GEORGE GEARAVELA-PACIENTI SI REMEDII-partea a treia !
Tot ceea ce a realizat doctoru Gearavela, de când a terminat facultatea de mediciă şi până acum, nu reprezintă decât rodul unei activităţi intense, făcute cu pasiune dar şi cu o credinţă profundă. Terapeutul este un credincios adevărat. El nu uită să vină periodic la Budeşti, unde a locuit cu părinţii săi şi unde aceştia sunt înmormântaţi, pentru a aprinde o lumânare la mormântul lor, ori a dona obiecte bisericeşti sau sume de bani pentru lăcaşul de cult din această localitate.
Cu toate că s-a născut în Cadrilater, oraşul Budeşti a fost legănul copilăriei şi al tinereţii sale.
Printre pacienţii doctorului Gearvela s-a numărat şi soţia colegului său de liceu, Ion Gruianu.
Profesoara de istorie Elena Gruianu s-a îmbolnăvit după pensionare, afecţiunea producându-i mari suferinţe. Pur şi simplu i se încleşta gura, durerile erau violente şi nevralgia de trigemen de catre suferea o făcea să-şi piardă cumpătul.
A recomandat câteva şedinţe de acupunctură pentru a vedea evoluţia acestei afecţiuni. A reuşit ameliorarea bolii doamnei Elena Gruianu, concomitent pacienta urmând şi tratamentul alopat.
Cert este că în momentul actual, doamna profesoară nu se mai simte rău, nevralgia de trigemen fiind înlăturată.
Se ştie, această afecţiune este destul de severă, ea putând duce la o pareză facială, cu dureri violente şi imposibilitatea de a mai putea mânca. Şi în acest caz miracolul acelor de argint s-a observat în toată complexitatea sa.
Un alt caz tratat de doctorul George Gearavela este cel al tatălui ziaristei şi directoarei jurnalului „ Vremuri noi” care apărea la Călăraşi înainte de 1989.
Rodica Simionescu, directoarea organului de presă al Comitetului Judeţean PCR, Călăraşi a luat legătura cu specialistul în acupunctură, care venea des în reşedinţa de judeţ, fie cu ocazia efectuării unor gărzi la spitalul de aici, fie cu anumite probleme administrative. În ultima periaodă a activităţii, înainte de pensionarea sa, doctorul George Gearavela, a fost şeful secţiei de anestezie şi terape intensivă din cadrul spitalului municipal Olteniţa. I-a relatat cazul şi stadiul evoluţieie bolii tatălui său care locuia la Constanţa.
Împreună cu medicul Gearavela s-a deplasat în oraşul de pe malul Mării Negre, şi l-au pregătit pe bătrân pentru şedinţele speciale.
Ameliorarea bolii s-a observat după primele şedinţe efectuate.
Din acel moment prietenia dintre Rodica Simionescu şi doctorul Gearavela s-a amplificat şi a devenit statornică.
După evenimentele dramatice din 1989 când România a trecut de la un sistem totalitar la unul democratic, Rodica Simionescu a plecat de la conducerea unui ziar care nu se mai putea menţine, datorită caracterului articolelor publicate până atunci. Din acel moment nici doctorul George Gearavela n-a mai avut legaturi cu fosta directoare a gazetei.
Este în adevăr un mister ce se vrea descifrat.
Unde este Rodica Simionescu în momentul de faţă, fiindcă, Aurel David redactorul şef al publicţiei, ştim unde este.
Ca medic în Olteniţa, la început ca anestezist stagiar, a putut în numai câţiva ani să cunoscă foarte bine pe toţi cei din personalul spitalului din localiate.
Pe unii, doctorul George Gearavela i-a trecut în categoria bunilor practicieni, cu rezultate notabile în munca de menţinere a stării de sănătate publică, pe alţii slabi păracticieni, fără trimitere către acestă nobilă profesie, iar în a treia categorie intrau cei cu funcţii politice care erau şi informatori ai autorităţilor, atât politice, cât şi ai securităţii.
Pe cei din prima categorie a căutat să şi-i apropie, să înveţe multe de la ei, atât în domeniu profesional cât şi în probleme de viaţă cotidiană.
Asemenea medici au fost doctorii Costea, unul dintre marii chrurgi ai spitalului din Olteniţa, Doina Negreanu, din păcate dispărută prematur, doctorul Bratov şi alţi.
