Olteniţa\ Ţone: Muncim zilnic cu gândul că Olteniţa merită tot ce e mai bun
A obţinut mandatul de primar în 2012. Petre Ţone a reuşit în patru ani de zile să reabiliteze domenii vitale nu doar pentru Olteniţa ci pentru întreaga Românie: învăţământul şi sănătatea. În plus infrastructura stradală a fost sensibil îmbunătăţită, investiţiile continuând şi în acest an. După foarte mulţi ani, Olteniţa are o bază sportivă care găzduieşte acum meciuri din liga a 3-a de fotbal. În curând Olteniţa va avea şi o Casă de cultură extrem de modernă. Toate aceste investiţii au fost realizate în primul mandat al primarului Petre Ţone.
Olteniţa, oraşul magnoliilor
Domnule primar Ţone, a venit primăvara şi la Olteniţa. Sunt convins că în calitate de edil al municipiului aveţi un plan de activităţi privind reîmprospătarea Olteniţei.
Olteniţa este un oraş frumos, plin de verdeaţă, plin de flori. Deja am început reamenajarea spaţiilor verzi. Avem straturi în care un anumit tip de lalele au răsărit deja, au şi înflorit, sunt o frumuseţe. Avem lalele care au îmbobocit şi avem lalele care vor înflori peste o săptămână, două, pentru că am avut grijă să luăm mai multe soiuri astfel încât perioada de înflorire să fie cât mai lungă. Nu uitaţi că se apropie cu paşi repezi Zilele municipiului, Zilele localităţii cum îmi place mie să spun şi oraşul trebuie să arate cu adevărat în sărbătoare.
Acum două săptămâni, am plantat 50 de magnolii şi spre ruşinea unora, în aceeaşi noapte s-au furat 3 dintre ele. Dar vom planta magnolii până când îi vom sătura de furat şi tot vom face din Olteniţa un oraş al magnoliilor.
În următorii 4 ani, am un program de plantare de 1000 de magnolii.
Aş vrea, în continuare, să-mi răspundeţi la câteva întrebări punctuale. Bate la uşă şi campania electorală. Când va fi finalizată Casa de Cultură?
Termenul de finalizare este luna noiembrie 2017. Dacă mergeţi acum nu o să vă vină să credeţi cât de avansate sunt lucrările.
Ţintele lui Ţone: Clubul Navol şi cinematograful Flacăra
Fostul Club Navol, în ce stadiu se află în momentul de faţă? De mai multe ori ne-aţi spus că municipalitatea intenţionează să-l achiziţioneze.
Clubul Navol este în proprietatea privată a firmei Ever Green. Chiar dacă vă vine să credeţi sau nu, ieri (n.r. 29 martie) am avut ultima discuţie cu Tomaso, administratorul italian al acestei firme. Suntem în discuţii, din păcate el trebuie să primească ok-ul de la patronul care se află la Londra. Dumnealor ţin la preţ, iar eu care pretind că acest club este făcut de către olteniţeni în marea lui majoritate prin muncă patriotică în anii ’70, aş vrea să-l obţin cu un preţ cât mai mic.
În interior este un dezastru şi va trebui să cheltuim o sumă imensă ca să-l aducem la nişte standarde normale dar nu am abandonat ideea de a obţine clubul Navol. Şi pentru că am văzut că eraţi câte pe aici să mă întrebaţi şi de Cinematograful Flacăra, v-o iau eu înainte şi vă spun că la Curtea de Apel Bucureşti am câştigat atât Cinematograful Flacăra, cât şi grădina de vară, anexa acestui cinematograf.
Probabil că RADEF-ul va face recurs la Înalta Curte, dar nu cred că au vreo şansă să câştige. Aceste două edificii sunt ale municipalităţii şi ne vom mândri cu ele, cu toate că şi acolo trebuie să investim forte mulţi bani.
