Olteniţa/ Compartimentul de Primiri Urgenţe a devenit realitate!
SURSA-http://www.arenamedia.ro/index.php/arena-news/administratie/primarii/15327-oltenita-compartimentul-de-primiri-urgente-a-devenit-realitate—–Primarul Petrică Ţone anunţă şi alte obiective care se vor finaliza în perioada următoare în Olteniţa. Cel mai important: “Biblioteca Municipală, Muzeul de Arheologie şi Sala de spectacole în municipiul Olteniţa”. Lucrarea este prevăzută a se realiza în intervalul 2014-2020.
A obţinut mandatul de primar în vara anului 2012. N-a promis lucruri senzaţionale. Priorităţile sale s-au axat pe sănătate, învăţământ, cultură şi sport. Cu un an înainte de finalul mandatului, primarul Petrică Ţine are ce pune pe masă. Cea mai nouă realizare a mandatului său este Compartimentul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului municipal. Dacă la finele anului trecut, primăria solicita, fără succes, sprijin Consiliului Judeţean, estimat la 13 miliarde de lei vechi pentru dotarea Compartimentului cu aparatură medicală, problema a fost între timp rezolvată cu eforturi proprii. „Am adus 23 de miliarde de lei vechi de la Ministerul Sănătăţii. Pentru CPU nu mai e nevoie de sprijinul Consiliului Judeţean. Cele 13 miliarde erau pentru aici, am adus în plus 23 de miliarde pentru că vom dota şi două săli de operaţii. Este totul nou, ultramodern! Se lucrează la o pistă pentru elicoptere. Am golit absolut totul, am mutat stâlpii, coloanele de telefonie, tot. E mai complicat cu heliportul, trebuie să fie la o anumită distanţă de clădire pentru că din cauza maselor de aer dislocate se pot sparge geamuri, trebuie să fie mai departe. Va fi un heliport după standerdele militare.” a declarat primarul Ţone. Deci şi CPU poate fi trecut pe lista de obiective asumate şi realizate.
Pe lângă finalizarea lucrărilor legate de CPU, Ţone este preocupat şi de dotarea spitalului cu aparatură dar şi cu medici. „Avem o colaborare acum cu Spitalul Fundeni, vom aduce de acolo, e adevărat aparatură pe care ei au scos-o din uz dar care are ca vechime 7-8 ani. Mai poate fi utilizată. La nivelul medicilor nu avem probleme deosebite, am acoperit aproape tot dar încă mai avem nevoie de medici, de exemplu ne-ar mai trebui un AT-ist.” continuă Ţone.
Ambulatoriul este o altă provocare a primarului PSD. „Am nevoie de Consiliul Judeţean, poate ne apucăm de ambulatoriu. Am depus acolo, încă de anul trecut, un proiect de 130 de miliarde de lei vechi. Ambulatoriul înseamnă reabilitare clădire plus aparatură. Pe CNI deocamdată nu se poate asigura finanţarea întrucât suntem cu acea Casă de Cultură. Aşteptăm nişte paşi, am depus proiectul la Ministerul Dezvoltării Regionale. Investiţia ar fi, repet de 130 de miliarde în lei vechi.” a mai spus Ţone care ne-a oferit precizări şi în legătură cu contribuţia primăriei la susţinerea activităţii spitalului municipal. „Noi nu putem interveni decât pentru finanţarea dotărilor şi pe întreţinere. De exemplu până astăzi le-am dat în jur de 10 miliarde, anul acesta. Anul trecut le-am dat în total în jur de 5 miliarde de lei vechi. Îmi doresc din toată inima să facem un spital ultramodern. Numai ambulatoriul mai trebuie reabilitat, restul rivalizează cu orice spital de afară sau de unde doriţi dumneavoastră.”
