
?????̦?? ?? ??????

Mai mulți pescari au semnalat prezența de vipere pe malul Dunării, la Oltenița.
Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Oltenița – Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, ne-au informat că mai multe vipere au fost observate de către pescari pe cheiul Dunării, în zona portului Oltenița, dar și în apropiere de pasarela de peste răul Argeș. Prefectura și Spitalul Municipal Oltenița au fost informate despre necesitatea asigurării de ser antiiperin, că măsură preventivă.

Ce trebuie să știți:

Daca mergeti la pescuit sau drumetii in zona Dunarii

Viperele au un camuflaj extrem de bun, aşa că nu va bazaţi că o să le vedeţi.

Trebuie să aveti un echipament corespunzător: bocanci, pantaloni lungi dintr-un material mai rezistent, (ciorapul tras peste pantalon, măsura care ajuta şi în cazul căpuşelor). Trebuie să ştiti ca o viperă în poziţie de atac poate “sări” între o treime si două treimi din lungimea ei, deci cca 30-60 cm.

Nu intraţi în panică atunci când vedeţi o viperă! Incercaţi să o ocoliţi la o distanţă de câţiva metri, iar dacă aceasta încercă să plece, aveţi răbdare să se retragă. Dacă o întalniţi pe o potecă, iar aceasta e amorţită, puteţi să o indepărtaţi cu un băţ lung.

Trebuie să fiti atenti atunci când va asezati în iarbă, când faceti căţărări sau pășiti peste praguri de piatră sau trunchiuri de copaci căzuţi, locuri unde viperelor le place sa se camufleze. Dacă se vor trezi brusc cu un picior in faţă sau chiar pe ele, cu siguranţă vor ataca.

În cazul unei muşcături, serul antiviperin poate fi administrat după cca 6-8 ore şi, chiar dacă nu există în stoc, acestă se aduce în regim de urgenţă. Atenţie, serul ativiperin se administrează numai sub supraveghere medicală, nu achizitionaţi şi nu vă administraţi serul singuri deoarece aceste trebuie păstrat în condiţii stricte de temperatura iar unele persone pot dezvolta reacţii alergice la acesta. Nu vă mintim, muşcătura este dureroasă!

În cazul unei muscături, trebuie să ţineţi cont de următoarele lucruri:

• Încercati să vă liniştiţi, nu intraţi în panică;
• Sunaţi la 112 şi anuntaţi imediat incidentul. In cazul în care nu aveţi semnal, trebuie să vă deplasaţi calm până într-o zonă cu semnal GSM (serviciul de urgenţă poate fi apelat din orice retea mobila);
• Staţi in poziţie orizontală pâna la sosirea ajutoarelor;
• Curăţaţi locul muşcăturii cu apă;
• Nu faceţi incizii ca să se scurgă sângele;
• Nu aplicaţi garou, veninul va avea o concentraţie mare şi ca distruge celulele;
• Nu aplicaţi obiecte reci sau gheaţă;
• Nu consumaţi alcool.