Felicitat pentru grija manifestată faţă de învăţământ
Am ascultat recent doi contracandidaţi de-ai dumneavoastră care vorbeau despre câteva subiecte cum ar fi necesitatea creării de locuri de muncă dar nu au pomenit nimic de soarta şcolilor, liceelor, grădiniţelor ori a spitalului. Rezultă că nu mai sunt probleme în aceste domenii?
Dacă vreţi vă pot spune punctual. Anul trecut la Spitalul Olteniţa din partea Consiliului Local s-au alocat 15 miliarde lei vechi, iar datorită demersurilor făcute de mine, am adus 23 de miliarde pentru aparatură de la Ministerul Sănătăţii. Dacă veţi considera că e mult sau puţin e problema dumneavoastră. Tot anul trecut s-a dat în folosinţă heliportul, care este situat în curtea spitalului Olteniţa. E un lucru cu care ne mândrim foarte tare.
Iar la inspecţia de ieri (29 martie 2016) pe învăţământ preşcolar am fost felicitat de către doamna director general din minister şi chiar dacă mă laud acum dânsa a afirmat că în puţine locuri a întâlnit atâta grijă pentru sistemul de educaţie din România.
Am investit în toate şcolile din Olteniţa, am investit în toate grădiniţele din Olteniţa. Din punctul meu de vedere, educaţia şi sănătatea sunt prioritatea numărul zero a României, nu numai a mea ca edil al Olteniţei.
Alte 3 străzi vor fi asfaltate în curând
Pentru perioada următoare aveţi în vedere declanşarea campaniei de asfaltare străzi?
Acum când vorbesc cu dumneavoastră (30 martie) sunt în lucru strada Mircea Eliade, strada Oituz şi strada Viilor. În maxim 30-45 de zile se va pune covorul asfaltic, deci vor fi gata până la jumătatea lunii mai. Iar pe SEAP am lansat trei programe de asfaltare dar din păcate din data de 9 martie când s-au deschis aceste oferte, am avut 11 oferte, sita a tot cernut. Am ajuns acum la 4 ofertanţi, n-am ajuns încă să deschidem ofertele de preţ pentru că ne-am blocat la una dintre ele. A trebuit să cerem o clarificare de la ANRMAP. Deci indiferent cum se va derula pe viitor această investiţie nu cred că ne poate prinde luna august fără ca să fie finalizate alte trei străzi foarte importante din municipiul nostru. E vorba de strada Tineretului, de la Constructor până la capăt, de strada Argeşului la fel şi de ultimul tronson din strada C.A. Rosetti.
Investitorii sunt aşteptaţi la Olteniţa
Domnule primar, aş vrea să vă întreb cum e cu Parcul acesta industrial?A fost vreo Hotărâre de Consiliu Local, nu a fost, aţi participat la şedinţe cu investitorii, aţi fugit din timpul şedinţelor cu aceşti investitori? Un contracandidat a semnalat acest lucru.
Un contracandidat. N-aş fi vrut să intru într-o dispută cu nici un contracandidat aşa cum am făcut şi în 2012 şi în 2008. Eu vreau să-mi fac campania cu ce pot eu să fac şi nu să le răspund contracandidaţilor. E foarte uşor ca dumneavoastră să vă documentaţi să vedeţi că în 2012 s-a aprobat o Hotărâre de Consiliu Local privind înfiinţarea unui Parc industrial. Respectivul, nici nu vreau să-i pronunţ numele, nu ştie nici măcar despre ce vorbeşte. Acea parcelă de teren de fapt are 57 de hectare, nu ce spune că a identificat el 33 de hectare şi dacă veţi citi procesul verbal după şedinţă, respectivul este încântat de înfiinţarea parcului iar viceprimarul de la vremea respectivă, domnul Cercel Florian dă explicaţii de ce am hotărât 32 de hectare să alocăm pentru înfiinţarea acestui parc şi nu toată suprafaţa de 57 de hectare. Dacă domnul respectiv care era consilier şi are o luare de poziţie în cadrul şedinţei în care laudă conducerea de atunci a primăriei a uitat, nu îşi aduce aminte, are tulburări de memorie, nu este problema mea. Iar la toate acele întâlniri cu aşa-zişii investitori străini am participat şi e de notorietate că eu nu am telefon mobil la nicio întâlnire, inclusiv la Consiliul Local, nici măcar la şedinţele pe comisii ale Consiliului Local eu nu am telefonul mobil la mine. Mai mult, eu respect foarte mult interlocutorii şi în momentul în care vine cineva cu o problemă importantă pentru municipiul nostru absolut sigur telefonul se închide pentru că nu vreau să tulbur o discuţie între doi oameni care eu cred că sunt doi oameni civilizaţi.
