CulturalSocialVideo

OLTENITA-Conferința de deschidere a proiectului Erasmus+

 

 

 

Sub organizarea Colegiului Național Neagoe Basarab Oltenița, s-a desfășurat Conferința de deschidere a proiectului Erasmus+: „Viitori informaticieni pentru Europa digitală (INFOED)”. Evenimentul a avut loc joi, 31 octombrie 2019, la Sala Mare a Primăriei Oltenița. Au participat elevi aflați în formare în domeniul informaticii, cadre didactice, antreprenori locali, reprezentanți ai ONG-urilor locale, reprezentanți ai unor instituții din domeniul educației și administrației locale și județene. Viitori informaticieni pentru Europa digitală este un proiect prin care 40 de elevi ai colegiului vor realiza stagii de practică în Spania, în domeniul informaticii, în parteneriat cu companii din Granada. Prin aceste parteneriate, colegiul își propune dezvoltarea unui cadru prin care elevi ai școlii să efectueze activități cu caracter practic la agenți economici pentru a-și dezvolta competențele în domeniul informaticii, astfel încât să fie mai bine pregătiți, fie pentru a profita de oportunitățile oferite de piața muncii de pretutindeni, fie pentru a accede mai ușor în învățământul superior. De remarcat, participarea domnului viceprimar Ion Pițoi, dar și a unor antrepenori locali precum domnul Florin Țugui, care, activând în domeniul IT și telecomunicații, și-a exprimat sprijinul pentru ideea de a dezvolta stagii de practică pentru elevii în formare din domeniul informaticii. Doamna Ana Cătălui, reprezentant al Asociației DUNĂRE.EDU a subliniat oportunitățile oferite de proiectele  Erasmus+ pentru tinerii absolvenți. Doamna Simona Assoum, reprezentant al comitetului de părinți al colegiului a punctat importanța educativă a unor asemenea proiecte. Foarte elocvente au fost intervențiile elevilor.

Munteanu Bianca-Ioana, elevă în clasa a XII-a:,,Aș vrea să încep prin a le mulțumi profesorilor care au făcut posibilă participarea noastră la acest proiect. Este o șansă unică pentru unii dintre noi și apreciez enorm implicarea acestora.Vă puteți întreba în ce mod este benefic acest proiect din punct de vedere educațional, din moment ce vom lipsi trei săptămâni de la școală. În cadrul stagiului de pregătire în Spania, vom face practică, punând în aplicare cunoștiințele acumulate în anii de liceu la orele de informatică, ba chiar mai mult, avem șansa de a învăța lucruri noi. Nu suntem experți în ceea ce privește programarea web și în mod cert nu vom deveni după trei săptămâni, dar schimbarea mediului în care lucrăm și a modului de învățare ne va aduce mai aproape de acest rezultat. Acest proiect ne poate oferi șansa ca în viitor să lucrăm în cadrul unei companii ca programatori. În zilele noastre sunt foarte căutați cei care doresc să lucreze în acest domeniu, iar avantajul nostru va fi experiența pe care o vom avea deja datorită acestui proiect.”

Dicu Teodor-Alexandru, elev clasa a XII-a: ,,Cred că acest proiect mă va ajuta să mă dezvolt social, prin interacțiunea cu elevii din diferitele țari europene. Vreau să văd ce mentalitate au oamenii care trăiesc într-o altă țară și să fac comparație cu cea a noastră, a românilor. Cred că fiecare participant în acest proiect dorește să arate de ce este în stare și să demonstreze că este capabil să ducă orice sarcină la bun sfârșit.”

Panduru Andreea, clasa a XI-a E: ,,Este un proiect important pentru dezvoltarea și formarea noastră atât pe plan intelectual, cât și pe plan personal. În ceea ce privește impactul acestui stagiu de pregătire asupra noastră pe plan intelectual, sunt sigură că vom învăța multe lucruri noi în ceea ce constă “informatica”, iar pentru câțiva dintre noi este un plus, deoarece sunt sigură că și alți colegi de ai mei, și eu de altfel, vom urma acest domeniu în viitor. Din punct de vedere personal,  va juca un rol mare în dezvoltarea noastră ca oameni. Vom învăța să ne adaptăm stresului și specificului de practică din altă țară, vom interacționa foarte mult cu persoane complet străine, ceea ce va ajuta la dezvoltarea vocabularului nostru și ne va învăța să fim mult mai sociabili. Pentru mine, acest proiect este ca o simulare a vieții de adult care mă așteaptă.”

Numeroși alți elevi și-au exprimat ideile, evidențiind dorința lor a de a avea experiențe profesionale într-un mediu economic real, dar și dorința de a întâlni colegi din toată Europa, cu  tradiții și obiceiuri diferite de ale noastre.

Informații legate de proiect se pot afla accesând linkurile:

            www.infoed.eu

                https://www.facebook.com/Erasmus.INFOED.CNNB/

https://padlet.com/erasmus_infoed_cnnb_19/3wsvbvuzo23j