PublicitateSocial

Olteniţa/Interviu cu primarul Ţone: “Mi-am legat numele de oraş şi vreau să continui ce am început. Da, voi candida şi în 2016!”

tone petreArena Media din Calarasi -a obţinut săptămâna aceasta un interviu interesant cu primarul municipiului Olteniţa, Petre Ţone, cel care se află de doi ani în fruntea primăriei şi care, în premieră, a anunţat că îşi mai doreşte încă un mandat în 2016. Edilul ne-a vorbit despre cum au fost primii doi ani, despre eforturile sale de zi cu zi, dar şi despre planurile de viitor, lucruri pe care vă invităm să le parcurgeţi în continuare.

“Primele trei săptămâni de mandat, cele mai grele din viaţa mea”

Arena: Domnule primar, cum aţi caracteriza primii doi ani de mandat? Au fost uşori, grei?

Petre Ţone: Extrem de grei, mai ales primul an, pentru că foarte mulţi cred că a fi primar e ceva uşor, ceva lesnicios. În opinia mea este extraordinar de greu şi primele trei săptămâni după ce am preluat mandatul au fost cele mai grele trei săptămâni din viaţa mea.

Arena: De ce?

Petre Ţone: Deoarece, crezând că ştii foarte multe te confrunţi cu realitatea crudă că ştii foarte puţine.

Arena: Vă referiţi la ce se întâmpla în primărie? Pentru că administraţie ştiaţi…

Petre Ţone: Ştiam în mare, după atâţia ani de consilier local, dar te apasă o responsabilitate ca primar, este extraordinar de grea. Iar în cele trei săptămâni de care vă spuneam că au fost cele mai grele din viaţa mea m-am confruntat cu o situaţie explozivă care putea duce la închiderea spitalului. Şi după ce că nu eram acomodat, a trebuit să fac faţă situaţiei care la un moment dat se presupunea că închidem spitalul. Erau datorii foarte mari, erau nereguli extrem de evidente, dar cu voia lui Dumnezeu le-am depăşit.

Arena: Ce înseamnă voia lui Dumnezeu? Ce aţi făcut concret?

Petre Ţone: Eu sunt credincios, nu am făcut altceva decât să ne ducem lângă ei, i-am ajutat, inclusiv financiar. Să ştiţi că medicii pe care îi avem, deşi sunt foarte valoroşi, uneori sunt boemi. Iau viaţa nu chiar cu toate greutăţile, în afara actului medical.

Arena: Adică ar trebui să se uite mai mult la cifre?

Petre Ţone: Exact. Întâmplător, acum ştiţi că foarte bine că vin de la o întâlnire cu stafful spitalului, dumnealor cred că dacă sunt buni profesionişti ca medici ar trebui să meargă bine şi spitalul. Şi nu este aşa. Un spital trebuie să meargă şi cu electricieni, şi cu instalatori, pentru că dacă nu ai un instalator bun, sunt pierderi de apă care duc la nişte pierderi băneşti enorme care concură la datoriile spitalului şi la această insuficientă finanţare a spitalului, care duce uneori la spital.

Arena: În cele trei săptămâni, în urmă cu doi ani, aţi schimbat ceva la spital, aţi schimbat echipa managerială?

Petre Ţone: În prima fază am vrut să schimb echipa managerială, am schimbat însă tot cu doamna directoare care, mulţumesc lui Dumnezeu, a rămas acolo, mă pripisem, am demis-o, dar am văzut, intrând pe problemă, cu ce greutăţi se confrunta, i-am dat atunci decizie de interimat pe trei luni, iar apoi am rugat-o să se înscrie la concurs şi a participat din nou şi a luat concursul.

Arena: Ne spuneaţi că sunt probleme din nou la spital, probleme financiare…

Petre Ţone: Sunt probleme în permanenţă, când eu am venit primar aveam datorii de 13 miliarde şi eram în buza închiderii, în ultimii doi ani n-am mai acumulat datorii, dar s-au diminuat foarte puţin, azi, când vorbesc cu dumneavoastră, mai avem în jur de 10 miliarde datorii pentru că ele se rostogolesc şi nu facem faţă.

