BULETIN DE PRESĂ

politia 2Reţinut de poliţişti, pentru furt din autovehicul

În urma investigaţiilor efectuate de poliţişti de investigaţii crimianle din cadrul Poliţiei Municipiului Călăraşi şi agenţi ai Postului de Poliţie Ştefan Vodă a fost identificat un bărbat de 40 ani, care ar fi sustras bunuri, bani şi bijuterii dintr-un autovehicul parcat pe raza comunei Ştefan Vodă.
La data de 17 august 2015, poliţiştii au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de R. Marian, de 40 ani, din comuna Ştefan Vodă, care, în seara de 12 august 2015, profitând că un autovehicul parcat în faţa unui imobil din localitate era lăsat cu geamul deschis, ar fi sustras din interior bunuri, bijuterii şi bani, creând un prejudiciu de 3500 lei.
Poliţiştii au recuperat peste 90% din paguba produsă proprietarului autoturismului şi l-au depus în arest pe bărbatul bănuit de comiterea furtului.
Acesta va fi prezentat astăzi Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi, cu propunere de arestare preventivă.

Pentru prevenirea furturilor din autovehicule, poliţiştii recomandă:

o Evitaţi să lăsaţi geamurile şi portierele deschise sau cheile în contact chiar dacă plecaţi pentru câteva minute;
o Nu lăsaţi la vedere în interiorul autoturismului obiecte de valoare (poşete, cărţi de credit, telefoane mobile);
o Nu lăsaţi actele maşinii în interior;
o Evitaţi parcarea maşinii la întâmplare, ci într-un loc vizibil şi bine luminat;
o Evitaţi păstrarea dublurii cheii de contact în lăcaşul din bordul autoturismului;
o Un sistem de alarmă montat pe maşină poate descuraja intenţiile infracţionale!

Cauzele care favorizează spargerile de autovehicule pot fi parcarea acestora în zone neiluminate sau neamenajate, nedotarea autoturismului cu dispozitive antifurt, sisteme de alarmă; lăsarea la vedere a unor obiecte de valoare; neglijenţa unor proprietari care-şi lasă maşina descuiată chiar şi pentru scurte perioade.

Acţiuni ale poliţiştilor rutieri pentru creşterea siguranţei rutiere şi salvarea de vieţi omeneşti

În perioada 14 – 16 august 2015, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Călăraşi au desfăşurat în trafic acţiuni de reducere a riscului rutier, de identificare şi sancţionare a persoanelor care conduc autovehicule deşi nu posedă permise sau care se află sub influenţa băuturilor alcoolice.
Poliţiştii au efectuat 275 de testări cu aparatul alcooltest, au constatat 8 infracţiuni, dintre care 3 au constat în conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.
Au fost aplicate 105 sancţiuni contravenţionale şi au fost reţinute 8 permise de conducere, dintre care 4 pentru conducere sub influenţa alcoolului.

IPJ Călăraşi continuă campania „Merită să rişti?!”, pentru conştientizarea populaţiei cu privire la consecinţele conducerii vehiculelor sub influenţa alcoolului şi fără permis.

Conducere fără permis = dosar penal

Poliţişti din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Grădiştea au depistat, în noaptea de 17/18 august 2015, pe N. George, de 22 ani, din comuna Vlad Ţepeş, care conducea un autoturism pe raza comunei Independenţa, fără a poseda permis de conducere.
În cauză s-a întocmit dosar penal.

Codul penal prevede pedeapsa cu închisoarea de la unu la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere