Planul-cadru pentru Gimnaziu propus de Consiliul Elevilor
Modificarea programei scolare pentru gimnaziu este una dintre prioritatile Ministerului Educatiei in acest an. Pentru ca nu sunt de acord cu cele trei planuri-cadru privind modificarea programei pentru clasele V-VIII, Consiliul National al Elevilor (CNE) a realizat propria varianta de plan-cadru.
Elevii solicita reorganizarea structurii anilor de studiu, prin mutarea clasei a IX-a la gimnaziu si introducerea unui master obligatoriu pentru cadrele didactice. O alte modificare ceruta de elevi consta in comasarea Fizicii, Chimiei si Biologiei in disciplina Stiintelor, materie care ar trebui sa aiba 3 ore pe saptamana.
O alta cerinta a elevilor se refera la inlocuirea unor materii precum Latina, Educatie economica, retoriza si dezbatere cu Etica aplica, Cultura si civilizatie greco-romana, iar disciplina religie este trecuta ca facultativa. Elevii mai cer abordarea transdisciplinara inca de la gimnaziu si cresterea orelor de sport la 3 pe saptamana.
Va prezentam propunerea de plan-cadru pentru gimnaziu a Consiliului National al Elevilor:
Comunicatul Consilului National al Elevilor:
Consiliul National al Elevilor adopta urmatoarea rezolutie:
1. Consideram ca fiind nepotrivite propunerile de plan-cadru, avand in vedere faptul ca niciuna dintre acestea nu vine in intampinarea nevoilor si cerintelor actuale ale elevilor.
De asemenea, condamnam lipsa de viziune ce ar trebui fundamentata pe un studiu de fezabilitate si de impact generat privind conturarea profilul elevului absolvent al celor 10 clase de invatamant obligatoriu. In acest sens, planurile cadru ar trebui sa fie construite astfel incat, la sfarsitul traseului educational, elevii sa isi fi insusit valorile principiile si abilitatile necesare integrarii in societate si insertiei pe piata muncii sau continuarii traseului educational in sistemul liceal.
2. Se propune implementarea in regim de urgenta a unui program la nivel national de formare continua a cadrelor didactice astfel incat acestea sa poata implementa cu eficienta maxima curriculumul adaptat noilor planuri-cadru.
Consideram ca profesionalismul si inalta competenta pedagogica si teoretica a cadrelor didactice constituie premise sine-qua-non pentru implementarea noii reforme curriculare. De asemenea, suntem convinsi de faptul ca profesorii sunt actorii cu cea mai mare responsabilitate in sistemul de educatie, avand in vedere faptul ca acestia furnizeaza cunostintele si resursele de care elevii au nevoie pentru a-si insusi competente, valori si principii si, in acelasi timp, reprezinta modele de conduita morala si etica, fundamentale pentru construirea caracterului si personalitatii unui elev.MAI MULTE AICI—http://www.portalinvatamant.ro/articole/stiri-gimnaziu-1/planul-cadru-pentru-gimnaziu-propus-de-consiliul-elevilor-6087.html