Politic

GAZETA DE BUDESTI-interviu cu prefectul Valentin Barbu !

Suntem  la al VII-lea număr al Gazetei de Budești și în acest număr biblic,  publicația noastră îl are ca oaspete de seamă pe d-ul Valentin Barbu, Prefectul județului Călărași.

Dacă pentru Gazeta de Budești este foarte onorant faptul că Prefectul județului Călărași îi acordă un interviu, nu știu cât de onorant este pentru domnul Valentin Barbu faptul  că îndeplinește această funcție, într-un județ sărac precum județul nostru, județul Călărași fiind unul dintre cele mai sărace județe din țară.

Aproape toți cetățenii județului știu și simt pe pielea lor că județul Călărași se confruntă cu mari probleme economice, sociale, administrative și de mediu și am lăsat la urmă problemele politice care după părerea mea și a multora dintre noi, sunt tocmai cele care generează mai toate problemele enumerate mai înainte.

Domnule Prefect, având în vedere că va trimit aceste întrebări târziu în noapte, vă spun  bună seara și bună dimineața !!! în același timp, cu multe mulțumiri din partea mea și a cititorilor Gazetei de Budești, pentru faptul că ați acceptat să ne răspundeți la întrebările care urmează :

 

1)Iorgu Dumitru: Așa cum am spus și în introducere, județul Călărași este unul dintre cele mai sărace județe din țară, iar  noi, călărășenii, simțim pe pielea noastră acest lucru.

Domnule Prefect, care sunt cauzele principale ale acestei triste situații și care sunt soluțiile pe care le întrevedeți, pentru a schimba lucrurile în bine ?

Valentin Barbu: dumneavoastră aveți, parțial, dreptate. Călărași este un județ redus la această stare de sărăcie, nu din lipsă de resurse, ci prin administrarea defectuoasă și iresponsabilă a acestora. Precizez și întăresc aici: nu ducem lipsă de resurse. Avem un potențial agricol și industrial uriaș, un fluviu minunat care ne invită să profităm sustenabil de apropierea lui, de la turism la transport fluvial; suntem aproape de București și Constanța, putem deveni oricând un hub atractiv din punct de vedere economic, turistic și cultural, care să preia fluxul investitorilor și să ducă astfel, implicit, la dezvoltarea județului. Atragerea de fonduri europene, capitol la care suntem codași, este o soluție palpabilă, la îndemână, de dezvoltare regională durabilă. Bani sunt și totul este posibil, dacă există interes și implicare reală.

 

2)Iorgu Dumitru: În strânsă legătură cu introducerea și cu  prima întrebare, este greu să fiți Prefectul județului Călărași ? Vă onorează această funcție ?

Valentin Barbu : Greutatea funcției vine din faptul că îmi doresc o schimbare pozitivă concretă a actului administrativ și a modului în care se lucrează pentru cetățean și interesul acestuia, dar există o rezistență la schimbare în administrație care s-a cronicizat și întărit. Activitatea mea dă deoparte vălul inactivității altora. Asta deranjează. Dar nu mi-am propus niciodată să fiu un prefect comod și lipsit de dinamism. Orice funcție în administrație ar trebui să fie privită astfel: onorantă și care responsabilizează. Să fim conștienți permanent că reprezentăm guvernul României și cetățeanul, prin urmare acțiunile noastre să fie în interesul acestuia.

 

3) Iorgu Dumitru: Într-unul din liv-urile realizate de prietenul nostru comun, Alin Dragulin, unde v-a avut ca invitat, spuneam că sunt împotriva organizării administrative din România, cu două instituții mamut la conducerea unui județ, Consilu Județean și Prefectura,  mari consumatoare de resurse financiare, fapt  ce nu se răsfrânge în mod pozitiv și asupra calității vietii la nivel județean și național, deopotrivă. Credeam atunci și mai cred și acum că această organizare, dincolo de resursele economice pe care le consumă,  este una greoaie, mare generatoare de birocrație și de stres pentru administrațiile locale, care de multe ori nu știu cum să se mai împartă și încotro s-o ia, cel puțîn d.p.d.v. politic, cu Președinte de Consiliul Județean de o anumita  culoare politică și cu Prefect de-o cu totul altă culoare politică, cum este și situația de acum,  în Călărași. La vremea respectivă, dumneavoastră m-ați contrazis și ați pledat în favoarea existenței celor două instituții, Consiliu Județean și Prefectura, venind, trebuie să recunosc, cu argumente destul de solide în acest sens.

Mai susțineți și acum acest lucru ? Și dacă, da, eu cunoscând argumentele dumneavoastră, v-aș ruga pentru cititorii Gazetei de Budești, să spuneți de ce sunt necesare două asemenea  instituții și nu una, la conducerea unui județ din România ?

