INTERVIU FARA MASCA -cu GABRIEL URSU – Comandantul Politiei Budesti
ARTICOL PRELUAT DIN -GAZETA DE BUDESTI nr 4–aparuta sub ingrijirea lui DUMITRU IORGU !
Ani de-a randul, si mai ales dupa 1990, Politia din Romania nu s-a bucurat prea mult de simpatia si increderea romanilor, din cauza deselor cazuri de coruptie din randurile ei. Presa romaneasca a sens despre o sumedenie de cazuri de coruptie din randul politistilor. Cel mai recent caz fiind cel de la Suceava, referitor la falsificarea examenelor de conducere auto. In ciuda acestor lucruri, in acesti 30 de ani, in localitatea noastra nu s-a auzit de vreun caz de coruptie in care sa fie
implicata Politia Budesti. Totusi in randul opiniei publice din Budesti, circula o butada devenita aproape un cliseu, mai mult sau mai putin sustinut de realitate, si anume ca, politistii din Budesti nu rezolva niciun caz mai deosebit, si ca aproape toate aceste cazuri, tindeau sa se transforme in dosare A.N.! Un alt motiv care alimenta inainte vreme lipsa de neincredere a cetatenilor fata de Politia Budesti era si faptul ca, spuneau ei, agentii de circulatie din Budesti ii
tolerau pe cetatenii din Budesti care conduceau autovehicole fara permis de conducere.
Acest ultim fenomen se pare ca s-a estompat de cativa ani, odata cu venirea in cadrul Politiei din Budesti a domnilor agenti de circulatie Ilie Daniel si Bucur Costel, iar o data cu venirea la conducerea Politiei din Budesti a domnului Comisar Gabriel Ursu, toata aceasta imagine negativa, tinde sa devina istorie.
Iorgu Dumitru: Bine ati venit in mica noastra urbe, domnule Comandant! Gazeta de Budesti se simte onorata sa va aibe ca oaspete, chiar daca, doar virtual deocamdata!
Cat este de justificata sau nu perceptia negativa a opiniei publice din Budesti fata de Politia Budesti si cate dosare cu autor necunoscut ati gasit pe birou, atunci cand ati preluat conducerea Politiei Budesti ?
Comandant Politie : Buna ziua si fiind inceput de an, un calduros LA MULTI ANI dumneavoastra, cititorilor Gazetei de Budesti si celorlalti cetateni ai Budestiului si satelor arondate! Va multumesc pentru ocazia de a imi putea exprima cateva ganduri si sa va expun din planurile viitoare ale Politiei Orasului Budesti. Referitor la perceptia negativa ce planeaza asupra institutiei politiei in general si in particular si asupra colegilor mei de la Politia Orasului Budesti, in acceptiunea mea, aceasta este total nejustificata. In continuare va voi explica si motivele pentru care am aceasta parere: Rolul Politiei este de apreveni faptele antisociale, de a administra probe care sa duca intr-un final la arestarea infractorilor si la destructurarea retelelor infractionale. Politia daca isi face treaba bine, aresteaza multi infractor! si automat acestia, familiile si prietenii lor, nu ne vor pri vi cu ochi buni si vor cauta sa arunce cu invective asupra noastra, sa lanseze zvonuri si sa caute tot felul de tertipuri prin care sa demonstreze nevinovatia celor pe care ii apara. Eu, cand am ajuns aici, un politist cu 20 de ani de experienta exclusiv in domeniul judiciar si cu stiinta strazii aprofundata, am gasit un colectiv timorat dar in acelasi timp domic sa contribuie la eradicarea fenomenului infractional. Solutionarea dosarelor cu autor necunoscut a reprezentat un target pe care am incercat sa-1 indeplinesc cat mai bine si pot spune fara modestie ca in anul 2020 am reusit sa solutionam prin identificarea autorilor, in medie cam 2 din 5 dosare cu autor necunoscut inregistrate. Cu alte cuvinte, procentul de identificare a ere scut foarte mult si mai mult decat atat, prin aplicarea unor masuri coercitive, fenomenul infractional a cunoscut o scadere si in sfarsit ne putem bucura de o perioada de acalmie. Nu ne culcam pe o ureche, intrucat nici o pace nu dureaza la nesfar§it, insa, experienta anului trecut si calitatea umana si profesionala a colegilor mei imi dau incredere ca vom izbuti sa ne mentinem la un nivel ridicat din punct de vedere al exercitarii profesiei pe care o avem.
