La Chirnogi o noua manifestare de top-Rugby-ul tag!
La Chirnogi o noua manifestare de top ,joi 27 octombrie (de ziua Sf. Dimitrie ) in cadrul clubului sportiv Victoria Chirnogi pe stadionul acestui club in prezenta domnului primar ing. Irinel Roman,a presedintelui clubului sportiv dl. Dan Mircea a unor entuziasti elevi ai scolii gimnaziale nr 3 Chirnogi si a scolii Teodorescu din Soldanu si in organizarea federatiei romane de rugby reprezentata de d-l Florin Bonea director general regional dezvoltare sud Muntenia (antrenor ,arbitru) si d-l Nainer Daniel antrenor la CS Aurora Baicoi,fost international,fost jucator la Steaua Bucuresti ,organizatorii locali au fost cei doi profesori de sport Coarna Ionut (cel care s-a implicat in organizarea acestei competitii la Chirnogi,pe aceasta cale il si felicitam ! ) si dl Dan Costin ,alaturi de domniile lor a fost prezent la aceasta competitive un veteran al sportului cu balonul oval Coarna Marin ce a dedicat 10 ani acestui sport (rugby) fost jucator la clubul sportiv Gloria Bucuresti si fostul Navol Oltenita . Competitia s-a desfasurat pe o vreme nu tocmai favorabila din punct de vedere meteorologic dar a beneficiat de bucuria,vioiciunea si elanul copiilor implicate. A fost tinut un scurt instructaj de catre reprezentantul FRR dl Bonea au fost prezentate celor prezenti principalele reguli ale acestui joc ,cupele de premiere ,echipamentul de joc . Onoarea aruncarii primului balon oval a revenit d-lui primar Irinel Roman ce a incurajat (si invita pe aceasta cale pe toti) copiii din Chirnogi sa practice si acest joc nou. Competitia a fost foarte animata dar plina de fair play,fiind castigata de scoala de la Soldanu ,a urmat festivitatea de premiere unde au fost premiati (Lupu Eduard pentru cel mai tehnic jucator ,Kendi Alexandru pentru cel mai rapid jucator,Chitu Alexandra pentru cea mai buna pasatoare,Toc Anca cea mai pasionata jucatoare) Intreaga manifestare se doreste o promovare a practicarii sportului (cu toata diversitatea sa), si se vrea o alternativa la petrecerea unui timp sanatos comform dictonului latin ,,mens sana in corpore sana”.
După 6 ani de la apariţia în România, peste 4.000 de copii între 10 şi 14 ani, fete şi băieţi, practică rugby-ul tag, primul pas către sportul de performanţă
La început a fost o joacă. Un exerciţiu de încălzire pentru rugbyşti. Englezii l-au botezat „rugby-tag”, într-o traducere aproximativă rugby-eşarfă. L-au modelat, au stabilit cîteva reguli şi, de prin anii ’80, a început să se practice ca un sport de iniţiere în şcoli. A prins repede, a traversat rapid toată Europa de Vest, a făcut furori chiar şi în SUA, unde a devenit obligatoriu. Din 2004 a ajuns şi în România.Regulile sînt asemănătoare rugbyului mare, cu cîteva excepţii: balonul oval se joacă doar cu mîna, nu există contact sau placaje, eseul valorează doar un punct. Sport „olimpic” şcolar
După un început timid, în 2010, rugbyul tag a intrat în programa şcolară de la noi, ca activitate sportivă alternativă. Sute de şcoli şi de licee din toată ţara au aderat la progamul de iniţiat de Federaţia de rugby şi Asociaţia Galaxiasport. Acum, rugby-tag face parte din Olimpiada naţională a sportului şcolar. Există în jur de 400 de profesori care predau acest sport şi 5.000 de practicanţi în şcoli şi licee. Regulile de bază ale jocului rugby-tag
Rugby-tag se joacă pe un teren de maxim 60m x30m. Cîteva joaloane care delimitează spaţiul de încercare, lat de 5-10 metri.
### Echipele au în copmponenţă cîte 5 jucători şi pot fi mixte
### Fiecare jucător are la brîu o centură, de care, de-o parte şi de alta a şoldurilor, sînt prinse cu „arici” două eşarfe.
### Un jucător nu are voie să dea peste balon, să-şi bruscheze sau să-şi placheze adversarul, ci doar să-i smulgă una dintre eşarfe. În acel moment ridică mîna cu eşarfa, strigă „Tag!”
### Cînd pierde o eşarfă, jucătorul de balon e obligat să-l paseze imediat unui coechipier. Pasele se pot da doar înapoi, exact ca la rugby.
### Dacă purtătorul de balon care a pierdut eşarfa nu pasează, posesia se acordă echipei adverse.
A consemnat pentru Radio Tv oltenita corespondentul din teritoriu ing . Relu Cotoban