Social

1 Februarie Sarbatoarea Sf. Trifon la Chirnogi

 

 La  1 Februarie 2018, comunitatea rurala din Chirnogi, Jud. Calarasi, a sarbatorit inceputul noului an agricol.                        

  Asa cum bine se stie Sf. Trifon este ocrotitorul agricultorilor (viticultorilor, pomicultorilor, al gradinarilor… in general al celor care se ocupa cu lucrul in tarina). Pentru comunitatea din Chirnogi, ziua de astazi a fost o zi speciala, cu dubla semnificatie, atat religioasa cat si social-culturala putem spune, este ziua in care membrii comunitatii locale au mers de dimineata la biserica Sf. Nicolae din Chirnogi, unde cei doi preoti slujitori, preotul Postolea Adrian si preotul Ionita Danut Dumitru, au savarsit acatistul si molitvele Sf. Trifon, si randuiala sfintirii aghezmei celei mici. Apoi au binecuvantat stropind cu aceasta apa sfintita, semintele aduse de credinciosi pe care acestia le vor semana in noul an agricol. La manifestare au fost prezenti, autoritati locale in frunte cu delegatul domnului primar ing. Irinel Roman – dl. viceprimar Adrian Chirica, dl. consilier Ion Stefan (cel care a fost nelipsit de la manifestarile dedicate Sf. Trifon incepute acum 6 ani),consilierul juridic dl. Chiru George .

  Dupa slujba din biserica, credinciosii impreuna cu elevi ai Sc. Gimnaziale Nr.1, condusa de dl. director profesor Pana Stelian, insotiti de catre cadre didactice: prof. inv. pr. Margareta Stefan, Podocea Gabriela, au mers la hotarul satului in podgoria Chirnogiului, unde preotii au binecuvantat, stropind cu apa sfintita, via si campurile intregi si dupa traditia locala dunareana au stropit cu vin rosu, vitele de vie, binecuvantand intreaga creatie a lui Dumnezeu. Copiilor prezenti le-a fost explicat insemnatatea zilei, rolul patronului spiritual Sf. Trifon asupra culturilor agricole, si au taiat asa cum este obiceiul, ritualic, coarde de vita de vie din care au impletit cununi. A fost prezent un inginer agronom cu state vechi de lucru ale acestor tarini d-na Aurica Vintila.Am spus ca este un dublu eveniment, intrucat exact acum 6 ani, comunitatea din Chirnogi a intins o punte de prietenie peste Dunare si a inceput demersurile (care s-au si materializat frumos prin implicarea primarului Irinel Roman si ale consiliului local Chirnogi), de infratire cu localitatea vecina de peste Dunare din Bulgaria, Tutrakan (Turtucaia).

  Copiii au purtat drapelul Romaniei si al Bulgariei pentru a cinsti aceasta prietenie inceputa acum 6 ani, despre care a spus cateva cuvinte unul dintre participanti, consilierul Ion Stefan. Persoanelor mature din grup li s-a transmis de catre viceprimarul Adrian Chirica, un mesaj apartinand dl. primar ing. Irinel Roman (care nu a putut fi prezent, datorita unor alte angajamente anterioare). Mesajul transmis de catre dl. primar, continea urari de succes la inceputul acestui nou an agricol, de bucurie pentru pastrarea acestei traditii reinviate „Trifonul Viilor”, si pentru prietenii nostri din Bulgaria, felicitari cu ocazia acestei sarbatori, urari de bine, spor si prosperitate atat in noul an calendaristic inceput de curand, cat si noul an agricol inceput astazi. 

Preotii, au mers in cealalta scoala, la Sc. Gimnaziala Nr.3 Chirnogi, unde au vizitat elevii din clasa pregatitoare indrumata de catre prof. inv. pr. Doina Roman (copiii de aici au desenat drapele ale Romaniei si ale Bulgariei, pe care le vor transmite prietenilor lor, elevii din Tutrakan, in proxima vizita organizata de catre autoritatile locale din Chirnogi, in Bulgaria). Gestul este un gest frumos, simbolic, placut, care sigur va fi bine primit dincolo de Dunare, in Tutrakan.  Apoi preotii au mers, in clasa a I a indrumata de catre prof. inv. pr. Raboj Geta(doamna tinand o lectie pe viu de  stiintele naturii pornind de la vitele de vie primite de catre copii), si in clasa a III a indrumata de catre prof. inv. pr. Balca Ioana.  In toate cele trei clase, elevii au fost foarte incantati de aceasta vizita oarecum surpriza, au receptat intr-un mod foarte placut vizita preotilor, au primit de la acestia, coarde de vita de vie pentru a fi plantate acasa (din soiurile Muscat de Hamburg si Victoria). Tuturor le-a fost explicat importanta momentului, a zilei, viata Sf. Trifon, minunile sale, si faptul ca Sf. Trifon poate fi un model „mentor spiritual”, pentru tinerii de astazi.

Traditia Trifonul Viilor sau Trifon Zarezanul (taietorul la vie – in Bulgaria in special) este un obicei stravechi din primele veacuri crestine „altoit” pe obiceiuri precrestine de fertilitate a pamantului, si se regaseste cu precadere pe ambele maluri ale Dunarii.

Sf. Trifon s-a nascut in localitatea Lampsac din provincia Frigia (Turcia de astazi), in sec. III, in vremea imparatului roman Gordian, si a primit moarte martirica pentru Hristos, in vremea imparatului pagan Deciu. Obicelui acesta al serbarii Sf. Trifon, prin binecuvantarea de catre preot, a campurilor, viilor, gradinilor, livezilor este destul de raspandit, in special in comunitatiile unde  exista podgorii. El s-a pierdut oarecum in negura timpului din cauza vicisitudinilor istoriei, fiind reinviat in anumite comunitati locale prin eforturi ale directiilor de cultura, ale administratiei locale, ale bisericii in special si ale multor oameni cu suflet, ce doresc sa duca mai departe traditii stravechi.

 

  Indiferent de vreme, au fost ani in care erau zapezi puternice, conditii de iarna adevarata, nu ca astazi o zi de primavara foarte timpurie, comunitatile locale vin, se roaga si se bucura impreuna in aceasta sfanta zi de praznuire a Sf. Trifon.

Desi calendarul bisericesc ortodox roman si bulgar, praznuieste astazi acelasi Sf. Trifon, totusi vecinii nostrii din Bulgaria au acest obicei al Zarezanului, pe data de 14 Februarie (pe stilul vechi), desi biserica bulgara este pe calendarul indreptat, totusi sarbatoare Sf. Gheorghe si Sf. Trifon au ramas in evlavia populara, pe 6 Mai Sf. Gheorghe si pe 14 Februarie Sf. Trifon.

            Multumim tuturor instutiilor implicate, biserica ortodoxa romana – parohia Chirnogi (preotilor parohiei), Centrului de Asistenta Sociala al Protoieriei Oltenita- d-nei. asistent social Gina Eugenia Ionita, primariei Chirnogi, scolilor gimnaziale Nr.1 si Nr.3 Chirnogi, si tuturor participantilor.

 

    A consemnat pentru Radio TV -Oltenita  ing. Aurelian Cotoban.

 

 


 

  • ,
  • or