Iorgu Dumitru:Pana la intrarea Romaniei in U.E., rata de infractionalitate in orasul Budesti si in satele noastre Buciumeni, Gruiu si Aprozi, era foarte mare. O data cu deschiderea granitelor si plecarea multor cetateni -mai buni sau mai rai- la munca in strainatate, aceasta infractionalitate se pare ca ascazut.
Exista o legatura directa intre nivelul de trai si tendinta spre fapte ilegale a infractorilor?
Comandant Politie : In cazul infractiunilor cu violenta, ponderea o detin autorii fara ocupatie si care nu au o sursa de venit si care sunt de regula si sub influenta alcoolului sau substantelor psihotrope. Nivelul de trai este una din cauzele principale ale infractionalitatii. O alta cauza principala este lipsa educatiei si dupa cum am constatat si eu mergand din casa in casa, abandonul scolar in aceasta regiune este realmente ingrijorator si ar trebui sa ne puna pe ganduri. Cei care pleaca la munca in strainatate, in timp, pierd contactul cu cotidianul regional de aici si lasa in urma copii, batrani, rude lipsite de protectie sociala, care pot deveni victime sau autori. Noi avem in atributii si identificarea de astfel de persoane, denumite generic „victime potentiale,, fata de care luam anumite masuri de protectie. Iorgu Dumitru: Anul viitor va fi dominat de o mare criza economica, care se va face simtita din plin, in toata lumea. Romania nu va fi ferita nici ea de aceasta criza majora, care se anunta ca va fi poate cea mai mare criza pe toate planurile, din ultimii o suta de ani.Aceasta criza, pe langa multe neajunsuri de toate felurile, va duce si la o crestere a numarului de cetateni romani care se vor intoarce in Romania, somajul va creste foarte mult si ca o consecinta logica si fireasca a acestor neajunsuri, va creste automat si rata de infractionalitate.In acest moment este pregatita Politia Budesti sa faca fata noilor provocari, tinand cont de contextul total nefavorabil ce tocmai 1- am mentionat?
Comandant Politie : Cu sprijinul conducerii IPJ Calarasi si al IGPR, am reusit mentinerea schemei de personal la parametri normali, iar in momentul cand toti vor dobandi experienta necesara, vom putea face fata cu brio la noile provocari. Intotdeauna e loc de mai bine, in cazul nostru binele fiind reprezentat de stoparea fluctuatiei de personal si de redimensionare a schemei de organizare dar, avand in vedere si dotarea updatata anului 2021, suntem acoperiti inclusiv din punct de vedere logistic siprofesional.
Iorgu Dumitru: Din cauza ratei crescute de infractionalitate care a existat de-a lungul timpului in Budesti, orasul nostru este stigmatizat, fiind privit ca o localitate famata, prin care este periculos sa treci, dar minte sa mai incropesti o mica afacere, sau sa- ti stabilesti domiciliul aici.
Desi sunteti de putin timp in Budesti, cred ca ati reusit sa va faceti o imagine de ansamblu asupra realitatilor cotidiene din urbea noastra. In acest sens, credeti ca mai poate fi valabil un asemenea stigmat? Ar mai fi justificata temerea unor posibili investitori de a deschide o afacere in Budesti. Cetatenii de oriunde, isi pot stabili cu incredere domiciliul in orasul nostru?
Comandant Politie : Eu am reusit sa ies destul de des in teren si am cunoscut si multi oameni de afaceri din oras. Cu totii au avut de- a lungul timpului probleme pe plan local, insa aceste probleme sunt istorie. Stigmatul are o explicatie demografica si anume preponderenta populatiei rrome care este in proportie de 75 la suta in Budesti si asa cum iti faci o idee gresita cand auzi de Ferentari sau Rahova, unde de asemenea sunt multi rromi, la fel cand auzi Budesti, ai tendinta de a judeca locul dinainte de a-1 cunoaste. Eu am lucrat si in zona Ferentari si va spun ca si acolo sunt oameni de toata stima indiferent de culoarea pielii. Asa ca as sfatui pe oricine sa isi deschida o afacere si chiar sa locuiasca in zona.