 

Valentin Barbu: Instituția Prefectului, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, are un rol bine definit. Are rol în a asigura legalitatea actului administrativ din județ, în a stăvili acțiunile rău-intenționate ale unor oameni care au ajuns în funcții de conducere și care, odată ajunși în aceste funcții importante, caută prin orice mijloace să deturneze banii publici în interes personal. Consiliul Județean are un aparat propriu supradimensionat care trebuie restructurat și funcția acestuia ar trebui să fie de acordare a unui sprijin juridic și tehnic oferit UAT-urilor care, din motive lesne de înțeles, nu își permit un aparat tehnic de specialitate. O altă problemă este că, în acest moment, președintele CJ se folosește clientelar de fondurile venite de la guvern, iar acest lucru nu este legal. Instituția Prefectului ar trebui să recapete atribuțiile din trecut, când avea o putere concretă care să îi permită să stopeze orice fel de derapaje dictatoriale ale celor care se consideră stăpâni peste acest județ.

 

4) Iorgu Dumitru : Domnule Barbu, sunteți unul din reprezentanții de frunte ai PNL Călărași și partidul din care faceți parte se află în febra alegerilor interne, la toate nivelurile.

La nivel municipal a fost ales președinte de organizație Alin Drăgulin, iar la nivel județean va fi ales, știm cu toții, Ciprian Pandea (interviul are loc înainte de alegerile județene ale PNL  Călărași).

Atât Alin cât și Ciprian, sunt doi tineri școliți și educați, stăpânesc foarte bine limba română, nu sunt implicați în probleme penale sau de altă natură. Am ținut să enumăr aceste calități ale lor pentru că, toate straturile politice din Roamania sunt ticsite cu mulți politicieni care nu întrunesc toate aceste caracteristici pozitive, deodată. Când este școlit constați că are probleme penale, când este cinstit constați că nu vorbește corect limba română și așa mai departe. Astfel de bube s-au găsit și încă se mai găsesc în toate partidele din Roamnia, inclusiv în  PNL.

Este o tendința în PNL de a schimba această paradigmă, aproape ? Alin Drăgulin și Ciprian Pandea au fost și vor fi aleși tocmai pentru calitățile pe cale le au și pe cale de consecință, au fost aleși în mod expres, ca să schimbe această situație de fapt, sau alegerea lor a fost și va fi o pură întâmplare, datorate mai degrabă bunei organizări a campaniei făcute de echipele fiecăruia dintre ei ?

 

Valentin Barbu : Ciprian Pandea și Alin Drăgulin sunt doi tineri cu potențial și foarte important, cu experiență politică.

Nimic nu este întâmplător în politică, după cum știți.

Sunt sigur că avem și vom continua să avem o organizație puternică, solidă, bine-pregătită, care se va impune la următoarele alegeri, iar calitățile, atât ale liderilor cât și a echipei, vor aduce un rezultat pozitiv.

 

5) Iorgu Dumitru: Cine va fi președintele PNL la nivel național, domnule Prefect? Florin Cîțu sau Ludovic Orban ? Dumneavoastră pe cine veți vota ?

 

Valentin Barbu : Vom vedea, după numărarea voturilor evident. Simpatiile și opțiunile politice, în acest caz, sunt strict personale. Obiectiv vorbind, sunt sigur că PNL, la nivel național, va rămâne o forță, indiferent de rezultat. Suntem un partid unitar, cu un puternic liant liberal. Că mai există mici conflicte, este absolut normal. Democrația nu înseamnă conformism.

 

6) Iorgu Dumitru: Credeți că viitorul președinte PNL trebuie neapărat să fie candidatul partidului la alegerile prezidențiale din 2024 ? Este aceasta o axiomă ?

Dar funcția de prim-ministru ? Nu trebuie ocupată de președintele partidului aflat la guvernare, pentru a avea o mai mare autoritate politică ? Asta este tot o axiomă ?

 

Valentin Barbu : Nu, nu trebuie neapărat să fie candidatul la alegerile prezidențiale. Eu sunt partizanul echilibrului puterii în interiorul PNL. Polarizarea puterii într-o singură mână nu este benefică, așa cum ne învață istoria.

Autoritatea politică nu o dă și nu derivă neapărat dintr-o funcție.

Un lider trebuie să fie apropiat de oameni și să poată aduce coeziune acolo unde există dezbinare.

