EDUCAȚIA ESTE UN VACCIN CONTRA VIOLENȚEI! Polițiștii de prevenire a criminalității continuă seria activităților de conștientizare și responsabilizare a tinerilor pentru prevenirea faptelor cu violență.
EDUCAȚIA ESTE UN VACCIN CONTRA VIOLENȚEI!
Polițiștii de prevenire a criminalității continuă seria activităților de conștientizare și responsabilizare a tinerilor pentru prevenirea faptelor cu violență.
Astfel, în ziua de 09 iulie a.c., polițiștii au organizat o activitate stradală de informare a tinerilor privind răspunderea penală a minorilor și consecințele faptelor cu violență.
Oamenii legii le-au prezentat cele mai frecvente fapte penale săvârșite de minori, precum: loviri sau alte violențe, furt, distrugere, amenințare, atrăgându-le atenția asupra consecințelor comiterii acestor fapte.
Adolescența este vârsta experiențelor hotărâtoare, perioadă în care tânărul dezvoltă interese și abilități deosebite, fără însă a avea tenacitatea și capacitatea de a finaliza inițiativele.
Tinerii sunt sensibili, se pot simți lezați când se manifestă atitudini ostile față de ei și sunt dispuși să participe la orice acțiune care le-ar permite să-și etaleze calitățile.
Pentru a fi feriți de probleme, polițiștii le recomandă tinerilor:
- fiți atenți atunci când vă alegeți prietenii – evitați compania persoanelor violente, delincvente și conflictuale;
- analizați riscurile la care vă expuneți, înainte de a da curs îndemnurilor unor persoane care nu vă vor întotdeauna binele;
- învățați să spuneți „nu” atunci când considerați că este cazul – trebuie să aveți tăria să vă susțineți părerile;
- respingeți propunerile de a participa la anumite „distracții”: consum de alcool, jocuri de noroc, distrugeri, violențe verbale și fizice;
- nu încercați să rezolvați un conflict prin violență – apelați la sprijinul celor care vă pot ajuta: părinți, profesori, polițiști;
pe rețelele de socializare, împrieteniți-vă doar cu persoane pe care le cunoașteți, iar dacă vă simțiți în pericol, cereți sprijinul apr