PublicitateSocial

BĂNUIŢI DE ÎNŞELĂCIUNE, PRIN METODA „ACCIDENTUL”, REŢINUŢI DE POLIŢIŞTII DIN CĂLĂRAŞI

telefonulPoliţiştii din Călăraşi au reţinut patru persoane bănuite de comiterea mai multor infracţiuni de înşelăciune prin metoda „accidentul”.

La data de 19 februarie 2015, poliţiştii din Călăraşi, cu sprijinul unei grupe din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Călăraşi şi al funcţionarilor din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, au efectuat percheziţii într-un penitenciar şi în comuna Cernica, judeţul Ilfov, pentru destructurarea unui grup infracţional, specializat în comiterea de înşelăciuni prin telefon.

În urma unui complex de investigaţii şi de cercetare, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi – Serviciul de Investigaţii Criminale şi Poliţia Municipiului Olteniţa au identificat patru bărbaţi, care, în perioada ianuarie – februarie 2015, ar fi înşelat mai multe persoane vârstnice, din judeţul Călăraşi, prin metoda “accidentul”.

În sarcina celor patru bărbaţi, cu vârste între 21 şi 28 ani, dintre care trei aflaţi în executarea unor pedepse privative de libertate, s-a reţinut comiterea mai multor infracţiuni, victimele fiind vârstnici de 78 – 83 ani, din judeţul Călăraşi, care ar fi fost înşelate cu sume de la 1.400 la 10.000 lei.

Aceştia contactau telefonic victimele, recomandându-se a fi poliţişti, procurori sau medici legişti şi le anunţau că rudele lor ar fi fost implicate în accidente rutiere şi le solicitau anumite sume de bani, sub pretextul protejării acestora.

Faţă de cei patru bănuiţi a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune. Poliţiştii din Călăraşi vor efectua astăzi propuneri de arestare preventivă a acestora.
Cercetările sunt efectuate în continuare pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a acestora.
Activităţile s-au desfăşurat cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Pentru prevenirea victimizării prin înşelăciunile cu acest mod de operare, poliţiştii recomandă:

 Nu acţionaţi imediat sub impactul emoţional cauzat de primirea unei astfel de ştiri
 Nu trimiteţi bani care vă sunt solicitaţi în scopul de a vă ajuta rudele, până nu luaţi legătura personal cu membrii familiei dumneavoastră!
 Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier: cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare
 Dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţiştii pentru a vă acorda sprijin!