Primarul are şi un „of” însă şi o mare bucurie. „Consiliul Judeţean nu mi-a dat niciun leu până acum. În plus, eu am făcut rost de 23 de miliarde pentru dotarea cu aparatură medicală, iar 4 miliarde a fost contribuţia locală la reamenajare. Este o lucrare care se întinde pe doi ani. Anul trecut am făcut partea de jos, cea de rezistenţă, pentru că este altceva. A trebuit să tăiem cadrele de beton, toate uşile sunt batante, când sunt urgenţe să se poată fugi. E mult mai complicat. Cum arată astăzi ambulatoriul, în aceeaşi stare era spitalul. Eu cred că putem sta în faţa oricui la modul cum arată spitalul astăzi. Avem 210 paturi. Am reabilitat câteva toalete, iar acum vreau să schimb absolut tot subsolul, tot ce înseamnă ţevăraie. Eu mi-am propus ca anul acesta să ajung probabil în jur de 20 de miliarde numai pe spital pentru că mă degrevează mult Casa de Cultură.” povesteşte cu încredere primarul Ţone
Turnul de apă a intrat în reparaţii
La intrarea în Olteniţa, turnul de apă pare un soi de paznic din pitră şi fier. Este simbolul oraşului. Arăta într-o stare avansată de degradare. Primarul Ţone a găsit şi de data asta soluţia reabilitării. „Turnul de apă e jumătate-jumătate. Pe un program de pescuit este partea până la acoperiş, e o reabilitare interioară şi exterioară. Structura de lemn era foarte afectată. Are aproape 100 de ani şi am zis că în 10 ani cade. Am făcut un studiu, am chemat specialişti ai Ministerului Culturii că nu putem face nimic fără viză de la ei, am iniţiat toate demersurile şi mi-au făcut un calcul cât mă costă să înlocuiesc întregul acoperiş. Înlocuim acum acoperişul şi toţi stâlpii de susţinere, cu material ignifugat şi anticarie, punem tablă de titan care are termen de garanţie 100 de ani.” spune primarul care explică şi care sunt intenţiile sale pentru partea de interior. „În momentul în care terminăm îl predau muzeului. Eu aş vrea pe lângă expoziţia de artă fotografică, cu pescuit cu tot, la etajul 1 de exemplu pentru că este o privelişte foarte frumoasă să facem o cafenea literară, fără băuturi alcoolice. Orice se poate face. Am acum la muzeu un băiat incredibil de bun şi dedicat, a făcut o serie de parteneriate, este extraordinar. Sper ca el să câştige concursul pentru postul de director. Acolo trebuie să ducem copiii de şcoală, de grădiniţă, să organizăm activităţi. Acum facem toate demersurile şi în parc. Voi face la anul, am dat deja dispoziţie o gradenă cu scenă, un fel de teatru de vară. Este extraordinar de bun pentru elevi, pentru tineri.”
În curând Olteniţa, potrivit primarului Ţone, va mai avea un monument, de fapt o statuie ridicată în memoria soldaţilor căzuţi la datorie în cel de-al doilea război mondial. „Am declanşat acum un concurs, aş vrea să amplasăm o statuie în parcul central în memoria soldaţilor care s-au sacrificat în cel de-al doilea război mondial. Olteniţa n-are aşa ceva. În altă ordine de idei aş vrea să mai fac un anunţ pentru olteniţeni. Zilele acestea va fi gata şi iluminatul ambiental în jurul parcului şi str. 1 Decembrie” a mai spus primarul Ţone.
Refacerea centurii într-un punct sensibil
Pe agenda de priorităţi a Executivului olteniţean figurează şi reabilitarea drumurilor. Bunăoară, lucrările sunt în toi la intersecţia B-dului 1 Decembrie cu Şoseaua Portului, procedându-se la reparaţii şi reamenajare de la începutul lunii. Investiţia suportată de primărie era absolut necesară. „Toate maşinile care alimentează în port barjele trec pe acolo. Erau gropi groaznice. Acolo se strica an de an pentru că era pe o pernă de apă iar acum 50-60 de ani, era un fel de margine a oraşului unde se aruncau fel şi fel de prostii. Am săpat până jos şi avem acum 7 straturi de agregate, antepenultimul fiind din piatră mare de râu. Am făcut o structură, normal ar fi să reziste 100 de ani, pentru că acolo e tonaj foarte greu. În partea din stânga suntem gata, noi sperăm ca în maxim 3-4 zile să ajungem la covorul asfaltic, pe margine punem bordură, nu nouă. Nu mă interesează să pun lucru nou că e mai prost decât cel vechi. Avem toate avizele, va fi o lucrare extraordinară acolo.” precizează primarul Petrică Ţone.SURSA–http://www.arenamedia.ro/index.php/arena-news/administratie/primarii/15327-oltenita-compartimentul-de-primiri-urgente-a-devenit-realitate