Arena: Şi aţi luat vreo decizie, în urma întâlnirii cu cei de la spital?

Petre Ţone: Da, am luat, împreună cu directorul medical şi cel financiar, decizia de diminuare a cheltuielilor pentru că mai sunt locuri unde se poate umbla şi, ce e mai important, să mărim veniturile. E nevoie de o activitate mai intensă în a lămuri Casa că actul medical este mult mai amplu la Olteniţa, de când s-a închis spitalul Budeşti faţă de cum suntem plătiţi. Mai mult, numărul de paturi s-a diminuat numai scriptic. Directorul spitalului care e medic obstretician îmi spunea că, spre exemplu, la Olteniţa avem 40 de naşteri lunar, dar ne sunt plătite doar 25, pentru că diferenţa nu e contractată. Şi, mă rog, sunt mai multe probleme tehnice.

Arena: Deci la partea non-medicală ar trebui să lucraţi…

Petre Ţone: Fără discuţii, la serviciile non-medicale trebuie să lucrăm, în sensul că eu cer ca personalul auxiliar să nu mai facă caz, şi electricianul să mai facă şi alte treburi, la fel ca şi instalator, şi să pună mână să se cosească şi o iarbă, să se schimbe o clanţă. Eu asta înţeleg prin personal auxiliar, să rezolvăm toate problemele.

Arena: Vă gândiţi şi la externalizarea unor servicii? La Călăraşi se tot vorbeşte de aproape un an de externalizarea unora din spital…

Petre Ţone: Nu ar fi fezabilă măsura la Olteniţa, am luat în calcul externalizarea serviciului de masă şi am ajuns la concluzia că ne-ar costa chiar mai mult şi nu am avea un control strict pe alimentele care se consumă în spital. Or cu oamenii care au deja probleme de sănătate nu putem risca să are probleme şi din cauza alimentelor.

„Nu m-am împăcat nici acum cu briocraţia”

Arena: În afară de aceste probleme cu spitalul, în cele trei săptămâni de care ne spuneaţi ce-aţi mai găsit la primărie şi ce-aţi mai rezolvat?

Petre Ţone: Sunt multe de discutat, dar prefer să îmi aduc aminte cu plăcere de acele trei săptămâni, deşi le consider cele mai grele din viaţa mea. A început apoi acomodarea, dar nu m-am împăcat nici acum cu birocraţia, că trebuie să respect şi acum nişte hotărâri de pe vremea lui Boc, în condiţiile în care USL a luat conducerea de doi ani şi noi ne ghidăm în continuare după nişte legi şi hotărâri date de pe vremea lui Boc şi Ungureanu. Sunt multe lucruri cu care nu suntem de acord, dar trebuie să convieţuim cu ele şi ne adaptăm să trecem peste aceste probleme.

Arena: Echipa din primărie cum aţi găsit-o?

Petre Ţone: Şi echipa din primărie la început mi-a ridicat suspiciuni, dar am găsit profesionişti. Sunt foarte mulţumit de marea majoritatea a oamenilor pe care i-am găsit aici, cu toatre că sunt extrem de prost plătiţi, se mai fac şi greşeli la nivel de Guvern, inclusiv de către acest Guvern, care face nişte greşeli pe care nu le pot înţelege de la nivelul meu. Şi vă dau un mic exemplu. Începând cu 1 iulie, salariul minim pe economie este de 900 de lei. Vreau să vă spun că un tânăr cu 12-13 ani vechime, care a promovat prin câteva examene acum are acelaşi salariu cu un anagajat nou şi necalificat. M-am adresat şi primului-ministru, şi Ministerului muncii, şi am primit un răspuns care nu m-a mulţumit, cum că legile din domeniul muncii urmează să fie reanalizate. Nu e normal, un tânăr care a făcut o facultate şi după 10 ani să aibă acelaşi salariu cu un necalificat este strigător la cer. Dar astea sunt salariile din primărie. La fel sunt nemulţumit, vreau să semnalez că s-a făcut o Ordonanţă prin care cei de la ISU, de la Poliţie şi alte câteva servicii din domeniul situaţiilor de urgenţă, vor beneficia de plata orelor suplimentare. Iertaţi-mă, dar noi deszăpezirea oraşului am făcut-o prin forţe proprii şi oamenii au lucrat şi 16 ore pe zi. Nu am putut să le oferim un singur leu şi nici zile libere. Acelaşi lucru s-a întâmplat la inundaţii, când am avut pe 30 iunie 2013 inundaţii şi oamenii noştri au stat şi 48 de ore, nu au părăsit incinta. Nu este corect. Ordonanţa de urgenţă nu i-a prevăzut şi pe aceşti oameni şi voi sesiza din nou Guvernu. O să am satisfacţia că măcar i-am anunţat, eu mi-am făcut datoria. Mi-ar fi şi mie uşor să închei contracte de deszăpezire de 25-30 de miliarde, nu mă lasă sufletul şi dacă am avea bani. Cred că aţi aflat că deszăpezirea s-a făcut la noi foarte foarte bine şi mă mândresc cu acest lucru.

