PublicitateSocial

„Şcoala altfel”, 2015, Ziua I la L.Teh. „Ion Ghica” Olteniţa

11061206_1586917914909344_5821704693154281127_nProgramul naţional „Şcoala altfel” a debutat, la Liceul Tehnologic „Ion Ghica” Olteniţa, pe 6 aprilie 2015, cu o serie de activităţi privind combaterea comportamentelor dăunătoare ale tinerilor, atât a celor nesănătoase, autodistructrive, de tipul consumului de droguri şi de alcool, cât şi a celor care afectează siguranţa celor din jur, precum violenţa, sub diferitele sale aspecte şi delincvenţa juvenilă.
Au fost îmbinate prezentările cu dezbaterile şi activităţile practice. Pentru aspectele negative reliefate, elevilor le-au fost recomandate alternative pozitive, utile, componente ale unor stiluri de viaţă sănătoase.
Astfel, într-un atelier de lucru, s-a dezbătut problema gravă a consumului alcool şi de droguri, precum şi problema violenţei în şcoală, fiind realizat un poster cu lozinca „Violenţa nu te face mare”, conţinând o serie de alte mesaje pe tema respectivă. Domnul agent Cornel Cojocaru, de la Poliţia de Proximitate Olteniţa, le-a expus tinerilor câteva aspecte privind consecinţele juridice ale violenţei, plecând de la contravenţii până la infracţiuni grave, sfătuindu-i pe elevi să evite atât postura de agresori, cât şi, pe cât posibil, pe cea de victime.
Ca alternativă a fost oferit un concurs de DARTS (aruncarea săgeţilor într-o ţintă), coordonat de dl. prof. Paul Niculiţă. Concursul a demonstrat că nu neapărat oamenii cu imagine de sine foarte bună se pot impune întotdeauna, ci, uneori, aceia care işi pot stăpâni mai bine emoţiile şi se pot concentra suficient de rapid. „Controlarea emoţiilor, le-a spus domnul prof. Paul Niculiţă elevilor, poate face diferenţa dintre un agresor – care poate ajunge în spatele gratiilor şi o persoană asertivă – care-şi va avea o viaţă liniştită şi fericită.” Concluziile general valabile pentru viaţă au fost mult mai importante decât clasamentul în care primele trei locuri au fost ocupate de următorii elevi: locul I – Mihai Mădălin (clasa a IX-a B), locul II – Tudor Marian (clasa a IX-a B) , locul III – Porumbel Mihai (clasa a IX-a B). Ei au fost recompensaţi cu diplome.
Un alt atelier organizat a fost cel de pictură, coordonat de doamnele profesoare Amalia Eftimie şi Liliana Drăgan. Cu tema „Culorile primăverii” au fost abordate trei secţiuni ale acetei arte plastice şi anume: pictura acrilică, icoane pe sticlă şi pictură cu henna. S-au remarcat elevele Tudorache Adela, Tudorache Viorica, Marina Checiu şi Mihai Georgiana. O noutate este pictura cu henna, simbol al frumuseţii şi divinităţii în cultura orientală, care se pare că pătrunde tot mai mult în lumea mondenă europeană.
Legată de acest domeniu a fost echipa doamnei profesoare de religie, Ştefana Durlan, care a participat cu 10 eleve la vernisajul expoziţiei de icoane „Lumina din lumina Învierii”, care a avut loc la Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa, între lucrările expuse fiind şi unele realizate de copiii de la şcoala noastră.
Atelierul de handmade din hârtie şi materiale textile, ce a urmat celui de karaoke şi dans, ambele coordonate de d-na prof. Sorina Dinu, s-au bucurat de mare succes între elevele clasei a IX-a D şi al elevilor de la clasa a XII-a A.
Nu în ultimul rând, trebuie menţionat concursul de tenis de masă cu peste 20 de participanţi înscrişi, organizat de dl. prof. Vasile Ceapă. Elevii clasei a IX-a E profesională au fost cei mai buni în acest domeniu. Clasamentul a fost următorul: Locul I – Marian Niculae (clasa IX E prof), Locul II – Constantin Ion (clasa IX E prof), Locul III – Zavracu Florin (clasa X E prof).
O altă activitate interesantă şi extrem de utilă pentru cazurile în care ar apărea situaţii de urgenţă de tipul incendiilor sau a cutremurelor, a fost întâlnirea cu doamna plutonier Mirela Rogoz, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Călăraşi, mai exact de la Detaşamentul de Pompieri. Mediată de d-na prof. Maria Roşi şi dl. prof. Munteanu Tănase, activitatea a îmbrăcat forma unei dezbateri interactive, pigmentată cu filmuleţe şi prezentării PPT din partea d-nei plt. Mirela Rogoz.
Din păcate, ploaia persistentă a dereglat activităţile în aer liber planificate la şcoala noastră, însă putem aprecia că prima zi de „Şcoală altfel” a fost reuşită.
Fotografia postată de Ghica Liceu.
Fotografia postată de Ghica Liceu.
Fotografia postată de Ghica Liceu.
Fotografia postată de Ghica Liceu.
Fotografia postată de Ghica Liceu.