Cum vreau sa fie comunitatea in care traiesc?Iorga Mircea Teodor, elev in clasa a X-a la Liceul „Neagoe Basarab” Oltenita
“Exista oare comunitatea perfecta? Eu, cred ca nu, dar prin implicarea membrilor acelei comunitati putem spera la unitate, intelegere si solidaritate. Comunitatea, prin definitia sa din D.E.X., reprezinta un grup de oameni cu interese, credinte, obiceiuri, norme de viata comune.
Eu pot afirma ca in comunitatea mea sunt oameni uniti si iubitori care sar in ajutorul unor persoane bolnave, neajutorate sau incercate de probleme grave. De exemplu, in urma cu putin timp, au fost organizate mai multe spectacole caritabile pentru Lefegiu Narcisa, o colega de la Liceul Tehnologic Nicolae Balcescu, diagnosticata cu o forma agresiva de cancer. In cadrul acestor actiuni s-au strans bani pentru ca Narcisa sa poata fi operata intr-o clinica din Italia.
In orasul meu sunt cateva aspecte pe care as vrea sa le imbunatatesc.
In primul rand, eu mi-as dori ca autoritatile locale sa se implice mai mult in viata cetatenilor. Acestea ar putea organiza mai multe activitati culturale, educationale si de divertisment. Daca as fi consilier local as propune reinfiintarea cinematografului sau construirea unui teatru de vara, unde membrii comunitatii ar putea sa se relaxeze dupa o zi grea de munca sau scoala.
Mi-as dori ca autoritatile locale sa consulte mai mult cetatenii cu privire la ideile noastre de dezvoltare a comunitatii. Vreau ca Primaria Mun. Oltenita impreuna cu celelalte institutii locale sa implementeze un proiect prin care toti tinerii sa beneficieze de mai multe informatii despre cum functioneaza fiecare institutie a statului, eventual sa infiinteze un program de tip ,,internship” prin care noi, liceenii, sa fim implicati in administratia locala, educatie sau economie.
In al doilea rand, as vrea sa reusim sa integram toate categoriile de cetateni, fara sa mai existe excluziunea sociala sau discriminarea pe baza de rasa, gen, categorie sociala, etnie, religie sau convingere politica. Doresc ca dialogul dintre cetateni si autoritatile locale sa fie cat mai bun pentru a exista o buna dezvoltare si informare a comunitatii cu privire la teme de interes general.
Comunitatea in care traiesc vreau sa fie formata din oameni muncitori, inteligenti, veseli si plini de viata. Cand ies pe strada mi-as dori sa vad fericirea si implinirea in ochii oamenilor. Abia atunci pot spune ca fac parte dintr-o comunitate perfecta.
Pentru implinire pe plan profesional avem nevoie de locuri de munca. Acestea pot fi create numai prin dezvoltarea afacerilor existente si prin atragerea de noi investitori care ne pot imbunatati economia, locala si nationala. Autoritatiile locale trebuie sa atraga si sa convinga tinerii anteprenori sa investeasca prin masurile economice potrivite, de exemplu, micsorarea impozitului pe teren si cladiri in perioada de dezvoltare a afacerii sau inchirierea proprietatilor publice la preturi preferentiale.
In concuzie, comunitatea ideala pentru mine consta in bunele relatii interumane, solidaritate si intelegere. Pentru realizarea si dezvoltarea acestor relatii este nevoie de informare, informatia este puterea secolului XXI. Informatia atat de necesara dezvoltarii poate fi obtinuta prin dialog cu autoritatiile publice. Numai prin comunicare putem rezolva problemele din: economie, educație, agricultura, domeniu social sau administratie publica. Trebuie sa incurajam talentele locale pentru depasirea problemelor si promovarea comunitatii din care facem parte. Trebuie sa ne facem auziti si sa invatam sa fim adevarati lideri!”
Autor:Iorga Mircea Teodor, elev in clasa a X-a la Liceul „Neagoe Basarab” Oltenita selectat in baza acestui eseu si a CV-ului pentru a participa la Proiectul „Initiativa pentru comunitatea mea!” Calarasi, realizat de Institutul pentru Democratie Participativa Euro Qvorum, finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania
“Ma bucura sa fiu in legatura cu un tanar atat de interesat de viitorul sau si al comunitatii din care face parte. Il felicit pentru claritatea ideilor si pentru actiune. Stiu ca in perioada 8-10 mai a participat si la un proiect national de simulare a procesului decizional utilizat in cadrul Parlamentului Romaniei pe grupuri politice, comisii parlamentare, dar si in plen. Astept cu interes concluziile sale. Sper ca Mircea Teodor sa-si inspire colegii sa-i urmeze exemplul!” – Raluca Surdu, deputat PNL colegiul 5 Calarasi
Material promovat de Centrul de resurse pentru initiativa si actiune – Oltenita