Social

BULETIN DE PRESĂ-IPJ CALARASI-21 IUNIE 2016

 

 

 

politia-furtMandat de executare a pedepsei cu închisoarea pus în aplicare de poliţişti

 

Poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi au pus în aplicare în ziua de 18 iunie 2016 un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis de Judecătoria Lehliu Gară, pe numele unui bărbat de 42 ani.

Bărbatul, condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu un minor a fost încarcerat în Penitenciarul Slobozia, judeţul Ialomiţa pentru executarea pedepsei.

 

Depistat de poliţişti, la volan fără permis

 

Poliţiştii din Olteniţa au prins în ziua de 17 iunie 2016 un tânăr de 17 ani, din localitate în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului deşi nu avea vârsta legală pentru a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Tânărului i s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a poseda permis de conducere.

 

 

Prins de poliţişti în timp ce conducea sub influenţa alcoolului

 

În seara de 17 iunie 2016 poliţiştii Biroului Rutier Călăraşi au depistat un bărbat de 36 ani, din localitate care conducea un autoturism deşi se afla sub influenţa alcoolului.

La testarea cu aparatul etilotest bărbatul a prezentat o concentraţie alcoolică de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

 

Poliţiştii au întocmit pe numele acestuia dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

 

 

Moped condus de un bărbat fără permis

 

Poliţiştii Postului de Poliţie Ştefan cel Mare au depistat pe raza localităţii un consătean de 39 de ani care conducea un moped fără a avea permis de conducere.

Bărbatului i s-a întocmit dosar penal, fiind cercetat de poliţişti pentru săvârşirea infracţiunii  de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere.

 

***

 

Poliţiştii vor continua acţiunile în trafic, pentru salvarea de vieţi omeneşti, prin identificarea şi tragerea la răspundere a celor care nesocotesc riscurile şi conduc vehicule fără a poseda permis de conducere sau după ce au consumat alcool!

 

Alcoolul ucide sau te poate trimite la închisoare

 

ALEGE VIAŢA !

 

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

 

 

 

 

 

 

Evenimente rutiere petrecute în perioada 18 -20 iunie 2016, pe raza judeţului Călăraşi

 

-Un bărbat de 27 ani, din comuna Curcani, judeţul Călăraşi în timp ce conducea un autoturism pe DN 41, în afara localităţii Căsicioarele, nu a păstrat o distanţă corespunzătoare faţă de autovehiculul care circula în faţa sa intrând în coliziune cu acesta.

Din accident a rezultat vătămarea corporală a 4 persoane, inclusiv a şoferului, aflate în primul autovehicul, precum şi a 3 persoane, inclusiv conducătorul auto, din al doilea autovehicul, toţi fiind transportaţi la Spitalul Bagdasar Arseni şi Sfântul Ioan, pentru a le fi acordate îngrijiri medicale.

Bărbatul a fost testat de poliţişti cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, desfăşurând cercetări pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor producerii accidentului rutier.

 

-În municipiul Călăraşi, un tânăr de 21 ani, din comuna Vâlcelele, judeţul Călăraşi, în timp ce conducea un autoturism pe strada Prelungirea Bucureşti, a surprins şi accidentat uşor, un alt tânăr, de 21 ani, din Călăraşi, care se angajase în traversarea străzii, în fugă, prin loc nemarcat şi nesemnalizat cu trecere pentru pietoni.

În urma impactului tânărul a fost trasportat la Spitalul Judeţean Călăraşi unde i-au fost acordate îngrijiri medicale.

Conducătorul auto posedă permis de conducere şi a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ.

În cauză s-a întocmit dosar penal săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

 

-Un bărbat de 35 ani, din Constanţa în timp ce conducea un autoturism pe raza localităţii Roseţi a surprins şi accidentat uşor un tânăr de 24 ani, din Călăraşi, care se angajase în traversarea drumului prin loc nepermis şi fără să se asigure.

Bărbatul este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

 

 

 

-În ziua de 20 iunie 2016, o femeie de 49 ani, din Bucureşti, în timp ce conducea un autotuirism pe  pe DN 4, pe fondul neadaptării vitezei de deplasare, a părăsit calea de rulare intrând în coliziune laterală cu un copac.

Din accident a rezultat decesul pasagerului dreapta faţă, un bărbat de 51 ani, din Bucureşti, precum şi vătămarea femeii şi a altor două persoane aflate pe locurile din spate.

Poliţiştii desfăşoară cercetări pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor producerii accidentului rutier.

 

***

 

Recomandări ale poliţiştilor pentru o vacanţă de vară în siguranţă

 

Sfaturi pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă care pot avea loc în casă.

 

Părinții trebuie să amplaseze într-un loc bine vizibil din casă o listă cu numere de telefon: al lor, al rudelor, al unor vecini de încredere și telefonul pentru situații de urgență. Copilului îi trebuie prezentate din timp aceste numere de telefon, explicându-i-se totodată în ce situație trebuie să sune la un anumit număr și cum să se comporte în timpul convorbirii.

 

Copilul trebuie să poată face diferența între ce înseamnă urgență și ce nu are caracter urgent. Iată câteva situații pentru care acesta nu ar trebui să sune la 112: și-a pierdut stiloul, l-au certat părinții sau învățătorul, din curiozitate. Când se sună

nejustificat un echipaj de salvare/ poliție/ pompieri este dirijat greșit și acest lucru poate costa viața altor persoane, care au, într-adevăr, nevoie de ajutor.

 

De fiecare dată când este posibil, copilul trebuie să anunțe mai întâi un adult (părinte/ învățător/ profesor de serviciu etc.) despre problema pe care o întâmpină, iar acesta va lua decizia dacă este nevoie sau nu să sune la 112.

 

Dacă o persoană adultă, sub a cărei îngrijire este copilul, își pierde cunoștința, trebuie să sune pentru ajutor la numărul 112! După ce i s-a făcut legătura cu salvarea, trebuie:

 

 

-Să se prezinte.

-Să spună câți ani are.

-Să precizeze unde se află.

-Să spună ce s-a întâmplat și de ce este nevoie de ajutor. Este important să li se amintească copiilor ca, în astfel de situații, să rămână liniștiți, să răspundă la toate întrebările și să asculte cu grijă persoana cu care vorbesc.

 

  • Dacă în casă izbucnește un incendiu, trebuie imediat anunțată o persoană adultă! În cazul în care copilul este singur acasă, trebuie să iasă cât mai repede din ea și să închidă ușa după el, ca să prevină extinderea incendiului. După părăsirea casei, trebuie să anunțe cât mai repede o persoană adultă despre situaț Copilul nu trebuie să se apropie de o clădire în flăcări! Poate suna la pompieri doar când a ajuns într-un loc sigur – nu din incinta clădirii în pericol.
  • În cazul în care copilul simte miros de gaz, imediat trebuie să anunțe persoanele adulte din apropiere! Nu are voie să pornească aparate electrice, să aprindă lumina, chibrituri sau brichete. Trebuie să deschidă larg fereastra și să iasă în afara clădirii.
  • Poliția veghează asupra siguranței copiilor. Dacă un minor se simte amenințat, știe că cineva vrea să-i facă rău sau îi este frică de ceva, poate să apeleze întotdeauna la aceasta.

 

 

Trebuie reținut faptul că 112 este numărul pentru apeluri de urgență, valabil în toate țările Uniunii Europene, apelabil de la orice terminal de telefonie, fix (chiar și telefoanele publice, indiferent dacă avem sau nu cartelă) sau mobil

 (chiar dacă avem sau nu credit, chiar și fără cartelă inserată în telefon).