PublicitateSocial

CEA MAI BUNĂ CIORBĂ DE BURTĂ sau CUM PROSTIM POPORUL!

SORIN DANCIUAuzisem, de mai multă vreme, despre un anumit local, dintr-o anumită localitate, unde se oferea „cea mai bună ciorbă de burtă, din România!“. Nu sunt un consumator de ciorbă, din contră, atunci când mă hotărăsc să mai dau jos din kilograme uit de acest produs,
indiferent de conţinutul lui, însă în deplasările pe care le fac, dacă mă opresc la câte un restaurant, comand ciorbă de burtă. Astfel că am şi eu un clasament, în fruntea căruia se află, în opinia mea, ciorba de burtă de la Brăneşti, urmată de aceea de pe Dealul Negru, Podul 4, dar şi din alte locuri, pentru că mulţi bucătari au înţeles cum se face o ciorbă de burtă să fie apreciată de clienţi…
Totuşi, de fiecare dată era faptul că rostindu-se numele acelei localităţi şi a restaurantului respectiv, oameni de vârste diferite, de profesii diferite, cu specializări dintre cele mai contrastante aveau, toţi, aceeaşi părere: „Dom’le, acolo este cea mai bună ciorbă de burtă din ţară!“. Desigur, încă n-am ajuns atât de nebun ca să mă duc într-o anumită localitate numai ca să văd cum e ciorba de burtă, dar cum datele au condus în acea direcţie, am ajuns în localitatea respectivă (hai să vă spun, undeva, spre litoral…) şi dacă tot am ajuns acolo, m-am dus, firesc, să comand şi eu deja celebra ciorbă de burtă… Un local bine organizat, atractiv chiar, multă lume în interior ceea ce arăta că reclama de la gură la ureche a funcţionat şi în acest caz. Am comandat ciorba de burtă aşteptând, cu mare interes, să văd ce minune mi se aduce? Şi, destul de repede, a venit şi produsul.
Prima lingură- prima surpriză, chiar… stupoare! N-avea nici un gust!… E drept, în acel moment mi-am adus aminte ce mi-a spus chelnerul, atunci când a adus farfuria- „Vă preparaţi dumneavoastră, aşa cum vă place! Aveţi aici smântânică, aici oţetul, aici usturoiul“ şi aşa mai departe. Firesc, m-am pus pe pus oţet, piper, smântână, usturoi, am mai gustat, am mai combinat şi, la un moment dat, ciorba a devenit perfectă! Şi atunci am înţeles şmecheria: de fapt ciorba nu avea nici un gust, ţi se dădea aşa, iar tu, fiecare în parte, ţi-o făceai cum considerai că este bună! Rezultatul? Exact concluzia tuturor: „Este cea mai bună ciorbă de burtă!“. Pentru că, pentru fiecare în parte, ciorba era foarte bună pentru că era pe gustul lui! Deşi, în realitate, nu ţi se dădea nimic spectaculos! „Asta, da, manipulare!“- mi-am zis şi am început să mă gândesc dacă nu cumva ciorba asta de burtă capătă nişte simboluri mai ample şi mult mai complexe decât un simplu fel de mâncare, dintr-un restaurant, consumat în timpul unui drum sau altul….CIORBA DE BURTA
Păi cam aşa este situaţia în România, de 25 de ani! Oamenilor nu li se dă aproape nimic, dar li se bagă în cap că au tot ce le trebuie! Şi fiecare în parte se mulţumeşte cu craca pe care se află! Unul este fericit că are 2000 de hectare de pământ arabil şi pe baza câştigurilor pe care le-a făcut şi-a ridicat un castel, în Italia! Altul, după aşteptările lui, este mulţumit că are o prăvălioară din care a reuşit să-şi ţină familia, în condiţii mai bune decât dintr-un simplu salariu… Altul, în schimb, este fericit că are salariu! Are loc de muncă, deci nu stă la şomaj, ori chiar fără (cum stau majoritatea celor din ţara asta) şi este mulţumit că are cât să supravieţuiască…
Unii se bucură că încă au şomaj… Alţii se bucură că au făcut rost de ajutorul social… Despre pensionari, ce să mai vorbim? De cele mai multe ori ei sunt fericiţi dacă şi-au luat medicamentele, ori dacă mai amână, măcar cu o zi, întâlnirea cu „aia cu coasa“! Fiecare- după aşteptările sale! Aţi înţeles- în locul bucătarului de la restaurantul ciorbei de burtă, aici avem de-a face cu ai noştri conducători politici, indiferent de partidul din care au făcut sau fac parte, indiferent de momentul în care s-au situat în zona de conducere a ţării, chiar nici nu contează! Fiecare cetăţean are… ciorba lui de burtă!…
Pe de altă parte, însă, manipularea este extrem de bine făcută şi ea cuprinde diferite zone de interes. Vă aducţi aminte, cu siguranţă, de marele Gigi Becali, luptătorul luminii?! L-au băgat niţel (peste un an) la pârnaie şi chit că nu prea a făcut el puşcărie cu adevărat, că stătea mai mult la naşu’ Hagi, de se făcea că lucrează, dar de acolo s-a întors complet diferit! Nu mai vrea politică!… Nu mai vrea publicitate!… Nu mai vrea nimic!… În afara dorinţei de a face bine, de a-şi îndrepta credinţa în Dumnezeu pentru că a trecut această probă- spune el. În realitate, aţi înţeles- i s-a dat „ciorba de burtă“ pe care o merita! Se întinsese prea mult la pastramă şi atunci, vorba lui Toma Caragiu: „S-a observat din tribune şi a fost dat afară, c-aşa-i în tenis!“. După cum vedeţi, epocile se schimbă, perioadele diferă, dar metoda „ciorbei de burtă“ este extrem de activă şi deşi nu este atractivă, se vede treaba că este extrem de funcţională!…
Păi despre „ciorba de burtă“ este vorba şi cu arestările astea care au băgat în sperieţi o parte dintre politicieni şi au prea-fericit poporul care avea o sete de sânge nesperată pe care şi-a văzut-o împlinită, acum! Despre „ciorba de burtă“ este vorba, fiecare primind porţia pe care consideră ei că o merită!…
prof.dr.SORIN DANCIU-sursa-http://newstiriromania.ro/cea-mai-buna-ciorba-de-burta-sau-cum-prostim-poporul/