Şi în ce stadiu a rămas acel Parc?
Acel parc industrial a rămas ca şi atunci, gol. Nu reuşim să aducem investitori iar noi ca să facem clădiri sau amenajări nu avem cum. Noi punem decât terenul la dispoziţie în proximitatea căruia avem gaze, apă curentă şi curent electric. Deci nimic nu ar împiedica să vină investitorii. Decât că, ştiţi ce s-a întâmplat în România în ultimii ani, ne-am reorientat. De exemplu noi, Olteniţa, avem în derulare un proiect cu o rafinărie de uleiuri uzate, o investiţie de 53 de milioane de dolari, cu un investitor din Dubai. Le-am concesionat 200 de mii mp, luăm o redevenţă de 3,2 miliarde pe an numai chirie şi la o asemenea chirie care este plătită la zi mă gândesc că nu este nebun cineva să o plătească şi să nu fie serios în derularea acestui proiect. Sunt în faza de obţinere a avizelor. Pentru că au două avize foarte greu de obţinut, e vorba de avizul de la mediu şi de la Apele Române. Noi nu avem puterea să asigurăm aceste avize, este problema dumnealor, este proiectul dumnealor, pentru că proiectul trebuie să îndeplinească toate cerinţele de mediu. Nu am fi altfel de acord nici măcar noi.
Şi mai avem celălalt proiect cu Walter Tosto, fost Fegne unde am închiriat 80 de mii de mp, avem o redevenţă cam de 700 de milioane. S-au cărat până acum în jur de 3000 de camioane de pământ pentru că locul fiind mai jos, mocirlos a trebuit să înalţe iar proiectul prevede că stâlpii de susţinere vor fi la 30 m adâncime plantaţi. Pentru că e o clădire extrem de serioasă, se vor face nişte agabaritice pentru programul nuclear chinezesc.
Deci cei care vorbesc de locuri de muncă ar trebui întâi să întrebe. Oare câţi şomeri sunt la Olteniţa?
Câţi şomeri sunt domnule primar la Olteniţa?
De exemplu, faţă de anul trecut când aveam 220 în plată şi 250 care nu aveau nimic, erau pe venitul minim garantat, am ajuns la în jur de 150 de şomeri şi decât de 200 care nu mai au nici un fel de alt venit.
În opinia mea, situarea Olteniţei în apropierea Bucureştiului ne-a creat foarte multe avantaje. Eu acord sprijin tuturor celor care găsesc un serviciu chiar dacă deocamdată în oraşul Olteniţa nu avem locuri de muncă pe industrie. Dar asta nu înseamnă că nu avem putere economică. Dar puterea economică a acestor oameni care vorbesc, eu cred că nu din rea voinţă, din necunoştinţă de cauză, ţi-o dă piaţa. Îi invit să meargă să vadă preţurile din piaţa Olteniţa, să le compare cu pieţele din Bucureşti şi pe urmă stăm de vorbă. Iar eu le pot pune la dispoziţie sumele care ne vin din TVA şi celelalte venituri.
Peste o sută de mii de metri de stradă asfaltaţi
Spuneaţi că în Parcul Central vreţi să inauguraţi o scenă care să găzduiască fel de fel de manifestări culturale.