Investiţii importante la baza sportivă

Arena: Revenind la cei doi ani, care ar fi pe scurt cele mai mari realizări ale Primăriei Olteniţa?

Petre Ţone: Nici nu ştiu cu ce să încep. Să încep cu cea mai apropiată sufletului meu, cu grădiniţa începută de cei de la PDL în 2007, au abandonat-o şi a stat până în 2012 la stadiul de paragină, acum este o grădiniţă la nivel european, aţi şi văzut-o. În doi ani am asfaltat în jur de 60.000 de mp, şi continuăm anul acesta cu un program de circa 30.000 de mp. Mai avem o parcare foarte frumoasă vizavi de poliţie, iarăşi o realizare apropiată sufletului meu, preluarea bazei sportive. Suntem proprietari cu acte a bazei sportive.

Arena: Acolo aţi început nişte investiţii…

Petre Ţone: Bineînţeles şi suntem şi în nişte discuţii să începem să închiriem spaţii pentru că baza trebuie să se autosusţină. Nu putem acum de dragul că am luat baza sportivă să creăm o gaură neagră. Deja am bătut palma cu o firmă privată care ne va face acolo două terenuri sintetice, unul de fotbal şi unul de tenis. Şi mai suntem în discuţii avansate cu un investitor să ne facă un micro hipodrom, să-i spun aşa, dar e de fapt un loc de 1200 mp unde se vor amenaja plimbări cu poneii pentru copiii din oraş. În jurul terenului de sport artificial vor fi două terase cu sucuri, chiar în zilele fără meci cu bere şi în general vrem să atragem oamenii către aerul liber.

Arena: Deci dumneavoastră veţi concesiona acolo spaţiile şi investiţiile vor fi private?

Petre Ţone: Da, concesiunile vor fi pe 10 ani ca oamenii să-şi poată amortiza investiţia.

Arena: Şi în afară de aceste investiţii private, Consiliul local investeşte însă în stadion…

Petre Ţone: Da, investim în stadion, în sensul că vom definitiva cabinele pentru jucători, avem pista pentru atletism care trebuie refăcută şi am intrat în contact cu o fabrică să luăm zgură. Avem câteva investiţii făcute de noi în mod direct, dar nu foarte mari.

Arena: Cât la sută din aceste planuri se vor concretiza vara aceasta?

Petre Ţone: Păi cam tot ce v-am spus. Cabinele în mod sigur, terenurile în mod sigur, nu ştim spaţiul pentru ponei. Baza e foarte mare, avem 5,8 hectare şi lipit mai avem un terem de 1,8 hectare pe care îl putem folosi tot în acest scop. Eu mă gândesc să facem un centru de echitaţie, pentru că avem oameni îndrăgostiţi de cai, avem câteva exemplare de cai în oraş de o frumuseţe extraordinară. Şi vreau să le propun proprietarilor, care şi-a luat şi două caleşti de pe timpuri să facă un serviciu de plimbări prin oraş. Să luăm modelul de la Mamaia, de la Neptun, o să fie agrement.

