SocialStiri

ACTIVITATE PREVENTIVĂ DESFĂŞURATĂ DE POLIŢIŞTI

 

Polițiștii de prevenire a criminalității și cei din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Modelu au organizat o acțiune de informare și pregătire antivictimală a cetățenilor din mediul rural.

 

La data de 12 septembrie a.c., polițiștii au organizat  în localitățile Modelu și Roseți, o activitate de prevenire și combatere a infracțiunilor cu violență, precum și a furturilor de păsări și animale.

 

Scopul acțiunii a fost creșterea gradului de siguranță a cetățenilor împotriva acestui gen de infracțiuni și informarea cu privire la măsurile minime de siguranță pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime.

 

Recomandările au fost susținute și de materiale cu caracter preventiv, pe care le-au distribuit oamenilor.

 

În perioada următoare polițiștii vor continua seria activităților de prevenire în mediul rural.

 

Pentru a fi feriți de probleme, polițiștii recomandă:

 

Păstrați-vă calmul! Evitați conflictele acționând cu calm.

 

Nu vă faceți singuri „dreptate” lovind adversarul. Aceste gesturi pot avea uneori consecințe grave, nebănuite. De la o palmă sau îmbrânceală se poate dezechilibra și lovi în cădere.

 

Un limbaj controlat, fără jigniri previne adesea escaladarea conflictelor.

 

Dacă ați fost lezat sau ați suferit o pagubă  morală sau materială de pe urma unei infracțiuni sau contravenții nu alegeți calea unei răzbunări personale, ci apelați la organele de poliție.

Pentru ca bunurile dumneavoastră să nu cadă în mâna infractorilor, polițiștii vă adresează următoarele recomandări:

Pe cât posibil, în timpul nopții, asigurați iluminatul zonelor unde lăsați animalele și păsările (grajduri, cotețe).

Animalele și păsările lăsate nesupravegheate pe pășuni, izlazuri sau pe marginea drumului constituie o pradă ușoară pentru hoți. Nu le creați această posibilitate!

 

Pe parcursul nopții sau chiar și ziua, îndeosebi în situația în care plecați de la domiciliu, asigurați cu sisteme de închidere (lacăte, zăvoare etc.) ușile grajdurilor sau anexelor gospodărești unde țineți animale și păsările.

 

Evitați amplasarea grajdurilor sau adăposturilor de animale și păsări la distanțe mari de locuință sau în locuri izolate, fără să asigurați paza acestora.

 

Unul sau doi câini de pază vă pot scuti de multe neplăceri.