CHIRNOGI-Înălțarea Domnului este prăznuita la 40 de zile după Înviere, in Joia din săptămâna a VI-a, după Paști.
Înălțarea Domnului este prăznuita la 40 de zile după Înviere, in Joia din săptămâna a VI-a, după Paști. Este cunoscuta in popor si sub denumirea de Ispas. In aceasta zi creștinii se saluta cu „Hristos S-a înălțat!” si „Adevarat S-a înălțat!”
Hristos S-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, in văzul Apostolilor si a doi îngeri. Îngerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca aceștia sa nu se lase copleșiți de durerea despărțirii.
Din Sfânta Scriptura aflam ca Mântuitorul Si-a ridicat mâinile, binecuvântându-i pe ucenici, iar pe când ii binecuvânta S-a înălțat la cer (Luca 24, 51), in timp ce un nor L-a făcut nevăzut pentru ochii lor.
Cea mai veche mențiune despre sărbătoarea Înălțării Domnului o găsim la Eusebiu din Cezarea, in lucrarea „Despre sărbătoarea Paștilor”, compusa in anul 332. Din aceasta lucrare reiese ca Înălțarea Domnului era sărbătorită in acea vreme odată cu Rusaliile, la 50 de zile de la Învierea lui Hristos. Spre sfârșitul secolului al IV -lea, începutul secolului al V – lea, sărbătoarea Înălțării s-a despărțit de cea a Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile), fiind prăznuită in a 40-a zi după Înviere, data care va rămâne stabilita pentru totdeauna in calendarul bisericesc.
Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrata ca Zi a Eroilor si sărbătoare națională bisericeasca. In aceasta zi, in toate bisericile din tara si străinătate se face pomenirea tuturor eroilor romani căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de lupta pentru credința, libertate, dreptate si pentru apărarea tarii si întregirea neamului.
Așadar, Înălțarea Domnului este, prin excelenta, actul acela al îndumnezeirii naturii noastre omenești si al participării trupului nostru trecător la bunurile veșnice, mai presus de fire, o călătorie in lumina lăuntrica a sufletelor noastre, iar in viziunea unor părinți ai Bisericii nu e altceva decât „o trăire a luminii dumnezeiești si o pregustare a Împărăției Cerurilor, o transfigurare anticipata”. Este acel «fata către fata» îndreptat spre eternitate, când Dumnezeu coboară in Duh si Adevăr, in sufletul omului si pune un altfel de început.
Hristos s-a înălțat!TEXT-https://www.facebook.com/cristinalaura.munteanu