Casa de cultură, o prioritate a următorilor ani

Arena: Mai aveţi de menţionat vreo realizare din aceşti doi ani, pentru că vreau să vă întreb e următorii doi ani?

Petre Ţone: Avem multe realizări, am făcut o toaletă publică în parcul mare cu şase cabine, este gata, n-o să să vină să credeţi că e toaletă respectiva clădire. Am făcut la parcul Argeş o zonă de picnic, cu 5 grătare, avem şase mese cu canapele. Sâmbătă am fost cu soţia să-i arăt acest parc şi toate mesele erau ocupate. Sunt mult mai multe, am băgat gaze la Şcoala numărul 6 pentru că acest Wirom ameninţă că ne va tăia gazul pentru încălzirea oraşului şi să nu rămânem cu copiii fără încălzire la şcoală. Suntem şi pentru Casa de cultură în faza de evaluare a ofertelor pentru licitaţia pe care am avut-o pe SEAP.

Arena: Câte oferte aveţi?

Petre Ţone: Cinci oferte avem şi am scos la licitaţie întreg proiectul, e vorba de un contract multianual pe 6 ani cu o valoare de 4 milioane de euro. E o Casă de cultură multifuncţională, acolo vom muta şi Muzeul Gumelniţa şi Biblioteca municipală.

Arena: Deci e posibilă demararea lucrărilor în acest mandat?

Petre Ţone: Sută la sută, chiar dacă nu putem toamna aceasta, în primăvară sigur vom începe, pentru că până atunci facem adjudecarea.

Arena: Ca sursă de finanţare ce-aţi identificat până acum?

Petre Ţone: Am speranţa să obţin sume inclusiv de la Ministerul Dezvoltării Regionale, am fost şi am discutat cu Ministrul culturii, pentru că dumneavoastră ştiţi că în Olteniţa nu există nici un cinematograf, nicio Casă de cultură, nicio sală de spectacole.

Arena: Aţi avut vreodată?

Petre Ţone: Am avut cinematograful Flacăra, dar e depozit acum, am avut Clubul Navol, dar acum e în proprietatea firmei Evergreen. Dar al primăriei nu am avut până acum.

Arena: Înţelegem că demaraţi cu banii proprii…

Petre Ţone: Da, în speranţa să atrag apoi foarte multe fonduri, dar şi dacă n-o să reuşesc să le obţin tot o facem cu bani proprii în şase ani, pentru că trebuie să mărim veniturile la primăriei şi le putem obţine aşa dacă te zbaţi. De exemplu, chiar dacă sună a laudă, începând de anul trecut până astăzi, când vorbesc cu dumneavoastră, de la Filatura Olteniţa, care e datoare din 1990 am obţinut 10 miliarde.

Arena: Cum?

Petre Ţone: Este în insolvenţă, şi prin presiuni, în fiecare zi dacă e posibil în fiecare zi îi presăm şi, dacă e cazul, cu ameninţări că nu le mai aprobăm planul de reorganizare. Deci dacă te ţii de ei, poţi.

Arena: Mai aveţi mari datornici?

Petre Ţone: Mai avem, spre exemplu Petromin, care mai are o clădire în interiorul şantierului naval şi au să ne dea vreo 7 miliarde. Trebuie să scoatem bani. Plus să mărim indicele de colectare al taxelor şi impozitelor locale.

Arena: Cum stau olteniţenii la acest capitol?

Petre Ţone: Destul de bine, anul trecut am avut un grad de colectare de 86%. Foarte bun. Suntem mulţumiţi.

Arena: Dar vreţi să îl măriţi…

Petre Ţone: Sigur că da, dar e greu să creadă cineva că vom ajunge la sută la sută. Nu se poate.