 

7) Iorgu Dumitru: Ne întoarcem în Călărași, îmi fac curaj cerându-mi scuze în același timp, și vă spun că organizația  PNL – Călărași este datoare să ne explice  nouă, budeștenilor, întâmplarea ciudată și împotriva tuturor practicilor electorale, cu schimbarea pe ultima sută de metri a candidatului PNL la funcția de primar al orașului Budești, la alegerile locale de anul trecut. Ce s-a întâmplat atunci domnule Barbu ? Care au fost culisele și logica acelei hotărâri de neînțeles, pentru toată lumea ?! Puteți indica un vinovat de această poveste, cu nume si prenume ?

 

Valentin Barbu : Nu există un vinovat. A fost făcută o alianță cu USR, iar decizia politică nu a funcționat la Budești. Eu personal nu am fost de acord cu schimbarea candidatului.

 

8) Iorgu Dumitru: Cât a contat această hotărâre nefericită, spun eu, în rezultatul negativ pe care l-a înregistrat partidul dumneavoastră, la alegerile locale din anul  2020 ?

 

Valentin Barbu : La Budești am pierdut cu câteva sute de voturi, nu putem spune că a fost o pierdere semnificativă, dar nici să minimizăm acest lucru. Evident, contau și acele voturi în balanța electorală la nivel de județ.

 

9) Iorgu Dumitru : Am început acest interviu referindu-mă la situația economică precară a județului Călărași. Budeștiul nu poate face excepție de la această situație, ba dimpotrivă, localitatea noastră este una dintre cele mai slab dezvoltate localități din județ, din toate punctele de vedere.Și dacă Budeștiul se afla situat într-un județ din Transilvania, parcă situația asta nu era așa de gravă, pentru că, nu-i așa, când ești cel mai sărac dintre cei bogați, nu este deloc o drama. Dar Budeștiul este cea  mai săracă localitate  dintr-unul din județele cele mai sărace și dintr-o zonă dintre cele mai sărace,  din România !?

Dumneavoastră, domnule Prefect, prin funcția pe care o aveți, sunteți reprezentantul guvernului în teritoriu. Incerc să profit de acest lucru și-mi permit o întrebare directă și subiectivă aproape: Aveți puterea să aduceți la cunoștință guvernului și a premierului implicit, situația din Budești și în acest sens, poate guvernul să întindă o mâna de ajutor directă, către Primăria Budești ?

 

Valentin Barbu : Avem capacitatea și în acest sens vom face diligențe ca la rectificarea bugetară, Budeștiul să primească o sumă consistentă  pentru proiecte, iar atunci când președintele CJ a încercat, discreționar, să taie Budeștiul de pe harta județului, noi ne-am opus. De patru ori. Ne vom opune până când repartizarea de sume va fi corectă, legală și echilibrată.

 

10) Iorgu Dumitru: Am observat că domnul Primar al orașului Budești, Ilie Mihai, va simpatizează și vă apreciază. Mulți dintre budeșteni vă simpatizează și vă văd într-o lumină pozitivă, legându-și speranțele de viitor, de persoană dumneavoastră. Printre aceștia mă număr și eu. Dar această simpatie ați câștigat-o în timp și nu se datorează Prefectului Barbu Valentin, ci omului Valentin Barbu. Este grea această povara de purtător de speranțe și ce credeți că veți putea face, că să confirmați simpatia de care va bucurați și speranțele și încrederea care se pun în  Prefectul Barbu Valentin, de-acum ?

 

Valentin Barbu : am avut întotdeauna o relație personală și politică strânsă cu domnul primar. Nu poți să nu strângi prietenii cu oameni care au fost alături de tine un timp îndelungat. Trebuie să existe un sprijin și un raport de respect reciproc.

 

Am fost întotdeauna omul corectitudinii și al adevărului.

Să fac bine oriunde merg.

Să respect legile acestei țări.

Sunt inginer, am o anumită disciplină a eticii muncii de care nu mă dezic.

Sunt un vechi liberal, am niște principii democratice și liberale de care nu mă despart.

Prin urmare, voi face tot posibilul să ajut comunitatea din care fac parte și să îmi aduc aportul la bunăstarea acestui județ.

 

 

 

 

11) Iorgu Dumitru : La sfârșitul fiecărui interviu, am obiceiul să-i rog pe invitații Gazetei de Budești să se adreseze direct către budeșteni, cu câteva fraze de încurajare, dătătoare de speranțe și care să nu cuprindă sloganuri politice, de care suntem sătui, până peste cap. Vă rog domnule Prefect :

 

Valentin Barbu :  Nu mă pricep la lozinci și sloganuri. Vreau să fiu cât se poate de concis: trebuie să fim oameni de acțiune. Să privim spre viitor. Să ne aducem contribuția, oriunde suntem, oriunde muncim, pentru ca această țară și urmașii noștri să nu ne reproșeze, peste ani, că nu am făcut nimic, ba dimpotrivă, că le-am negat calea spre mai bine. Să privim spre viitor, cu incredere!