Locul acestei scene în aer liber care va fi o copie fidelă a scenei din Călăraşi din Parcul Dumbrava, e adevărat că la o altă dimensiune, puţin mai mică, va fi în Parcul REC. Este în zonă ultracentrală, în proximitatea blocurilor ANL şi este o scenă în aer liber dedicată tinerilor şi copiilor: preşcolari, şcolari şi elevilor de liceu.
Cei care au încercat să facă o propagandă proastă că va fi gălăgie, le spun că nu se va întâmpla lucrul acesta iar această scenă devine parte integrantă a Parcului de Copii pe care l-am anunţat încă din luna octombrie.
Deci în spatele blocurilor ANL vom face un parc destinat copiilor şi în parte şi oamenilor mai în vârstă care vin cu nepoţii sau cu copiii în acest parc. Adică vom face câteva pergole, eu zic deosebite ca design unde oamenii mai în vârstă să poată să stea să citească un ziar, să joace o tablă, să-şi petreacă timpul aer liber. Sub nicio formă nu va fi muzică, nu vor fi concerte pe această scenă. Lângă această scenă, pentru că era absolut necesar vom construi o toaletă modernă cu mai multe cabine, destinată copiilor, bătrânilor, tinerilor şi celor cu dizabilităţi.
Mai aveam o curiozitate. Câţi metri de stradă aţi asfaltat din 2012 până acum?
Am depăşit suta de mii. Asta nu trebuie să fie o critică la adresa vechii conduceri dar în perioada 2008-2012 s-au asfaltat 6.800 de m.
Am văzut acum o campanie, tot unul din contracandidaţi, de gropi în asfalt. E adevărat, sunt multe locuri unde au apărut gropi în asfalt, anul acesta avem un plan de plombare dar ar trebui să se întrebe oare de ce şi cine a făcut acele străzi şi cu ce grosime au făcut acele străzi.
La ce vă referiţi, domnule primar?
Mă refer la grosimea asfaltului şi nu sunt făcute de mine. În perioada mea nu avem absolut nicio stradă în care să fi apărut nici măcar o fisură, nu gropi. Erau din mandatul precedent. Va veni timpul să reluăm asfaltarea la multe străzi în municipiul Olteniţa.
Olteniţa este proprietara bazei sportive
S-a făcut superficial…
Haideţi să nu calific eu. Cine doreşte vede, îşi dă cu părerea, nu vreau să dau eu calificativul. Pentru că vă spuneam şi mai devreme, eu practic sunt în luptă cu mine. Eu vreau să-mi dovedesc mie că se poate face mult mai mult. Şi cred că în cei aproape 4 ani am dovedit. Am dovedit că putem să fim proprietarii unei baze sportive, că putem să înfiinţăm o echipă de fotbal şi pe lângă echipa de fotbal de seniori să mai avem şi vreo 4 grupe de copii. Am invitat şi văd că oamenii, nu ştiu dacă neapărat la invitaţia mea dar sunt foarte mulţi şi multe doamne care vin seara la Stadionul Municipal şi fac alergări. Am văzut un profesor care îşi pregăteşte elevii pentru facultatea de sport, pentru Academia de Poliţie.
Şi înainte stadionul era în paragină.
Era în paragină, erau bălăriile de 1m pe câmpul de joc.
Domnule primar, în încheiere v-aş ruga un gând pentru olteniţeni.
Să le dea Dumnezeu gândul curat în tot ceea ce fac aşa cum procedez şi eu şi colegii mei din Primărie. Olteniţa este frumoasă şi va fi şi mai frumoasă iar acest lucru li se datorează lor, cetăţenilor. Iubim cu toţii acest oraş. Muncim cu gândul că Olteniţa merită tot ce e mai bun.SURSA-http://www.arenamedia.ro/index.php/arena-news/administratie/primarii/18949-oltenita-tone-muncim-zilnic-cu-gandul-ca-oltenita-merita-tot-ce-e-mai-bun