Deputata liberală Raluca Surdu îi invită pe toţi cei care au fost odată copii să fie solidari cu elevii care în perioada 6-10 aprilie se află în săptămâna „Şcoala altfel”.
Deputata liberală Raluca Surdu îi invită pe toţi cei care au fost odată copii să fie solidari cu elevii care în perioada 6-10 aprilie se află în săptămâna „Şcoala altfel”. Părinţi şi bunici, tineri tocmai ieşiţi de pe băncile şcolii, tineri profesionişti, toţi sunt îndemnaţi să acţioneze conform principiului învăţării pe parcursul întregii vieţi. Astfel, în decurs de o săptămână, fiecare se poate pune într-o situaţie altfel decât cele cu care s-a obişnuit în mod curent, dar din care poate obţine o mulţime de învăţăminte. Aceasta, cu o mai mare deschidere, cu o doză de îndrăzneală, cu o mai mare atenţie direcţionată către propria dezvoltare şi cu un pic mai multă încredere în sine şi în semeni.
„Fiecare dintre noi poartă la un moment dat, în relaţie cu sine sau cu ceilalţi, o căciulă-rol: copil, părinte, coleg, prieten, partener etc. Uneori, căciula este trasă pe faţă şi devine o mască. Propun să dăm măştile jos, să luăm căciulile în mâini şi să le întoarcem pe toate părţile pentru a păstra ceea ce ne face să fim autentici în rolurile noastre zilnice. Să oferim astfel ceea ce noi am dori să primim: atenţie, dragoste, înţelegere, ascultare, recunoştinţă, iertare. Propun o săptămână altfel tuturor, iar celor care mă urmăresc pe pagina mea de Facebook https://www.facebook.com/raluca.surdu.1 împărtăşirea experienţele lor. Astfel, în fiecare dimineaţă voi posta o invitaţie la acţiune altfel şi m-aş bucura dacă la comentarii voi avea de citit despre cum s-au simţit cei care au acceptat provocarea zilei şi ce au obţinut din acea experienţă. Poate nu degeaba săptămâna programului „Şcoala altfel” se suprapune cu Săptămâna Mare a Postului sărbătorii Sfintelor Paşţi”, a precizat tânăra deputată, mamă a unui băieţel de 6 ani.
Printre beneficiile programului „Şcoala altfel” care se desfăşoară deja de câţiva ani în luna aprilie se numără o mai bună valorificare a abilităţilor personale ale elevilor în activităţi extraşcolare interesante, o mai profundă cunoaştere a elevilor din partea dascălilor, o mai strânsă colaborare între cadrele didactice, părinţi şi copii în alegerea şi organizarea activităţilor, precum şi o mai activă implicare a părinţilor în viaţa şcolară a copiilor lor. Fiecare comunitate formată din elevi, dascăli şi părinţi are specificul propriu dat de istoricul relaţional comun, precum şi de condiţiile în care se manifestă.
Conform portalului www.crestinortodox.ro, „Săptămâna Patimilor exprimă perioada de la Florii până în Sâmbăta cea Mare inclusiv şi în care, conform rânduielilor canonice, se ajunează până spre seară. Caracteristica esenţială a acestei săptămâni sunt Deniile, adică slujbele de dimineaţă săvârşite seara şi care au ca scop transformarea întunericului serii în lumina liturgică – simbol al trecerii sufletului, prin rugăciune, pocăinţă şi postire, de la întunericul păcatului la lumina vieţuirii sfinte potrivit Evangheliei lui Hristos. Deniile sunt o formă de priveghere prelungită a zilei, ca umplere a serii cu lumina duhovnicească a rugăciunii şi a cântării. Cu alte cuvinte, denia face ca seara să fie ziuă şi lumină de priveghere. Ele conţin multă lumină şi multă hrană duhovnicească pentru urcuşul interior al sufletului spre marea şi sfânta sărbătoare a Învierii Domnului.”
„De luni dimineaţă, aştept pe https://www.facebook.com/raluca.surdu.1 comentarii şi idei de „provocări” pe care fiecare şi le-a oferit, precum şi descrierea emoţiilor generate de plasarea ca protagonişti în mijlocul evenimentelor, dar mai ales descrierea pe scurt a acelor aspecte modelatoare şi cu impact pentru viitor, pentru a deveni mai buni cu noi şi cu cei de lângă noi, pentru noi şi pentru cei de lângă noi. Fiecare este trup, minte şi suflet. Să ţinem minte acest lucru! Iar Împreună,Facem.Bine.” – Raluca Surdu, deputat colegiul 5 Călăraşi