RADIO TV OLTENITA
Social

Acțiune pentru prevenirea și combaterea actelor de comerț ilicite

 

 

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Călărași au desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea actelor de comerț ilicite, care aduc prejudicii bugetului de stat.

La data de 29 august a.c., în scopul protejării populației împotriva comercializării de material lemnos neconform, polițiștii au efectuat verificări la mai multe societăți comerciale din județ.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că administratorul unei societăți comerciale a valorificat cantitatea de aproximativ 12 metri cubi de lemn, fără a întocmi documentele de însoțire a mărfii, astfel s-a dispus sancționarea contravențională conform Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, cu amendă în valoare de 5.000 de lei, precum și confiscarea sumei de 1.380 lei, reprezentând contravaloarea materialului lemnos.

Totodată, o altă societate comercială a fost sancționată contravențional conform OUG 28/1999 privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu amendă în valoare de 1.500 de lei și s-a dispus confiscarea sumei de 140 de lei, reprezentând contravaloarea diferenței dintre încasări și cea înregistrată de aparatul de marcat.

La activitățile derulate, alături de polițiști, au participat reprezentanți ai Gărzii Forestiere București și ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Călărași.

 

Legalitatea operațiunilor cu produse de protecție a plantelor, verificată de polițiști

La data de 29 august a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Călărași au indisponibilizat aproximativ 140 de litri de substanțe toxice folosite pentru protecția plantelor, în urma unei acțiuni desfășurate  pe raza județului.

Ca urmare a verificărilor efectuate la sediul unei societăți comerciale, polițiștii au descoperit 136 de litri de produse de protecția plantelor care aveau termenul de valabilitate expirat, devenind deșeuri și pentru care nu au fost luate măsuri de eliminare.

Pentru întreaga cantitate de substanțe periculoase, în valoare de aproximativ  8.100 lei, vor fi luate măsuri de neutralizare.

Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase devenite deșeuri.