În a doua categorie intrau mulţi medici, unii numai rezidenţi, alţi chiar cu vechime în profesia lor.
Aceştia au fost consideraţi de doctorul George Gearavela oameni care au pătruns în sistemul medical fără a avea vocaţie în domeniul respectiv.
A treia categorie a fost considerată ca cea mai periculoasă deoarece era cureaua de transmisie între spitalul municipal şi autorităţi. În perioada regimului comunist aceste elemente erau foarte periculoase, de care trebuia să te fereşti în permanenţă.
Doctorul care devenise între timp şeful secţiei de anestezie şi terapie intensivă, a putut să observe cum aceste aşa zise „cozi de topor” ale instituţiei medicale încearcă să îi pună beţe în roate, în tot ceea ce întreprinde pentru a îmbogăţi zestrea acestui compartiment pe care îl conducea.
Multe drumuri pe care le-a făcut la direcţia sanitară judeţeană, aveau drept scop procurarea de fonduri de materiale, în vederea organizării mai bune a secţiei pe care o conducea.
Fiind un om corect, cu un suflet deschis, nu gândea nici o clipă că unii dintre colegii săi invidioşi, îi vor pune multe piedici în munca sa.
Acestă invidie a unor cadre medicale, cu gânduri de mărire şi îmbogăţire rapidă, nu-l vor împiedica să ducă la bun sfîrşit ceea ce şi-a propus în activitatea sa.
Îmbinând munca sa de mare anestezist cu cea de specalist în acupunctură doctorul George Gearaela a devenit un simbol al perseverenţei şi al virtuţi medicale.
Având spirit de iniţiativă, dragoste pentru locul său de muncă şi pentru oraşul unde s-a consacrat va organiqa mai multe schimburi de vizite între reprezentanţi ai acestei urbe şi reprezentanţi ai altor localitaţi din Europa.
Doctorul a gândit, cu mult înainte de primirea ţari noastre în UE, că noi suntem aparţinători ai acestui continent pe care tebuie să îl cunoaştem, să îi admirăm peisajele, să dicutăm cu oameni de diverse profesii şi etnii, pentru a face şi un schimb fructuos de idei. Una dintre aceste întâlniri s-a produs în anul 2001, când un grup de Olteniţeni însoţindu-l pe doctorul George Gearvela, au vizitat Danemarca. Aici au vizitat spitale, locuri de ocrotire a minorilor şi bineînţeles s-au întâlnit cu oameni din frumoasa ţară a prinţului Hamlet.
Într-o fotografie făcută în Danemarca este înfăţişat pe un pat de spital, înconjurat de delegaţia olteniţeană, cu zâmbetul pe buze, cum trebuie să fie cel care primeşte îngrijiri medicale şi se însănătoşeşte.
În legătură cu tratamentele pe care le-a efectuat celebrul terapeut şi numărul de pacienţi care au fost trataţi de acesta, ne spune revista „Taifas” din iulie 2006: „De-a lungul timpului, pe la cabinetul medicului au trect câteva zeci de mii de bolnavi, circa două zeci de mii, după cum spune chiar Domnia sa.”
În ceea ce priveşte reuşitele profesionale ale acestui medic sunt multe şi totodată impresionante.
Medicul acupuncturist, în cadrul aceluiaşi interviu spune că „cea mai mare reuşită a avut-o în astmul bronşic, unde numărul celor vindecaţi însumează cam opt zeci”. Un copil, Sergiu Stavăr, din Braşov în vârstă de zece ani care suferea de astm bronşic într-o formă agravată şi apela de trei patru ori pe zi la”pufuri” pentru a ieşi din crizele astmatice, a venit la doctorul Gearavela pentru tratament prin acupunctură, în urmă cu patru ani, iar după două serii de câte zece şedinţe s-a vindecat complet, reuşind performanţa de a participa la patru probe de atletism.(Alergare o sută de metri, trei sute metri, şase sute de metri şi trei mii de metri)
Într-un ziar judeţean, care apărea la Olteniţa in 2004, cu un nume predestinat dezvăluirilor senzaţionale „Flagrant de Olteniţa”, s-a publicat un articol, cu un titlu sugestiv pentru medicul terapeut, a cărui poveste se află în aceast articol: „Olteniţa o Meca a sănătăţii prin acupunctură”.
