RADIO TV OLTENITA
Cultural

BIBLIOTECA JUDETEANA CALARASI-Personalitati locale oltenitene-prof.MIRCEA SOFIAN !

ITINERARII CULTURALE
Pe urmele personalităților locale :
SOFIAN, Mircea Florian (născut la 1 septembrie 1944, în comuna Chiselet, județul Călărași)
Studii: frecventează cursurile primare și gimnaziale în comuna Chiselet, iar pe cele liceale în orașul Oltenița, județul Călărași; absolvă Facultatea de Istorie a Universității București.
Profesia/Ocupația: profesor de istorie.
Activitatea profesională/Funcții: după absolvirea facultății revine în Oltenița, unde se angajează ca profesor și pedagog la Școala nr. 2, rămânând totuși fidel picturii și aspectelor din orașul unde trăiește.
Invitat la Radio TV – Oltenița (12 octombrie 2013), prof. Mircea Florian Sofian mărturisește că, pe lângă calitatea de profesor și cea de artist plastic, se dedică, după pensionare, și preocupărilor literar-artistice, care au fost mai dense în ultima perioadă, nepublicând până acum un volum propriu. Este creator de poezie, abordând tematică diversă, cu teme care se reflectă la viața cotidiană. A semnat toate coperțile Antologiei ”Ramuri, muguri și mugurași” Oltenița, excepție nr. 10).
Activitatea artistică: experienţa sa este îndelungată, aceasta fiind girată nu numai de expoziţiile la care a participat la Constanţa, Turtucaia, Călăraşi, Olteniţa, ci şi timpul îndelungat petrecut în faţa şevaletului, fiindcă Florian Sofian pictează din copilărie, dascălul său fiind un unchi, dispărut tânăr, pasionat de pictura în ulei.
Participă la expoziții personale sau de grup cu lucrări reprezentative: ”Turnul de apă 1” și ”Turnul de apă 2”, ”Lacul de la Negrești”, ”Biserica mănăstirii Negoești”, ”Valea lui Soare”, ”Tăușanca”, ”Chiselet”, ”Argeș – vedere spre vărsare”, ”Panorama Argeșului”, ”Peisaj cu lac”, dar și imagini și peisaje cu naturi moarte (toate în ulei pe pânză).
Surse bibliografice:
MAVRODIN, Nicolae, Personalități oltenițene, 3 vol., Editura Pim, Oltenița, 2014.
CRISTACHE, Silviu, Dicționarul scriitorilor oltenițeni, vol. 1, Editura Pim, Iași, 2017, p. 44.
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană
Onofrei Cristinel Costel şi alţi 3
4 distribuiri
Îmi place

Comentează
Distribuie