Iorgu Dumitru : In contextul ultimei intrebari si tanand cont, bineinteles, de atributiile si indatoririle pe care le aveti stabilite prin Constitute si legile tarii, in ce masura poate contribui Politia Budesti la imbunatatirea imaginii localitatii noastre ? Si in consecinta, avand in vedere si prima intrebare, in ce masura se poate imbunatati perceptia opiniei publice fata de Politia Budesti, mergand pana acolo incat sa aibe mai multa incredere in lucratorii ei ?
Comandant Politie : Nu pot generaliza si sa afirm ca toti politistii din subordinea mea sunt supeiperformanti si ca o sa schimbe lumea de maine, insa pot spune ca toti isi dau interesul, asa cum ati spus si dumnevoastra, asupra lor nu a planat si nu planeaza nici un scandal de coruptie, sunt majoritatea tineri si domici de treaba, iar cei experimentati isi pun la dispozitia lor cunostintele. Prin comunicarea cu diverse persoane pe care le intalnesc in desfasurarea atributiunilor de serviciu, relationarea cu membrii comunitatii, participarea la proiecte comune, la ore de curs in cadrul scolii, asa cum si eu am facut in repetate randuri si vreau sa subliniez ca avem niste copii la scoala foarte bine pregatiti, copii care au fost impresionati de discursul meu si al colegilor cu care am mers si chiar de cei doi caini politisti pe care i-am luat cu noi.
Multi dintre ei isi manifestau deja interesul pentru
aceasta nobila profesie de politist. Asa ca da, cred cu tarie ca noi ca Politia Budesti poate aduce un sufiu nou in randul comunitatii, poate inspira copiii si prin colaborare bipartita, se va imbunatati perceptia publica fata de institutia pe care o reprezentam.
Iorgu Dumitru:De cate ori v-ati intalnit cu noul Primar ales al orasului Budesti, in ce relatii sunteti cu dansul si cu Pri maria Budesti in general, in si dincolo de cadru stabilit prin lege. Exista o colaborare stabilita prin anumite protocoale scrise sau nu, prin care Primaria si Politia din Budesti sa se informeze reciproc asupra unor anumite probleme specifice ?Adus aceasta colaborare la rezolvarea unei anumite parti din aceste probleme specifice ?
Comandant Politie: Relatia mea cu noul Primar ales al orasului este una foarte buna, colaboram ori de cate ori acest lucru este posibil, ne acordam sprijin reciproc si dupa parerea mea, este un foarte bun gospodar, implicat 101 la suta in problemele urbei. Colaborarea noastra, a institutiilor pe care le reprezentam, are caracter general, dar si anumite particularitati. Pe linie de rutiera, avem o relatie interinstitutionala care ne obliga sa venim cu solutii de fiuidizare a traficului, desi infrastructura inca lasa de dorit, pe linie de evidenta a populatiei, pe linie de protectie sociala si pe multe alte paliere colaboram foarte bine. Multe probleme au fost deja rezolvate si altele sunt in curs de solutionare.
Iorgu Dumitru: Criza sanitara la nivel mondial, nu putea ocoli Budestiul. In urma acestei crize, la nivel national s-au impus anumite masuri, menite sa limiteze raspandirea virusului Covid-19. Unele dintre aceste masuri si restrictii, au fost percepute de catre cetatenii nostri si nu numai, ca fiind dure si ca au ingradit s-au ingradesc libertatea si drepturile omului. Ati avut probleme cu cetatenii din Budesti, in acest sens ? Au existat cazuri de nerespectarea masurilor si restrictiilor stabilite ? Ati dat multe amenzi pe aceasta speta?
Comandant Politie : Raspunsul corect este ca am dat mult mai putine sanctiuni decat se puteau da si am acordat clementa ori de cate ori a fost cazul, insa nu putem trece cu vederea sfidarile cetatenilor si incalcarea cu buna stiinta a masurilor de izolare/carantinare sau chiar de respectare a masurilor sanitare.
Realizez ca masurile pot parea dure, insa neluarea lor poate duce la situatii mult mai grave, de imbolnavire in masa a cetatenilor. SI aici pot afirma cu mandrie, ca doar prin implicarea totala a colegilor mei, am reusit sa tinem sub control raspandirea virusului. In general cetatenii au fost receptivi la impunerea masurilor, insa bineinteles ca au fost si cazuri izolate de incalcare a legii.
Iorgu Dumitru :Din pacate, Covid-19 a cauzat multe imbolnaviri si chiar si destule victime, in Budesti. Aceste imbolnaviri si decese sunt cauzate in mare parte de nerespectarea masurilor si restrictiilor legale, sau este o consecinta inevitabila a situatiei la nivel national?
