PublicitateSocial

Intervenţie dificilă pentru căutarea unui copil în vârstă de 10 ani, căzut într-un canal tehnologic, în zona bazinelor de decantare de pe platforma siderurgică

BULETIN INFORMATIV

ISU 2Un echipaj de descarcerare şi un echipaj de prim ajutor SMURD din cadrul Detaşamentului de pompieri Călăraşi au intervenit timp de aproximativ trei ore pentru căutarea trupului copilului

Au fost solicitaţi şi scafandrii din cadrul Unităţii Speciale de Salvatori a I.S.U. Bucureşti Ilfov, însă până la sosirea lor, copilul a fost găsit şi adus la suprafaţă

În data de 16.08.2013, ora 12.11, pompierii militari din cadrul Detaşamentului de pompieri Călăraşi au fost solicitaţi, prin intermediul apelului unic de urgenţă 112, să acţioneze pe platforma siderurgică din zona Mircea Vodă (aproape de canalul siderurgic), în zona fostelor bazine de decantare ale combinatului, pentru căutarea unei persoane de sex masculin în vârstă de 10 ani, Georgian B., despre care se presupunea că ar fi căzut şi s-ar fi înecat într-un canal tehnologic, cu o adâncime de aproximativ 6 – 7 metri.

Potrivit relatărilor martorilor, copilul se afla la pescuit împreună cu tatăl său, iar la un moment dat s-a îndepărtat de acesta, s-a urcat pe o platformă betonată şi în timp ce se juca a căzut în gol printr-o gură de acces într-un canal tehnologic, la luciul apei rămânând doar papuci şi o şepcuţă de culoare albă.
Pompierii militari au intervenit la această operaţiune de căutare cu un echipaj de descarcerare, un echipaj de prim ajutor SMURD şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă, la locul intervenţiei venind şi inspectorul şef al I.S.U. Călăraşi, colonel Popa Daniel Gheorghe, care a coordonat intervenţia.

S-au desfăşurat operaţiuni de căutare – salvare a persoanei timp de aproximativ trei ore în condiţii foarte dificile (spaţii înguste şi posibilităţi limitate de intervenţie), fiind folosite cordiţe şi raci, ancore, o cange, o scară de fereastră, două hamuri, centuri şi cordiţe de siguranţă pentru salvatori
Copilul de 10 ani a fost găsit după aproximativ trei ore, însă fără semne vitale, în jurul orei 15.00 şi a fost scos la suprafaţă, unde a fost preluat de echipajele de prim ajutor.
Echipajul cu medic al Serviciului Judeţean de Ambulanţă în cooperare cu paramedicii SMURD au efectuat manevre de resuscitare timp de aproximativ 55 de minute, însă fără nici un rezultat, băieţelul fiind declarat decedat şi predat reprezentanţilor Serviciului de Medicină Legală Călăraşi.
La locul intervenţiei s-au deplasat un echipaj de ambulanţă şi mai multe echipaje de poliţie.
În sprijinul echipajului de căutare – salvare din cadrul Detaşamentului Călăraşi a fost solicitat şi un echipaj de scafandri din cadrul Unităţii Speciale de Salvatori ai ISU Bucureşti – Ilfov, însă nu a mai fost nevoie de intervenţia acestora, trupul copilului fiind găsit de echipajele proprii. .
Organele abilitate urmează să stabilească cu exactitate împrejurările în care copilul de 10 ani şi-a pierdut viaţa.

Intervenţie pirotehnică pentru asanarea muniţiei rămasă neexplodată

Un cetăţean din localitatea Ştefan a descoperit în timp ce efectua lucrări agricole un proiectil exploziv de calibrul 152 de milimetri (muniţie rămasă neexplodată)

Un echipaj de specialişti pirotehnişti din cadrul I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi a intervenit prompt şi a înlăturat pericolul

În data de 14.08.2015, ora 18.30, un echipaj de specialişti pirotehnişti din cadrul Detaşamentului de pompieri Călăraşi s-a deplasat pe raza localităţii Ştefan Vodă, pentru ridicarea, asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată şi transportul unui proiectil exploziv de calibru 152 de milimetri.
Respectivul proiectil exploziv a fost descoperit de către Anton P., în timp ce efectua lucrări agricole pe un teren, proprietate privată.

Conştientizând pericolul reprezentat de muniţia rămasă neexplodată descoperită, acesta a anunţat de urgenţă organele abilitate, utilizând numărul de urgenţă 112, pentru a solicita intervenţia echipajului pirotehnic.
Specialiştii pirotehnişti au intervenit cu o autospecială şi au ridicat proiectilul exploziv de 152 milimetri, pe care l-au depozitat în vederea distrugerii.

Recomandări ale I.S.U. Călăraşi :

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi recomandă cetăţenilor, ca în momentul în care descoperă elemente de muniţie rămasă neexplodată, să anunţe de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei ” al judeţului Călăraşi la numărul de urgenţă 112.
De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei ” al judeţului Călăraşi recomandă cetăţenilor ca în astfel de cazuri să respecte următoarele măsuri: să nu mişte de pe locurile pe care se află elementele de muniţie descoperite; să nu desfacă şi să nu predea la operatorii economici (societăţile ce au ca obiect de activitate colectarea materialelor feroase), elemente de muniţie descoperite; să nu folosească elementele de muniţie descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente; să nu lovească, să nu taie şi să nu demonteze elementele de muniţie descoperite; să nu folosească focul deschis în apropierea elementelor de muniţie descoperite;
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice
I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi
Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi
Plutonier adjutant. Tătăranu Ştefan-Ovidiu – Telefon: 0758236044 / 0723208850