RADIO TV OLTENITA
PublicitateSocial

Concediul de odihna pentru cadrele didactice asociate

cadre-didactice_5669Conform legislatiei in vigoare, toate cadrele didactice asociate din Romania isi desfasoara activitatea in temeiul unui contract individual de munca, pe perioada determinata sau nedeterminata, cu timp partial, dupa caz.

Vom determina in materialul urmator in ce conditii pot beneficia de concediu de odihna cadrele didactice asociate:

Analizand legislatia in vigoare, apreciem ca toate cadrele didactice in activitate care desfasoara si activitate in regim de plata cu ora au dreptul la concediul de odihna platit DOAR pentru functia de baza, pentru care au incheiat contractul de munca, conform prevederilor art.5 din Ordinul 5559/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

De asemenea, poate beneficia de concediu de odihna si personalul didactic pensionat, incadrat cu contract de munca pe perioada determinata, in regim de plata cu ora. Profesorii pensionati aflati in aceasta situatie vor beneficia astfel de timp liber proportional cu timpul efectiv lucrat, indiferent daca au norma intreaga sau doar fractiuni de norma, conform art. 2 alin. (5) din actul normativ mentionat.

Apreciem asadar ca un cadru didactic asociat indeplineste in cadrul unei institutii de invatamant o norma intreaga aferenta functiei detinute, stabilita potrivit prevederilor legale, daca aceasta norma minima prevazuta de lege este aprobata ca fiind norma intreaga didactica aferenta functiei didactice in cauza, caz in care in speta nu devin incidente prevederile art. 2 alin.(5), ci prevederile art. 2 alin.(2).

Astfel, potrivit prevederilor art. 2 alin.(2) cadrul didactic care a desfasurat activitate la catedra o parte din anul scolar/universitar are dreptul la un concediu de odihna cu o durata calculata proportional cu numarul lunilor lucrate in anul scolar/universitar respectiv.

In plus, art.2 alin.(5) nu face distinctie intre tipurile de contract de munca, respectiv cu norma intreaga sau cu timp partial, ci face referire la fractiuni de norma referindu-se la norma didactica, stabilita conform legii.MAI MULTE AICI-http://www.portalinvatamant.ro/articole/diverse-31/concediul-de-odihna-pentru-cadrele-didactice-asociate-5669.html