Comisia Nana/Prefectul Iacob a fost audiat, urmează primarul
Comisia parlamentară Nana şi-a început activitatea luni, 13 ianuarie, zi în care prefectul de Călăraşi, George Iacob, a fost primul audiat, cerându-i-se informaţii despre punerea în posesie pe teritoriul comunei Nana. Alături de prefect au mai fost audiaţi şi reprezentanţi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi. Potrivit pesurse.ro, reprezentantul Guvernului în judeţul Călăraşi este de părere că reconstituirea drepturilor de proprietate la Nana s-a făcut legal. „Din punctul meu de vedere, reconsitutuirea dreptului de proprietate s-a făcut legal în Nana. Restul tranzacţiilor, nu pot spune nimic, nu le-a făcut instituţia noastră. Înţelegerile private sunt private, instituţia prefectului nu are niciun amestec în înţelegerile lor”, a spus Iacob. Marţi, 14 ianuarie, este rândul primarului de Nana, Gheorghe Dobre, să aducă lămuriri parlamentarilor din Comisia Nana.
Cum a ajuns firma ce a vândut cele 290 de hectare Ioanei Băsescu să deţină o suprafaţă aşa de mare compactă
O anchetă a cotidianul.ro pune semen de întrebare asupra modului cum firma italiană Berfige SRL, care a vândut suprafaţa de 290 de hectare, fiicei cele mari a preşedintelui Traian Băsescu, a ajuns să deţină o suprafaţă atât de compactă.
Este de remarcat, scriu jurnaliştii de la cotidianul.ro, performanţa extraordinară a unui SRL fără anvergură totuşi, care a reuşit să achiziţioneze 290 de ha, totul într-o suprafaţă compactă, de la 26 de cumpărători. Aici este marea performanţă, SRL-ul respectiv a reuşit să cumpere 26 de loturi de teren, TOATE alcătuind o suprafaţă agricolă compactă. Specialiştii în domeniu susţin că este foarte dificil de realizat astfel de tranzacţii, fără un sprijin clar al unor autorităţi locale, fără implicarea unor oficiali. Şi, susţin aceleaşi surse, pentru un SRL oarecare, este şi mai dificil.
Cine studiază cu atenţie istoricul terenurilor (din contractul de vânzare-cumpărare dat publicităţii de Ioana Băsescu) poate observa o serie de aspecte foarte interesante. Iată cum a achiziţionat Berfige SRL cele 290 de ha.
179,06 ha (14 loturi de la 14 proprietari) au fost cumpărate pe 6 august 2009
44,04 ha (8 loturi de la 8 proprietari) au fost cumpărate pe 22 septembrie 2009
50,61 ha (2 loturi de la un proprietar) cumpărate pe 4 martie 2010
4,2 ha (1 lot de la un proprietar) cumpărate pe 29 ianuarie 2010
12,5 ha (1 lot de la un proprietar) cumpărate pe 2 august 2010
După cum se poate vedea, grosul suprafeţei a fost cumpărat de firma deţinută de cei doi italieni (care au revândut totul Ioanei Băsescu) în decurs de o lună şi jumătate în 2009. Să „rezolvi” 22 de loturi în suprafaţă de 223 ha în decurs de o lună şi jumătate reprezintă iarăşi o performanţă pentru un SRL fără anvergură. Cei care susţin ipoteza că Traian Băsescu ar fi fost adevăratul proprietar şi Berfige SRL a fost doar un paravan arată că ar fi dat foarte rău, în campania pentru prezidenţiale din 2009, ca Traian Băsescu să apară ca proprietar al unei astfel de suprafeţe, mai arată cotidianul.ro.
Secretarul primăriei cumpără şi revinde după câteva luni
Cotidianul.ro a descoperit şi unele aspecte „foarte interesante” în istoricul terenurilor. Vă prezentăm trei exemple. Primul se referă la un lot de teren de 29,5 ha, achiziţionat de Berfige SRL pe 6 august 2009 de la familia Marin şi Tudoriţa Niculae. Această familie nu era proprietarul prim al terenului. Familia Niculae a achiziţionat terenul pe 14 noiembrie 2008 de la Paula Scheauc şi Elena Enigărescu, acestea obţinând terenul în baza legilor retrocedărilor funciare în calitate de moştenitoare a proprietarului iniţial, Vasile Scheauc.
Faptul că moştenitoarele au vândut terenul este ceva obişnuit. Dar faptul că familia Niculae l-a cumpărat ca să-l revândă după numai câteva luni ridică un mare semn de întrebare. O afacere cu iz de „bişniţă” ar spune unii. Iarăşi (aproape) nimic anormal. Se cunosc astfel de cazuri. Se cumpără ieftin de la un moştenitor fără posibilităţi de întreţinere şi lucrare şi se revinde la un preţ mai mare unui vânzător potent. Dar există un… dar. Tudoriţa Nicolae este secretarul primăriei din Nana. Practic, cel mai important om după primar, de multe ori chiar mai important decât primarul. Speţa este destul de dubioasă: secretarul primăriei cumpără o suprafaţă de 29,5 ha, pe care după doar câteva luni o revinde unei firme, care, la rândul ei, revinde familiei Băsescu.
Am mai găsit şi un alt vânzător către Berfige SRL care are „treabă” cu Primăria Nana. Este vorba de Vasilica Preda, contabila primăriei. Ea a fost moştenitoarea lui Dobre M. Spirea şi a obţinut un teren de 3 ha prin reconstituirea dreptului de proprietate nr.163626/20.04 2007 şi l-a vândut firmei italiene pe 6 august 2009.
Teren cumpărat şi revândut după două săptămâni!
Foarte „interesantă” este şi o altă operaţie, şi „interesante” sunt şi persoanele care sunt în spatele ei. Este vorba de Ion şi Steluţa Tudor. Ion Tudor este persoana care a administrat suprafeţele de teren pe care Berfige SRL le-a vândut familiei Băsescu. Ion Tudor a vândut către Berfige, pe 4 martie 2010, două terenuri, unul de 50 ha şi altul de 6.100 mp. Ion Tudor NU a fost proprietarul original al celor două terenuri. Pe primul l-a cumpărat pe 30 martie 2007 (la 3 luni şi 10 zile după ce proprietarul a obţinut titlul de proprietate conform legilor restituirilor funciare), iar pe al doilea l-a cumpărat pe 17 februarie 2010. Acest al doilea teren cumpărat, cel de 6.100 mp, l-a revândut după doar două săptămâni firmei deţinute de deţinute de italienii din Monaco. Să cumperi un teren şi să-l revinzi după două săptămâni reprezintă clar una dintre „minunile” din comuna Nana. (sursa cotidianul.ro).
Cine mai deţine pământ la Nana şi cine are contracte de arendă încheiate
Pesurse.ro a dat publicităţii două liste cu persoanele fizice sau juridice care deţin teren în proprietate pe raza comunei Nana, dar şi cele care au încheiate contracte de arendă. Ataşat, puteţi observa cum primarul comunei Nana, Gheorghe Dobre, are pământ acolo, sau fostul şef al Cadastrului din Călăraşi, Ovidiu Benea.
- sursa-arenamedia-calarasi