Politic

DUMITRU COARNA-deputat PSD-DECLARATIE POLITICA!

DECLARAȚIE POLITICĂ
Acolo unde justiția nu funcționează, e periculos să ai dreptate spunea Francisco de Quevedo în secolul al XVII -lea. Statul de drept trebuie să aibă ca fundament o justitie independentă, imparțială, fără privilegii și fără discriminări, astfel încât orice persoană care încalcă legea să poată fi trasă la răspundere, asa cum prevăd dispozitiile art. 16 din Constituția României (Cetătenii sunt egali în fața legii). Însă, înainte de a ne gândi cum să desființăm o sectie a P.Î.C.C.J. dedicată investigării infracțiunilor din justitie, trebuie sa analizăm impactul unei astfel de reglementări asupra sistemului judiciar și nu în ultimul rând asupra cetățeanului, beneficiarul direct al actului de justiție.
Trebuie să oferim suficiente garanții magistratilor în scopul respectării independenței acestora, garanții care să vizeze modul în care aceștia pot fi urmăriți penal și trimiși în judecată, dar în același timp să nu reprezinte piedici insurmontabile în ancheta penală a acestora!
Ceea ce se dorește prin inițierea Proiectului de lege privind desfiintarea SIIJ este întoarcerea la primitivismul perioadei de dinainte de 2018, în care Justiția era aservită D.N.A -ului iar D.N.A-ul dădea raportul președintelul, perioadă în care Justiția se făcea la televizor cu surle si trâmbițe, în talk-show-uri erau analizate cazuri, prezentate probe și constatate vinovății sau nevinovății. Este o perioadă neagră în istoria dreptului românesc, în care oameni nevinovați poate au ajuns în închisoare iar vinovații se află în libertate, o perioadă în care independența judecătorului a fost ea însăsi închisă pe nedrept, o perioadă pe care România a depășit-o iar Proiectul de lege privind desfiintarea SIIJ nu aduce nicio garanție că prin desfiintarea acestei sectii speciale România iși va urma parcursul democratic european si nu se va întoarce la metehnele trecutului.
Cu riscul de a mă repeta, subliniez faptul că este interesul poporului român de a lupta pentru justitie pentru că protejând justiția se protejează pe sine, beneficiarul principal al garanțiilor oferite de sistemul judiciar este cetățeanul, căruia trebuie să i se asigure dreptul la un proces echitabil, drept care ar deveni iluzoriu în lipsa unei justiții independente, care să decidă exclusiv potrivit legii, în afara oricărei forme de presiuni exterioare.
Fac această precizare în contextul în care chiar Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ Proiectului de lege privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ), proiect susținut de ministrul Justiției, Stelian Ion. Deputatul USR Stelian Ion a declarat anterior, înainte de a deveni Ministru al justiției, că sub actuala procedură, procurorii șefi vor fi suspectați că sunt oamenii cuiva din lumea politică și că ar trebui să se țină cont și de reacția asociațiilor de magistrați cele mai relevante care cer modificarea legii, în sensul în care factorul politic să fie diminuat, și că ar trebui acordat un rol mai important secției pentru procurori din CSM, avizul CSM să fie conform, nu consultativ.
În prezent ministrul susține desființarea SIIJ printr-un proiect de lege din care au fost eliminate anumite prevederi care le-ar fi putut oferi magistraților garanția independentei. În forma inițială a proiectului, începerea urmăririi penale a magistraților era condiționată de avizul procurorului general, iar procurorii și judecătorii puteau fi trimiși în judecată doar cu avizul secțiilor din CSM.
Aceste prevederi fiind înlăturate, soluția normativă propusă spre adoptare nu este însoțită de instituirea unor garanții menite să dea eficiență principiului independenței justiției prin asigurarea unei protecții adecvate a judecătorilor și procurorilor împotriva unor eventuale presiuni exercitate asupra lor.
Chiar Înalta Curte de Casație și Justiție prin vocea președintelui acesteia, judecătoarea Corina Corbu, a criticat dur proiectul ministrului Justiţiei, Stelian Ion, de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Potrivit judecătoarei Corbu, proiectul ministrului Justiţiei “nu rezolvă niciuna dintre problemele de fond”, având în vedere că “justiţiabilii trebuie să aibă garanţia că justiţia se face numai în sala de judecată”.
Raportat la necesitatea existenței unor garanții reale în vederea respectării independenței justiției fac referire și la procedura de numire a procurorilor șefi din Parchetul General, DNA și DIICOT care în maniera în care a fost modificată în anul 2005, prezintă un grad ridicat de politizare.
Fostului ministru al Justiției Monica Macovei I se datorează procedura actuală de numire a procurorilor șefi din Parchetul General, DNA și DIICOT, întrucât aceasta si partidul din care făcea parte si-a dorit politizarea Parchetului General și a celor două sectii din cadrul acestuia, astfel încât cine deține puterea politică să aibă in buzunar și puterea judecătorească.
Argumentul Monicăi Macovei a fost că, dacă numirile șefilor Parchetului General si al celor două secții din cadrul acestuia ar fi lăsate la latitudinea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ar însemna că justiția este lăsată să se autoregleze, lucru care nu ar fi de dorit! Mai mult, aceasta susținea că în cazul membrilor CSM răspunderea nu există, fiind vorba de un colectiv de 19 oameni, care votează în secret și care, în cazul unui eșec în fruntea unui mare parchet, nu pot fi făcuți responsabili în colectiv. Doamna Macovei a omis să ne spună, cu ce ar fi mai bună varianta domniei sale, sau poate n-a omis, ci pur și simplu n-a înțeles principiile democrației constituționale și ale statului de drept.
Pentru că nu îmi doresc să-I acord mai multă importanță decât I se cuvine acestei doamne a justiției românesti (cu ghilimelele de rigoare) și pentru că istoria ne va judeca pe toți, eu, Dumitru Coarnă, deputat PSD susțin independența justitiei și voi lupta pentru depolitizarea acesteia, susțin Secția de Investigare a Infractiunilor din Justitie și lupt împotriva desființării acesteia. Politicul nu trebuie implicat în numirea procurorilor, aceasta răspundere trebuie restituită titularului de drept al acesteia, care nu poate fi nici Ministrul Justiției și nici Președintele Romaniei, ci Consiliul Superior al Magistraturii.
Mi-am început discursul cu un citat despre justiție si aș vrea să-l închei în același ton, de această dată cu un citat din Seneca care vine să reafirme importanța independenței justiției într-un stat de drept :Un regat clădit pe nedreptate nu rezistă mult.
Deputat PSD
DUMITRU COARNA