CONCURSUL „DANCE MASTERS”, BUCUREŞTI, 28 MARTIE 2014, A FOST O BĂTAIE DE JOC PENTRU UNII PARTICIPANŢI.

BOGDAN NICULIŢĂ ŞI SARAH MUŞAT AU OCUPAT LOCUL 27 DIN 40 DE PERECHI, LA OPEN BASIC, 14-15 ANI.

Concursul de dans sportiv „Dance Masters”, Bucureşti, 2014, s-a bucurat de o mare afluenţă de sportivi participanţi, peste 40 de perechi la unele categorii de vârstă şi de performanţă. Această situaţie creează probleme organizatorice legate de timpul de desfăşurare a concursului. Ele pot fi rezolvate cu respect pentru sportivi sau prin bătaie de joc la adresa acestora. Cluburile organizatoare, „Phoenix” Bucureşti şi „Pas în doi” Bucureşti, au recurs, în cunoscutul stil românesc, la bătaia de joc. Aveau, probabil, de ales între patru variante şi anume: 1) de a lungi cu o zi durata concursului; 2) de a închiria sau amenaja două săli pentru tururile preliminare; 3) amenajarea unui ring de dans de dimensiuni mult mai mari, care ar fi permis împărţirea sa în două jumătăţi care să respecte regulamentul; 4) de a renunţa la concursurile care au doar participare naţională (adică până la clasă C) şi a menţine doar nivelul internaţional, cu creşterea taxei de participare a fiecărei perechi.
Au ales, din păcate, soluţia cea mai simplă, aceea de a păstra un singur ring de dans, de dimensiuni regulamentare, dar împărţit pe din două, pe fiecare jumătate fiind introduse în competiţie câte 12-14 perechi de dansatori. Situaţia a fost dificilă şi pentru copilaşii de 6-11 ani, dar pentru dansatorii de 14-15 ani a fost o misiune aproape imposibilă. De ce? Deoarece în dansul sportiv, începând cu clasa C (open basic), sunt create coregrafii destul de sofisticate, ce trebuie să conţină nişte paşi şi figuri obligatorii, pentru realizarea cărora este nevoie de o anumită dimensiune a suprafeţei de dans. Sportivii de 14 ani nu-şi pot modifica spontan coregrafiile în funcţie de impotenţa organizatorică a unui club-gazdă.
Sportivii au făcut ceea ce au putut, arbitri au punctat şi dumnealor pe cine au apucat să vadă pe ring şi, în acest fel, unii sportivi mai ghinionişti au plătit degeaba 100 lei.
Concluzia mea este că cele două cluburi organizatoare s-au folosit de competiţia naţională pentru a strânge bani în vederea susţinerii competiţiei internaţionale, încălcând însă regulamentul Federaţiei Române de Dans Sportiv de desfăşurare a concursurilor şi legile fair-play-ului.
Concluzia  este bazată pe faptul că este al treilea an consecutiv în care se întâmplă acest lucru, deci nu se poate spune că organizatorii nu se aşteptau la numărul mare de participanţi.
Este păcat că unii îşi bat joc de nişte copii, sub privirile reprezentanţilor Federaţiei Române de Dans Sportiv, care a girat această competiţie.
Paul Niculiţă

Error