RADIO TV OLTENITA
CulturalSocial

CHIRNOGI-9 MAI 2017 !

Chirnogi-Intreita sarbatoare 9 mai 2017

Localitatea Chirnogi a fost din nou in sarbatoare,dis de dimineata centrul localitatii fremata de oameni care soseau pentru a participa la un eveniment oarecum inedit pana acum si anume sarbatorirea zilei de 9 mai :

-in plan spiritual –aducerea moastelor sf Nicolae la Bari –(hramul de vara al parohiei Chirnogi)

– in plan istoric 9 mai (1877) proclamarea independentei de stat a Romaniei

-In plan politic Ziua Europei

Toate acestea au fost marcate in cate un fel s-a inceput cu o slujba religioasa in biserica plina cu credinciosi a parohiei Chirnogi ce a serbat acest al doilea hram ,,SF Nicolae de Vara “ ,unde au fost aduse cu binecuvantarea si sprijinul preacucernicului parinte protoiereu dr. Necula Marian o raclita avand epitrahilul ce acoperit moastele sf Nicolae,si sfant mir izvorat din mormantul sf Nicolae de la Bari (italia ) unde au fost aduse (in secolele trecute ) de teama profanarii sf moaste al sf Nicolae din Bizant. Slujba a fost oficiata de catre cei doi preoti slujitori ai parohiei Pr. Adrian Postolea si Pr. Danut Dumitru Ionita ,iar la sfarsitul slujbei s-a organizat un concurs de toaca cu copii apartinand celor doua scoli din Chirnogi (1 si 3) ,unde au demonstrat maiestria copiii :(Nenciu Marius ,Vasile Buleandra,Nastase Catalin ,Paul Barza ,si Vasile Ionut) . Juriul format din membrii delegatiei sosite din Bulgaria din municipalitatea Tutrakan ( dna Stankova inspector probleme de invatatmant din Tutrakan, d-na Karaghiorghieva director adjunct Liceul Hristo Botev ,prof limba engleza dn-a Stefanov –sotia edilului din Bulgaria si d-na bibliotecar si traducator al municipalitatii Tutrakan ,prietena deosebita a celor de la Chirnogi d-na Stefka Kapincheva ),prezidat de catre dl primar ing. Irinel Roman a acordat deliberand premiul I tututror celor 5 participanti fiind toti foarte buni ,adevarati virtuoji . Dl primar Roman oferind diplome si mici daruri copiilor,totodata a oferit delegatiei bulgare si bisericii sf Nicolae cate o icoana cu ,,Aducerea moastelor Sf Nicoale la Bari “ Preotii parohiei au oferit din partea comunitatii locale cate o turta ca dar al pamantului oaspetilor ,dl consilier Ion Stefan a salutat prezenta unei deosebite doamne ce a reprezentat Romania in misiune diplomatica in Italia (temporar chiar si la Bari la organizarea unor alegeri ) ,scriitoare si diplomat, fondatoarea cenaclului Elina Doamna din Negoiesti distinsa Lia Maria Andreita ,invitat de onoare alaturi de membrii cenaclului literar Ramuri ,Muguri Mugurasi din Oltenita condus de prof Nicoale Mavrodin A urmat o agapa crestina ,toti participantii fiind poftiti sa guste din bucatele pregatite special spre cinstirea evenimentului crestin .

In ovalul ce cuprinde monumentele eroilor din Chirnogi ,d-nul primar Roman a tinut un scurt discurs ,iar copiii imbracati in frumoase costume populare romanesti dupa intonarea imnelor Bulgariei,Romaniei si al Europei-Oda Bucuriei au ridicat pe un catarg (special pregatit de catre dl viceprimar Adrian Chirica ) drapelele Romaniei si Europei.

Delegatia din Bulgaria a vizitat cele doua scoli din Chirnogi unde au fost intampinati de catre copii si cadre didactice – copii cu paine si sare comform frumoasei traditii romanesti .Alaturi au fost cei doi directori prof Monica Vasile si prof. Pana Stelian ,la scoala nr 2 delegatia bulgara s-a bucurat de cate un mic spectacol de cantec si poezie sustinut de catre copii la diverse clase incepand cu clasa pregatitoare si terminand cu clasa a patra.Au fost prezenti cadre didactice : Raboj Geta,Roman Doina ,Coarna Ionut ,Daniela Nachiu,Matei Tudora ,Costin Dan,Cucuta Maria ,Stefan Margareta si altii . Scoala nr 1 a fost doar vizitata cadrele didactice fiind deja implicate intr-o alta vizita a inspectoratului de invatamant Calarasi .

Apoi la clubul de pe langa biblioteca comunala ,s-a desfasurat sedinta reunita a celor trei cenacluri Chirnogi (scriitor Aurora Georgescu,scriitor Zorojan Viorica si altii ),cenaclul Elina Doamna (Lia Maria Andreita ) si cenaclul din Oltenita (prof Mavrodin Nicoale,prof Sofian,prof Dobra Elena ) . Totodata oaspetii au vizitat si biblioteca comunala ,apoi s-au discutat probleme de invatamant al parteneriatelor semnate incadrul infratirii celor doua localitati.

A consemnat pentru Radio tv Oltenita corespondentul din teritoriu ing. Relu Cotoban