În subtitlul articolului autorul făcea referire la faptul că, deşi n-a fost în China, doctorul George Gearavela a devenit „unul dintre cei mai mari specialişti în acupunctură”.
Primele cursuri, pe care Ministerul Învăţământului şi al Sănătăţii le-a organizat în vederea formării de specialişti în acupunctură s-au deschis în anul 1980. Profesorii acestor cursuri de iniţiere au fost în China, ţara unde acupunctura eate cunoscută şi practicată de aproape cinci mii de ani.
Chinezii au fost cei mai sceretoşi oameni de pe planeta noastră.
Cresterea viermilor de matase se practica de peste 6 000 de ani. In China Veche cresterea viermilor de matase era tinuta în secret.Totuşi în anul 552 e.n., doi călugări bizantini au furat ouăle acestor insecte si apoi le-au transportat în bastoane de bambus până la Constantinopol. În scurt timp creşterea viermilor de mătase s-a raspândit în Grecia, Asia, etc. S-a declanşat un adevărat scandal, ca urmare fiind închise pentru o perioadă graniţele Chinei. La fel a fost ţinută în sceret şi această tehnică a acupuncturii, milenii de-a rândul.
Printre cei care s-au înscris la aceste cursuri de iniţiere în acupunctură s-a numărat şi doctorul George Gearavela.
S-a înhămat la o muncă grea, intensă, care-i va solicita atât puterea de a gândi asupra fenomenului acupuncturii, dar şi forţele fizice.
Până atunci oraşul Olteniţa a fost un punct anonim pe harta medicinii româneşti. Era cunoscut ca port dunărean şi pentru faimosul Şantier Naval care a făcut nave ce navigau şi dincolo de Cercul Polar.
După venirea medicului anestezist în localitate şi după ce a început să practice acupunctura, cu rezultate remarcabile, a devenit cunoscut şi pe harta instituţiilor medicale de renume, un fel de Meca românească a acupuncturii.
Au venit pacienţi din întreaga ţară , de la Apahida la Dolhasca, Lugoj, Sânpetru, etc. şi şi-au regăsit sănătatea datorită acelor vrăjite de mâinile tămăduitoare ale doctorului George Gearavela.
Posturile de televiziune nu înceteză să-l invite la emisiuni cu profil medical. La aceste televiziuni a avut, nu mai puţin de 120 de ore de transmisiuni, în care telespectatorii l-au putut vedea şi asculta şi l-au putut interpela, fie prin telefon fie prin SMS-uri.
În afară de congresele interne şi internaţionale la care participă, terapeutul a publicat articole de specialitate, fie singur, fie în colaborare cu alţi specialişti în acupunctură din ţară.
Doctorul George Gearavela apreciază acupunctura deoarece este cea mai ecologică metodă de tratament.
Spre deosebire de tratamentul medical alopat, acupunctura nu prezintă urmări, sau mai bine zis nu are efecte secundare. Dacă folosirea de medicamente poate duce la distrugerea florei bacteriene intestinale şi provocarea unor afecţiuni digestive sau a ţesutului hepatic, acupunctura nu lasă nici un fel de urme după ce a fost instituit şi terminat tratamentul. Zonele energetice ale corpului omenesc, precizează doctorul George Gearavela, sunt ca nişte baterii, care cu timpul, prin folosire se consumă. În această situaţie ori se schimbă cu altele noi, cazul bateriilor, or se reenergizează, în cazul corpului omenesc.
Acupunctura are această proprietate de a revitaliza aceste zone energetice, uzate într-o anumită etapă de vârstă. Acestă uzură poate fi datorată unor cauze obiective. În primul rând diferenţele de tamperatură între mediul înconjurător şi temperetura corpului omenesc. Umiditate atât excesivă cât şi deficitară este o altă cauză ce are un rol foarte important în slăbirea energiilor din anumite zone ale corpului, apoi alimentaţia neadecvată, toate duc la îmbolnăvirea corpului omenesc.
Doctorul George Gearavela recunoaşte că mulţi confraţi, care practică medicina tradiţională alopată, îl privesc cu ostilitate din două motive: tratamentul său este ieftin, nedureros şi în al doilea rând mai eficace şi cu vindecare mai rapidă şi pe lungă durată.
A avut oferte de a deschide cabinet de acupunctură în Hunedoara, Herculane, Bucureşti. Marea pasiune a medicului pentru locul unde s-a consacrat l-a determinat să rămână la Olteniţa.