Social

EVALUAREA ACTIVITĂȚII INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN CĂLĂRAŞI ÎN SEMESTRUL I 2017

 

 

 

  • Cel mai mic nivel al infracţionalităţii din ultimii 5 ani, în scădere cu 17% față de semestrul I 2016
  • Crește gradul de siguranță a cetățeanului în ambele medii, fiind produse cu 12,6% mai puține fapte penale în mediul urban și cu 20,7% mai puține în rural
  • Față de un număr mai mare de persoane au fost dispuse măsuri de arestare preventivă și control judiciar

 

Activitatea poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi, în semestrul I 2017,  a avut ca obiectiv creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranţa stradală și rutieră.

 

Poliţiştii au avut în atenţie și asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice.

 

Acțiunile și activitățile desfășurate de polițiști în scop preventiv, prezența efectivă în cadrul comunității pentru reducerea riscului de victimizare, au avut ca rezultat creșterea gradului de siguranță publică pentru cetățenii județului, fiind înregistrat astfel, în semestrul I 2017, cel mai mic grad al infracționalității sesizate din ultimii 5 ani, în scădere cu 17,3% față de semestrul I 2016.

 

Eficiența activităților specifice, prin adaptarea acestora în funcție de evoluția situației operative, s-a dovedit prin reducerea cu 19% a infracționalității contra patrimoniului și cu 17% a celei contra persoanei. Astfel, au fost sesizate cu 18% mai puține infracțiuni de furt și cu 16% mai puține infracțiuni de loviri sau alte violențe. Nu s-au produs infracțiuni grave împotriva vieții, cum sunt faptele de omor.

 

 

 

 

Preocuparea polițiștilor pentru constatarea și combaterea fenomenului infracțional a condus la creşterea ponderii infracţiunilor sesizate din oficiu din totalul infracţiunilor sesizate, la 30,12% în semestrul I 2017.

 

A crescut cu 18% numărul persoanelor arestate preventiv şi cu 29% numărul persoanelor cercetate sub control judiciar, ceea ce denotă o implicare efectivă și susținută pentru buna derulare a procesului penal, pentru documentarea activității infracționale și tragerea la răspundere penală a persoanelor care comit infracțiuni.

 

Implicarea polițiștilor de investigare a criminalității economice a avut ca rezultat, în semestrul I 2017, creșterea cu peste 100% a valorii totale a prejudiciului recuperat în dosarele penale și la cercetarea cu peste 90% mai multe persoane în stare de reținere, față de semestrul I 2016.

 

Acţiunile desfăşurate în scopul servirii comunității s-au concretizat în intervenția la peste 6000 de sesizări prin Sistemul 112, care scad cu 4% față de semestrul I 2016, în participarea la peste 100 de acțiuni cu efective mărite și razii.

 

În ceea ce priveşte siguranţa participanţilor la trafic, în semestrul I 2017, s-au produs cu 21% mai puţine accidente grave faţă de semestrul I 2016, principalele cauze de producere a acestora fiind traversarea neregulamentară a pietonilor, viteza neadaptată la condiţiile de drum şi depăşirea neregulamentară.

 

Acțiunile polițiștilor rutieri pentru semestrul II 2017 vor viza salvarea de vieți omenești, prin combaterea principalelor cauze de producere a evenimentelor rutiere și a nerespectării legislației în domeniu.

 

Activitatea de cooperare internaţională s-a concretizat în derularea Proiectului „Cooperare transnaţională între autorităţi de aplicare a legii pentru întărirea activităţii de prevenire şi luptă împotriva fraudei cu fonduri europene/subvenţii acordate în domeniul agriculturii”, proiect ce se defăsoară în perioada decembrie 2016 – februarie 2018, I.P.J. Călărași având ca instituții partenere I.P.J. Dolj, I.P.J. Bacău, Direcţia Regională Silistra (Bulgaria), Poliţia Voievodală Olsztyn (Polonia) şi Direcţia 3 din cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţii (Republica Moldova).

 

 

 

 

 

Acţiunile viitoare ale poliţiştilor vor viza îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc oferit cetăţenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranţa stradală şi rutieră.

 

Pentru atingerea acestor obiective, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi va continua desfăşurarea activităţilor în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul judeţului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situaţiei operative.