Alte investiţii de pe agenda Primăriei Oltenişţa, în următorii doi ani

Arena: Putem să spunem, aşadar, că în următorii doi ani atenţia dumneavoastră va fi focusată pe această Casă de cultură…

Petre Ţone: Da, dar şi pe Ambulatoriul din spital, avem un proiect, l-am şi depus pe Regio. Avem însă o cerere către Departamentul Eroilor, Olteniţa, spre ruşinea noastră, nu are o statuie închinată ostaşilor căzuţi în Al Doilea Război Mondial. Avem pentru cei căzuţi în războiul ruso-turc din 1853, avem pentru cei din 1916. Eu cred că Olteniţa merită o asemenea statuie. Ne-am pus în plan să achiziţionăm Clubul Navol. Trebuie să mai achiziţionăm şi un utilaj, pentru că noi închiriem de la Călăraşi pentru dezinsecţie şi nu sunt de acord să fac cu nicio firmă. Să-l facem noi, am nevoie însă de utilaj, pe care îl închiriez cu 10 milioane fără TVA pe zi. Avem nevoie de 7-.800 de milioane. Dar aşa cum am făcut în 2013 şi am luat acea maşină pentru dezsăpezire pe care am dat 6 miliarde, încă din primul an eu cred că şi-a scos banii. Şi acest utilaj pentru dezinsecţie cred că se va amortiza în 2 ani. Eu acum îl închiriez, de regulă patru zile lunar, avem 5 luni de vară cu ţânţari. Şi să continui cu investiţiile, heliportul o să-l definitivăm, e început. Avem însă probleme cu canalizarea din Olteniţa veche. Am depus în urmă cu câteva zile la Călăraşi un proiect, împreună cu cei de la EcoAqua şi tot cu ei o să reuşim să modernizăm staţia de tratare a apei, un lucru extrem de important pentru noi. Apa conţine cam mult calcar şi avem nevoie. În rest sunt cele curente, vom facem în fiecare an asfaltări, anul acesta, după cum v-am spus vom face în jur de 30.000 de mp, la anul alte străzi, am făcut un DALI în valoare de 70 de miliarde numai pentru asfaltare numai pentru următorii doi ani, în total sunt în jur de 5 milioane de euro.

„În fiecare zi mă gândesc cum să fac oraşul mai frumos”

Arena: În încheiere, domnul primar, v-aş ruga să transmiteţi un mesaj pentru olteniţeni, pentru viitorii doi ani.

Petre Ţone: Ca şi până acum, voi încerca să menţin oraşul foarte curat şi în fiecare zi mă gândesc cum să-l fac mai frumos. Dacă mergeţi acum spre gară o să vedeţi am început să scoatem toate gardurile vii. Erau garduri de 1 m-1,10 m, erau oaze în care se cultivau legume, am găsit într-un loc cultură de mazăre, dacă vă imaginaţi, în punctul zero al oraşului. Bineînţeles în jurul blocurilor, în zona balcoanelor, creşteau porci şi găini. Acei oameni sunt extrem de nemulţumiţi acum, dar le spun să aibă încredere, iar oraşul, cel puţin zona centrală peste doi va arăta ca o grădină. Am început cu datul gardului viu jos de la primărie şi cred că vă place cum arată, aşa trebuie să arată zonele din jurul tuturor blocurilor.

Arena:Vorbiţi doar de zona centrală?

Petre Ţone: Din zona centrală ne vom duce radial spre margine, dacă voi fi ales în 2016, pentru că m-am hotărât, deşi am spus că nu mai candidez. Din punctul meu de vedere, al celuia care am ajuns în primărie realizat în totalitate, să nu se uite că am intrat în primărie cu cea mai frumoasă casă şi cu Mercedes S500 şi cu trei copii super realizaţi şi mai bogaţi decât mine. Eu am vrut să-mi leg numele de oraş şi cred că deja l-am legat, dar acum vreau să termin ce mi-am pus în minte să fac. Pentru că sunt multe lucruri de făcut. Cei dinaintea mea au condus primăria cum au crezut, la fel fac şi eu pentru că atunci când eşti ales, mi se pare corect să faci ce crezi tu că e mai bine pentru oraşul tău.

Arena: Eu am reţinut două idei foarte importante, faptul că eforturile dumneavoastră se vor concentra către înfrumuseţarea oraşului, dar şi că veţi candida peste doi ani.

Petre Ţone: Da, voi candida!                           SURSA-ARENAMEDIA.RO