PublicitateSocial

2 – 5 iunie 2014 – Concursul Național Cultură și Civilizație în România

În această perioadă s-a desfășurat la București, faza națională a concursului Cultură și civilizație în România.
Județul Călărași a fost reprezentat de trei elevi ai Liceului Tehnologic N. Bălcescu Oltenița – Ilie Mădălina, Culcea Ana –Maria și Șerban Alexandru. Ei s-au întrecut cu 37 de echipaje din întreaga țară.Au prezentat o anchetă sociologică pe obiceiul Lazărul din comuna Vasilati. Prezentarea  proiectului s-a realizat pe scena amfiteatrului liceului Gh. Lazăr din București și a fost însoțită de un film în care au ilustrat obiceiul și cercetarea propriu-zisă.
Concursul este foarte complex, presupune multe luni de muncă, timp și bani pentru deplasări în comuna unde se face cercetarea și pentru materialele de diseminare. În același timp este greu să găsești subiectul pentru că zona noastră este foarte săracă din punct de vedere etnografic .
Cu toate acestea echipajul s-a descurcat foarte bine și a trecut peste emoțiile determinate de concurența copleșitoare.Nu trebuie să ignorăm faptul că acești elevi au  concurat cu echipaje din Maramureș, Suceava, Hunedoara, Satu – Mare care au o moștenire etnografică valoroasă.
Echipajul județului Călărași a ocupat locul 6 cu 93,20 puncte, primind un premiu special.Au fost acordate trei premii , 2 mențiuni și 2 premii speciale.
Este un rezultat bun care ne mulțumește și ne ambiționează.A fost o experiență plăcută, elevii au comunicat cu tineri din alte zone ale tării, au vizitat locuri noi și au trăit experiențe noi.
Au fost patru zile care au trecut foarte repede,  în care am trecut prin stări de bucurie, prin emoții, dezamăgiri, tristețe și regrete, dar ne-am îmbogățit suflețește și asta contează foarte mult.
  Acest echiaj merită felicitat pentru că nu este ușor să urci pe scenă și să faci o prezentare foarte bună și apreciată de juriu, asa cum s-a întâmplat în cazul nostru , în conditiile în care unii membri ai echipajului nu o mai făcuseră niciodată.Nu este ușor să concurezi cu elevi de la Colegii Naționale din orașe mari care au surse de documentare în orașul lor ( biblioteci, arhive, muzee, etc).
Peste toate acestea au trecut și au situat județul Călărași pe un loc onorant.
Ne bucurăm că am avut această oportunitate de a fi prezenți la faza națională. Prin noi . județul Călărași a revenit la această competiție după o pauză de doi ani.
  Felicitări elevilor și tuturor celor care ne-au susținut!
Ne gândim deja la vacană, o vacantă activă pentru că mai avem câteva participări la concursuri naționale.