Cultural

GAZETA DE BUDESTI-NR 11-2023-Horoscopul Gesicăi-chip de icoană, suflet candid de Iorgu Dumitru

Horoscopul Gesicăi-chip de icoană, suflet candid
de Iorgu Dumitru

Cristina-Maria Iorgu, patroana spirituală a Gazetei de Budești, se pare că și-a găsit o sosie în persoana Gesicăi-Ștefania Haralambie, laureata din anul acesta al Premiului de Excelență care-i poartă numele.
Coborâtă parcă din picturile renascentiste ale lui Michelangelo, chip de fecioară florentină deghizată în Ileana Cosânzeana doar din complezență pentru țara în care s-a născut, Gesica-Ștefania Haralambie este o frumoasă și isteață copilă, crescută în Inariul meu drag.
Ea a trecut de Examenul Național de Evaluare ( capacitate) cu 9, 25, cea mai mare medie din din Școala „Gh.Manu”-Budești. Pentru această performanță Cristina Maria Iorgu i-a înmânat premiul care-i poartă numele, împreună cu suma de 500 de lei. Suma este prea mică pentru eforturile depuse și performanța obținută de Gesica dar, credem cu tărie că pentru copiii inteligenți ca ea, mesajul este corect receptat și anume că acest premiu simbolic este un imbold spre mai sus și spre mai bine.
În urma acestei performanțe, Gazeta de Budesti a reusit să stea de vorbă Gesica si cu familia ei obținând confirmarea că meritul pentru acest rezultat este atât meritul Gesicăi dar, în egală masură este și meritul părinților si nu în ultimul rând, este și meritul profesorilor.
Acasă, la Cristina Iorgu, pe teren ”strain” intr-o oarecare măsură, Gesica s-a dovedit un copil natural, degajat si volubil dar, toate acestea încadrate intr-o usoară timiditate tipică pentru o tânără domnișoară nevoită pentru prima dată în viața ei, să arate lumii că există. Răspunsurile ei scurte care au țintit stric doar cuvintele din întrebare, fără nicio altă abatere, dovedeste faptul că, pe viitor Gesica-Stefania va fi un om al faptelor concrete, va fi o pragmatică adeptă a pașilor mici dar foarte precisi, se va ghida întotdeauna după realitatea din teren si niciodată după prognoze metaforice. Intr-un cuvânt va fi o fire carteziană cu un optimism moderat. Nu este egoistă si din acest motiv a avut grijă s-o laude pe prietena ei ce-a mai bună, Carmen Mihai, care a trecut si ea la rândul ei de acest examen dificil, cu notă mare.
Gesica Stefania spune că tine la oamenii din cartierul in care a crescut pe care îi salută întotdeauna si are si-o persoană preferata din cartierul ei natal, pe nea Mocanu Nicolae, de profesie fotograf, pe care toată lumea îl cunoaste sub două porecle : ”Trandafir” sau ”Ghiozdan ”. Îi place de el pentru ca este o fire veselă mereu pus pe glume si asta tradeaza la Gesica o altă calitate, cea a simțului umorului.
I-am descoperit si o anumită sensibilitate atunci când s-a adus voba de un cal galben, bătrăn si trist. Când am spus despre acel cal că, era mai degrabă urât, prima data s-a amuzat, iar când i-a auzit scurta poveste tristă si grea, s-a înduiosat, empatizând din priviri cu acel animal de povară pe care nu l-a cunoscut niciodată .
Gesica-Stefania vrea să devină contabilă ! Are toate șansele să reușească dar, și dacă nu va fi asa, cu siguranță va fi un om capabil să-și susțină viața ei și a familiei ei, în propriile mâini. Am mai aflat că își iubește părinții foarte mult și din acest motiv nu-i va părăsi niciodată, ba dimpotrivă, conștientă fiind că este unicul lor copil, le va rezerva un loc in sufletul ei, pentru totdeauna.
O dovadă de maturitate a fost atunci când a ținut să spună că Școala Budești este blamată pe nedrept pentru că, in realitate este o școală bună căreia ii este recunoscătoare. Este recunoscătoare și le mulțumește d-nei învățătoare Camelia Ştefania Iosif, profesoarei de matematică d-na Cristina Nicolae, d-nei Jipa dirigintă, doamnei prof.de română Dumitrașcu, doamnei de religie Bălașa Mihaela, d-nei de chimie Ioniță Mariana si tuturor celorlalți profesori omisi din cauza emoțiilor și a timidității

Nu stim până la urmă care va fi viitorul Gesicăi-Stefania Haralambie, nu stim care va fi viitorul lui Carmen Mihai, nu stim cum va fi viitorul nimănui. Insă, faptul că acesti copii au înțeles încă de mici că trebuie să dea atenție scolii și educației, ne dă încrederea că vor fi oameni capabili să-si susțină cu forțe proprii destinele și aspirațiile, fară ca ei să fie o povară pentru cei din jurul lor si pentru societate în ansamblul ei.