Comandant Politie : Aici un singur exemplu va dau si lamurim problema: In cursul lunii septembrie, colegii mei au depistat un cetatean pe strada si in urma verificarii sale, a reiesit faptul ca trebuia sa fie izolat la domiciliu, fiind contact direct al unei persoane infectate. Dupa depistarea sa si impunerea unei noi masuri de carantinare, acesta s-a dovedit a fi si el la randul sau bolnav si chiar a decedat din aceasta cauza. Astfel de cazuri au mai fost si foarte probabil ca vor mai fi.
Iorgu Dumitru: Dupa cum poate stiti, Targul si Oborul care se organizeaza in fiecare duminica in orasul nostru, este principalul pilon economic pe care se sprijina, nu numai Budestiul si satele noastre, ci si multe localitati din zonele limitrofe .In acest sens, acest taig, prin specificul de functionare si organizare, atrage cetateni, clienti, vanzatori
sau simpli vizitatori de toate categoriile si din toate straturile sociale. Aceasta situatie ii atrage ca un magnet si pe asa-zisi marunti infractori sau hoti de buzunare, sau gainarii cum sunt ei numiti, in termen popular. Cei mai cunoscuti ’’gainari” sau mai bine zis ’’gainarese” sunt niste cetatence domiciliate in comuna din imediata noastra vecinatate, Soldanu. Ele sunt usor de identificat datorita portului lor vestimentar, specific numai acestor femei. Este vorba de fustele lor, viu si strident colorate, deosebit de lungi si foarte largi, numai bune de a ascunde diferite marfuri, produse si bani.De-a lungul timpului, multi clienti sau vanzatori s-au plans ca au fost furati s-au au fost jefuiti de aceste ’’doamne”. Pana in prezent nu se cunoaste vreo situatie in care aceste femei au fost pedepsite sau sanctionate, intr-un anumit fel. Aveti cunostinta de aceasta situatie ? Si daca da, cum vedeti dumneavoastra rezolvarea acestei probleme?
Comandant Politie: Bineinteles ca am la cunostinta de aceasta situate si ce doresc sa spun este ca am incercat in fiecare weekend sa acoperim cu personal calificat in zona Targului. in ultima vreme si datoriti colaborarii cu primaria am asigurat o prezenta proactiva si probabil ca am reusit sa prevenim acest fenomen
Iorgu Dumitru :Mai este de actualitate in zilele noastre, spiritul civic ? Si daca da, in ce masura sunt protejati de lege, cei care isi manifesta acest spirit civic ?
Comandant Politie : Cred ca ati pus punctul pe „ i„ cu aceasta intrebare. Spiritul civic e disparut fara urma in Romania. Nimeni nu doreste sa isi bata capul cu aplicarea legii, sa compara ca martor sau sa acorde o mana de ajutor organelor de politie sau semenilor sai. Pe de o parte ii inteleg, pentru ca nici legiuitorul nu acorda clementa sau mijloace de protectie ca in alte state, martorilor.
Iorgu Dumitru: Cu speranta ca acest interviu a acoperit macar partial, nevoia cetatenilor din Budesti, de a cunoaste si de a fi la curent cu activitatea Politiei Budesti si in aceeasi masura, cu increderea ca, acest interviu si de ce nu, cele viitoare, vor imbunatati considerabil perceptia opiniei publice budestene asupra Politiei Budesti, ducand in consecinta la increderea deplina locuitorilor din Budesti, Aprozi, Gruiu si Buciumeni in una dintre cele mai importante mstitutii ale statului, in numele Gazetei de Budesti si a cititorilor ei, eu va multumesc foarte mult pentru acest interviu, domnule Comandant.
In incheiere, v-as ruga sa transmiteti un mesaj cetatenilor din Budesti, Aprozi, Gruiu si Buciumeni!
Comandant Politie : Va multumesc inca odata pentru ocazia acordata de a face cunoscuta si o alta latura a politistilor, si anume cea umana, si mesajul meu este simplu si transant: Indiferent de probleme, de perioada, de gravitate, vom incerca sa gasim solutii, cu un sfat, cu o vorba buna, cu o indrumare si sa fim mai prezenti, mai receptivi si sa dam mai departe ce noi am dobandit deja !