, sincronizarea, originalitatea, ținuta artistică, ținuta scenică si expresivitatea demonstrată prin dans.
A fost un adevărat spectacol de culoare, exuberanţă şi tinereţe, care a reuşit să stârnească aprecierea şi ropotele de aplauze ale celor prezenţi la eveniment. Dansurile, inspiraţia cu care au fost alese, costumele de scenă şi muzica au făcut din acest concurs un spectacol desăvârşit.

 

Felicitări merită cu toţii !